Biografie, onderwijs en loopbaan van Jasper van Dijk

Biografie

"Ik wil de bureaucratie en de grote hoeveelheid managers in de publieke sector aanpakken."


Ik was al jong geïnteresseerd in politiek. Ik kom uit een gezin dat politiek betrokken was. Mijn ouders waren tegen kruisraketten, kernenergie en apartheid. Wij moesten thuis altijd alles uitpraten, het was een periode waarin alles in overleg gebeurde. Met vriendjes speelde ik lijsttrekkersdebatten na en op de basisschool organiseerde ik verkiezingen. Doordat ik mijn standpunten goed kon uitleggen, behaalde mijn partij, de PSP, daarbij altijd monsterscores.

Uitverkoop

Met de campagne "Stem tegen, stem SP" zette de partij zich in de jaren negentig af tegen de uitverkoop van sociale voorzieningen door voormalig minister-president Wim Kok en VVD-leider Frits Bolkestein. Dat sprak mij aan. Na mijn studie politicologie en de lerarenopleiding maatschappijleer ben ik steeds medewerker geweest van de SP.

Geduld

Ik wil de bureaucratie en de grote hoeveelheid managers in de publieke sector aanpakken. De laatste jaren hebben vakmensen steeds minder te zeggen over hun vak. Wij werden bijvoorbeeld benaderd door docenten die niet met hun krijtje voor het bord mogen staan, omdat dat niet past in de onderwijsideeën van de managers. Een hbo-student vertelde mij dat hij een half jaar lang geen docent had gezien. Het nadeel van de politiek is dat dingen langzaam gaan. Je wilt vandaag aan de slag met je ideeën, maar er zijn meer mensen die hun mening willen geven. Het is soms lastig om geduld te hebben.

Onderwijs

  • VWO, Herman Jordanlyceum, Zeist, 1984 - 1990
  • Politieke wetenschappen, Universiteit van Amsterdam, 1990 - 1996
  • Postdoctoraal lerarenopleiding Maatschappijleer, 1997

Loopbaan

  • Medewerker , Gemeente Amsterdam, 1998
  • Fractiemedewerker SP, Tweede Kamerfractie SP, Tweede Kamerfractie, portefeuille OCW, voor dhr. Van Bommel, 1999 - 2003
  • Medewerker SP-fractie, Europees Parlement , 2004 - 2005
  • Fractiemedewerker SP , OCW voor Fenna Vergeer, 2006
  • Gemeenteraadslid SP, Amsterdam, 03-2006 - 11-2006

Jasper van Dijk is geboren in Jutphaas op 20 april 1971 en woont in Utrecht. Hij is in totaal 15 jaar actief in de Tweede Kamer, 5688 dagen om precies te zijn.