Biografie, onderwijs en loopbaan van Simone Kerseboom

Biografie

“De enige wijsheid die echt telt, is weten dat je niets weet”

Ik ben opgegroeid in Zuid-Afrika. Na mijn promotie als historicus gaf een vriend mij het boek De aanval op de natiestaat van Thierry Baudet. In zijn ideeën over multicultureel nationalisme herkende ik mij. Het betekent dat de trots op het Nederlanderschap op de eerste plaats komt, maar dat je daarbinnen ook andere identiteiten kunt hebben. Ik zelf ben bijvoorbeeld in Nederland geboren en in de eerste plaats Nederlander, maar ook half Zuid-Afrikaans. 

Onveiligheid

Zuid-Afrika is een vrij conservatieve samenleving. Op school draag je een uniform, je mag geen gel in je haar en geen juwelen dragen. Ik heb daardoor respect voor een ander, maar ook de neiging om niet snel buiten de lijntjes te kleuren. In Nederland zei men tegen mij: je moet een beetje harder worden. Opvallend aan Zuid-Afrika is de onveiligheid. Er stond een hek om ons huis, we hadden tralies voor de ramen. Dan merk je dat Nederland een veilig land is. Dat moeten we koesteren.

Verantwoordelijkheid

Ik heb in Limburg twee jaar in de Provinciale Staten gezeten. Een belastinguitgave van een paar miljoen euro: daar kan ik slapeloze nachten van krijgen. Maar ik vind het leuk om met andere partijen te onderhandelen en draagvlak te creëren. Ik ben niet zo van de spreuken, maar tijdens mijn promotieonderzoek dacht ik vaak aan een uitspraak van Socrates: 'de enige wijsheid die echt telt, is weten dat je niets weet'. 

Simone Kerseboom is geboren in Roosendaal op 26 april 1984 en woont in Maastricht. Zij is in totaal 1 jaar actief in de Tweede Kamer, 457 dagen om precies te zijn.