Debat over omwonenden van industriële bedrijven

Hoe worden burgers in Nederland beschermd tegen de risico’s van soms jarenlange schadelijke industriële uitstoot en lozingen? De Tweede Kamer debatteert op donderdag 4 april over het rapport dat de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) hierover heeft uitgebracht. U kunt het debat, dat live wordt ondertiteld, vanaf 14.15 uur volgen via de livestream en de app Debat Direct.

Schoorstenen en gebouwen vanuit de lucht gefotografeerd.
Luchtfoto van Tata Steel.

In april 2023 heeft de OVV het rapport Industrie en Omwonenden gepubliceerd. Onderdeel van het onderzoek was de vraag in hoeverre rekening wordt gehouden met gezondheidseffecten voor omwonenden bij het toestaan en controleren van langdurige industriële uitstoot. De Raad heeft drie casussen onderzocht waarover bij omwonenden onrust bestond: rondom Tata Steel (IJmuiden), Chemours (Dordrecht) en APN (Nijmegen).

Verbetering noodzakelijk

De OVV concludeert dat verbetering op meerdere vlakken noodzakelijk is voor de bescherming van de gezondheid van omwonenden. Daarbij zijn zowel de bedrijven zelf als de betrokken overheden aan zet.

Actieagenda

In oktober 2023 is er een kabinetsreactie verschenen op het OVV-rapport. Demissionair staatssecretaris Vivianne Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat kondigt daarin actielijnen aan en een actieagenda waarop een nieuw kabinet kan voortbouwen.

Rondetafelgesprek  

De commissie voor Infrastructuur en Waterstaat organiseerde op 14 september 2023 een rondetafelgesprek over het rapport van de OVV. Daarin gaven deskundigen informatie en hun visie op het onderwerp. Een aantal van hen heeft daarvoor een zogeheten position paper ingestuurd. 

Lees meer en volg live