Tweede Kamer door de eeuwen heen
Ruim vierhonderd jaar geleden beslisten statige lieden aan het Binnenhof over het lot van de burgers in de Nederlanden. In de eeuwen daarna zijn de rechten van alle Nederlanders steeds uitgebreid, dankzij de inzet van bewegingen, belangengroepen en politieke partijen, maar ook door de vasthoudendheid van enkelingen.

Over de fascinerende strijd voor democratie en grondrechten kunt u lezen in deze Tweede Kamergeschiedenis. In het verhaal staan Kamerleden en politieke hervormers centraal. Van de felle patriotten in de Bataafs-Franse Tijd tot de grondlegger van de moderne Grondwet, Thorbecke. En van Aletta Jacobs die onvermoeibaar vocht voor vrouwenkiesrecht tot Willem Drees, de vader van de welvaartsstaat.
De Staten-Generaal

De Staten-Generaal begonnen ooit als adviesorgaan van de vorst. Later waren zij meer dan 200 jaar een overlegorgaan van de provincies.
Lees verder over de Staten-Generaal
Naar een Grondwet

Nederland is één land geworden, met later de Oranjes als koningen. De Grondwet van 1848 is belangrijk tot op de dag van vandaag.
Strijd voor rechten

In de politiek ontstonden langzamerhand partijen. Na een lange strijd voor kiesrecht konden sinds 1922 alle mannen en vrouwen stemmen.
Lees meer over de strijd voor rechten
De Verzuiling

De samenleving was verdeeld in 'zuilen'. Na de oorlog werd in goede samenwerking de verzorgingsstaat opgebouwd.
Lees verder over de Verzuiling
Nieuwe vormen

Sinds de jaren zestig is een persoonlijke stijl belangrijker dan voordien. Kiezers voelen zich minder verbonden met een partij.