75 jaar vrijheid
Herdenken en vieren

De Tweede Kamer herdenkt dit jaar het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog en staat stil bij 75 jaar vrijheid. Dit gebeurt door de coronacrisis op andere manieren dan gepland. Er zijn diverse online activiteiten, zoals een digitale rondleiding langs historische plekken in het gebouw en een video waarin Kamerleden vertellen wat vrijheid voor hen betekent. Op 4 mei was er in het Kamergebouw een ingetogen herdenkingsbijeenkomst bij de Erelijst van Gevallenen.
Viering 75 jaar vrijheid en volksvertegenwoordiging
Op vrijdag 25 september 2020 was het precies 75 jaar geleden dat de Tweede Kamer voor het eerst na de Tweede Wereldoorlog weer bijeenkwam. Die bijeenkomst vormde de start van het herstel van de Nederlandse parlementaire democratie. Met een uitgebreid programma stond de Tweede Kamer op 25 september stil bij dit bijzondere moment.
Het programma bestond uit persoonlijke verhalen van nabestaanden van Kamerleden die in de jaren voor en na de oorlog in de Kamer zaten. Acteur en fotograaf Thom Hoffman blikte terug op de laatste vergadering voor de oorlog, op 10 mei 1940, en op de eerste vergadering na de oorlog, op 25 september 1945. Politiek historicus Carla Hoetink presenteerde haar boek over het moment van terugkeer naar het Binnenhof en de hervatting van de parlementaire werkzaamheden. Het programma werd afgesloten met een toespraak door de Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib.
- Bekijk de volledige viering en het sfeerverslag terug.
- Bekijk hieronder ook de documentaire "De Tweede Kamer in oorlogstijd"
- Lees meer over de activiteiten in het kader van 75 jaar vrijheid
Tweede Kamer tijdens de bezetting

Tussen 1940 en 1945 was Nederland geen onafhankelijke democratie, maar bezet gebied. Wat betekende dat voor de Tweede Kamer? Wat deden de Kamerleden toen er niet werd vergaderd? En welke functie kreeg het Tweede Kamergebouw tijdens de oorlog?
Lees meer over de Tweede Kamer tijdens de bezetting