Kabinetsformatie 2021: volg het hier

Het stemmen voor de nieuwe Tweede Kamer is achter de rug, maar wat gebeurt er verder? Op deze website volgen we de weg die uw stem aflegt. Bijvoorbeeld: coronaproof stemmen, hoe ging dat? Hoe worden de nieuwe Kamerleden ontvangen? En hoe verloopt de formatie van het nieuwe kabinet? U vindt hier regelmatig updates.

Kabinetsformatie

Op basis van de verkiezingsuitslag gaat een aantal Kamerleden, meestal de lijsttrekkers, namens hun fracties onderhandelen over de koers van een nieuw kabinet. De Kamer benoemt een informateur die dit proces moet leiden en die steeds aan de Kamervoorzitter verslag uitbrengt. Sinds 2012 heeft de Tweede Kamer de regie in de kabinetsformatie. 

Lees meer over de kabinetsformatie

De nieuwe Tweede Kamer

Na de verkiezingen is duidelijk welke kandidaten zijn gekozen en hoe groot de fracties van de verschillende partijen in de nieuwe Tweede Kamer zijn. De toekenning van de laatste zetels duurt altijd enkele dagen; de Kiesraad berekent welke partijen deze toekomen. Op 31 maart is de nieuwe Tweede Kamer - coronaproof - beëdigd in de plenaire zaal. De nieuwe Kamerleden kiezen hun nieuwe Voorzitter. 

Lees meer over de nieuwe Tweede Kamer

Stemmen

Het stemmen moet coronaproof verlopen. Sommige stembureaus waren niet alleen 17 maart, maar ook de 15e en de 16e geopend en mensen van 70 jaar of ouder kunnen per post stemmen. De stembureaus werden zo ingericht dat afstand houden voor iedereen mogelijk is. Ook in het gebouw van de Tweede Kamer werd een stembureau ingericht.

Lees meer over het stemmen

Campagne

Politieke partijen voeren in coronatijd heel anders campagne dan ze gewend waren. De kiezer fysiek ontmoeten is lastig, daarom proberen ze zoveel mogelijk digitaal mensen te bereiken. Ook inhoudelijk beheerst het coronavirus de verkiezingscampagne: politieke discussies gaan vaak over de bestrijding van het virus. En Kamerleden onderbreken regelmatig het verkiezingsreces om over actuele ontwikkelingen rond de crisis te debatteren.

Lees meer over de campagne

Naar boven