Vragen over radargegevens MH17

4 februari 2016, debat - Is voldoende gedaan om de radargegevens van vlucht MH17 te achterhalen? De Kamer debatteert met minister Van der Steur (Justitie), minister Koenders (Buitenlandse Zaken) en staatssecretaris Dijksma (Infrastructuur).

Radargegevens kunnen van belang zijn om de crash van vlucht MH17 te reconstrueren en de daders van de aanslag te achterhalen. Door berichten in de media en uitspraken van buitenlandse autoriteiten is twijfel ontstaan of de Nederlandse overheid voldoende heeft gedaan om relevante gegevens te krijgen van Oekraïne, Rusland en de Verenigde Staten. De bereidheid lijkt afwezig om de onderste steen boven te halen, zegt Bontes (GrBvK), die de regering gebrek aan daadkracht en transparantie verwijt. De Roon (PVV) roept op om meer actie te ondernemen.

OVV en OM: radargegevens niet nodig

De Onderzoeksraad Voor Veiligheid had graag beschikt over de primaire radargegevens, maar stelt dat de conclusies van het onderzoek naar het neerstorten van vlucht MH17 niet anders zouden zijn. Ook het Openbaar Ministerie zegt de radargegevens niet nodig te hebben voor het strafrechtelijk onderzoek. Van Bommel (SP) zet daar vraagtekens bij. Volgens hem kunnen radargegevens helpen om preciezer de locatie te bepalen van waar de Buk-raket is gelanceerd waarmee het vliegtuig is neergehaald. In de ogen van Omtzigt (CDA) is het evident dat ze belangrijk zijn voor het onderzoek en het strafproces. Maar Ten Broeke (VVD) steunt de opstelling van Van der Steur: het OM is leidend in het strafrechtelijk onderzoek.

Rusland en Oekraïne ontkennen bezit radargegevens

Oekraïne zegt dat radarstations buiten werking waren. Rusland stelt de primaire radargegevens te hebben vernietigd. Dit is in strijd met afspraken binnen de internationale burgerluchtvaartorganisatie ICAO over het bewaren van gegevens, stellen Sjoerdsma (D66) en Omtzigt. In ieder geval is het moreel verwerpelijk, aldus De Roon. Waarom is er geen klacht ingediend bij de ICAO of de VN?, willen verschillende oppositiewoordvoerders weten. Servaes (PvdA) heeft er begrip voor dat de relaties niet onnodig onder druk wordt gezet, omdat medewerking van Rusland wellicht nog nodig is voor vervolging van de daders.

VS lijkt bereid geheime gegevens te declassificeren

De Verenigde Staten hebben geheime (satelliet)gegevens gedeeld met de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD). Als het OM het nodig acht om deze gegevens te gebruiken in het strafproces, zo betoogt Van der Steur, zal de VS worden gevraagd om informatie te declassificeren. De Amerikaanse regering lijkt daartoe ook bereid. Sjoerdsma spoort Koenders aan om de Amerikaanse onderminister Nuland hierop aan te spreken, maar de minister wil daarmee wachten tot het OM erom vraagt.

De Kamer stemt op 9 februari over de ingediende moties.

Zie ook:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort
  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.