Scholieren van het Stedelijk Lyceum Zutphen openden op woensdag 11 oktober de tentoonstelling 'De Tweede Kamer in de steigers'.

De Tweede Kamer staat vanaf de zomer van 2020 in de steigers voor een grootschalige renovatie. Maar dit is zeker niet de eerste keer dat er wordt verbouwd aan het Binnenhof. De tentoonstelling ‘De Tweede Kamer in de steigers’ toont in tekst, beeld en 3D de verbouwingen door de eeuwen heen en geeft een kijkje in de huidige plannen. Naast de tentoonstelling in de centrale hal is ook de tribune van de plenaire zaal, hét domein van het politieke debat, te bezoeken.

Damestoilet

De buitenkant van het Kamergebouw bleef lang min of meer hetzelfde, maar van binnen veranderde de huisvesting wel. Dat kwam bijvoorbeeld door de komst van elektrisch licht, centrale verwarming en de beëdiging van Suze Groeneweg als eerste vrouwelijke Kamerlid in 1918. Dit betekende dat er halsoverkop een ‘damesgarderobe’ mét toilet moest worden geplaatst!

De renovatie

Het Binnenhof wordt nu in één keer gerenoveerd. Dat duurt 5,5 jaar en kost maximaal €475 miljoen. De aannemers starten in 2020 met de werkzaamheden. Grootschalige renovatie is noodzakelijk voor meer veiligheid en betere werkomstandigheden voor gebruikers en bezoekers van het Binnenhof. En om het cultureel erfgoed voor de lange termijn te behouden. De tentoonstelling ‘De Tweede Kamer in de steigers’ geeft een goed en gevarieerd beeld van verbouwingen op het Binnenhof in het verleden, heden en toekomst.

Informatie

Tentoonstelling in de Statenpassage, Tweede Kamer

  • Ingang Lange Poten 4
  • 16 oktober 2017 tot en met 10 januari 2018
  • Maandag tot en met vrijdag, 10.00 tot 17.00 uur
  • Neem een geldig legitimatiebewijs mee en houd rekening met een scanprocedure bij binnenkomst.
Tentoonstelling 'De Tweede Kamer in de steigers'