Biografie, onderwijs en loopbaan van Jeroen van Wijngaarden

Biografie

Ik heb een achtergrond als jurist en werkte tot mijn aantreden als Kamerlid in het bedrijfsleven en in de zorg. Daarnaast was ik tot maart 2014 fractievoorzitter van de VVD in Amsterdam-Zuid. Als laatste werkte ik in het management van Sanofi Nederland. Het ambt van volksvertegenwoordiger vind ik het meest eervolle ambt dat er is. In de Kamer richt ik me voor de VVD op een breed aantal onderwerpen op het gebied van justitie en veiligheid.

Kloof bedrijfsleven en politiek

In mijn tijd in het bedrijfsleven zag ik dat er nog steeds een kloof bestaat tussen het bedrijfsleven en de politiek. Het vergt iets van beide kanten om die kloof te dichten. Als politicus wil ik serieus in gesprek gaan met vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven. Als politicus voor de VVD is het mijn ambitie Nederland veiliger te maken en onze wetgeving rechtvaardiger. Begrijpelijke taal spreken vind ik daarbij belangrijk omdat kiezers er recht op hebben te weten waarom je als politicus de keuzes maakt die je maakt. 

Problemen benoemen

Ik vind het belangrijk om problemen te  benoemen als ik ze zie. Indertijd hoorde ik VVD’er Frits Bolkestein spreken over integratieproblemen. Dat was toen ongehoord. Het was goed en moedig dat hij die problemen toen al probeerde te benoemen. Daarmee heeft hij de tijdgeest niet alleen goed aangevoeld, maar ook een beetje veranderd. Mede dankzij hem is de politiek wat dichter bij de burger komen te staan en andersom. Als ik zie hoe vaak het in gesprekken en in de media over politiek gaat, dan spreekt daaruit een grote betrokkenheid bij de politiek.

Overheid

De overheid zorgt voor goede dingen zoals de sterke arm van de politie en goede wegen, maar ik wil wel kritisch blijven. Goede bedoelingen van de overheid moeten niet omslaan in ‘belastingobesitas’, want goede bedoelingen zijn duur. Ook de vrijheid om jezelf te kunnen zijn is essentieel voor mij. De overheid moet dus verdraaid goede redenen hebben om belasting te heffen of in te grijpen in de vrijheid van mensen en ondernemingen. Ik beschouw de overheid als een potentiële vriend, maar evenzeer als een potentiële vijand. Het is dus zaak om waakzaam te zijn.

Onderwijs

 • Faculteit der Rechtsgeleerdheid, Universiteit van Amsterdam
 • Hotelschool The Hague Hogere hotelschool Den Haag
 • Master of Arts
 • Bachelor of Hotel Administration
 • Master Publiekrecht: Staats-en bestuursrecht
 • Media en Cultural Studies, Cardiff University, School of Journalism

Loopbaan

 • Coördinator Public Affairs & Persvoorlichting, Kon. Ned. Mij. tot bevordering der Pharmacie, 2003 - 2008
 • Gemeenteraadslid en fractievoorzitter, Gemeente Amsterdam, deelgemeenten Oud-Zuid en Zuid, Amsterdam, 2007 - 2014
 • Hoofd Informatie & Communicatie, Vereniging Hogescholen, 2008 - 2010
 • Teamleider Communicatie, Kon. Ned. Mij. tot bevordering der Tandheelkunde, 2010 - 2011
 • Manager Public Affairs, PwC Nederland, 2011 - 2014
 • Hoofd Public Affairs, Sanofi, 2017 - 02-2019

Jeroen van Wijngaarden is geboren in Amsterdam op 29 maart 1978 en woont in Amsterdam. Hij is in totaal 6 jaar actief in de Tweede Kamer, 2220 dagen om precies te zijn.