Biografie, onderwijs en loopbaan van Habtamu de Hoop

Biografie

“Mensen perspectief bieden, zodat ze van hun droom werkelijkheid kunnen maken”

Als je ’s nachts wakker ligt omdat je niet weet of je morgen je baan nog hebt, waar kun je dan nog van dromen? Ik vind dat we mensen die een zetje nodig hebben, bestaanszekerheid moeten bieden. Zo geef je ze dat beetje perspectief waardoor ze van hun droom werkelijkheid kunnen maken. 

Fries in hart en nieren

Ik ben geboren in Addis Abeba in Ethiopië, maar ik groeide op bij een boerenechtpaar in het Friese dorp Wommels. Ik voel me een Fries in hart en nieren, altijd in voor een potje kaatsen. Op de middelbare school zat ik bij de debatclub, op mijn negentiende werd ik het jongste raadslid van de gemeente Súdwest-Fryslân. 

Geen blad voor de mond

Als presentator van het jeugdprogramma NTR Het Klokhuis heb ik geleerd ingewikkelde materie simpel uit te leggen. Daarbij neem ik geen blad voor de mond: zo was ik de eerste Friese politicus die zich uitsprak tegen Zwarte Piet. Ook speechte ik in 2020 tijdens de Black Lives Matter-demonstraties in Leeuwarden.

Stem van de jongeren

Ik zie dat we steeds minder zekerheden hebben en dat vooral mijn eigen generatie de afgelopen jaren keihard is geraakt. Een betaalbare woning, een vast contract of een goeie leraar voor de klas: het is tegenwoordig niet meer vanzelfsprekend. Het is zelfs niet meer vanzelfsprekend dat jongeren het beter krijgen dan hun ouders het hebben gehad. Als Kamerlid geef ik hen een stem. 

Habtamu de Hoop is geboren in Addis Ababa op 16 april 1998 en woont in Wommels. Hij is in totaal 1 jaar actief in de Tweede Kamer, 452 dagen om precies te zijn.