Biografie, onderwijs en loopbaan van Tunahan Kuzu

Biografie

"Verschillen verkleinen, zodat mensen met een lagere sociaal-economische status stappen vooruit kunnen zetten"


Ik ben opgegroeid in Maassluis, onder de rook van de Rotterdamse haven. Familie en buren namen mij vaak mee naar het ziekenhuis, de sociale dienst of de gemeente, met als doel voor hen te vertalen. Op die manier kreeg ik al jong de problemen mee van mensen die het minder hebben. De politiek werd voor mij een manier om daar iets aan te doen.

Zorg

Verschillen in de samenleving moeten kleiner worden, zodat mensen met een lagere sociaal-economische status een stap vooruit kunnen zetten. Zelf heb ik me gespecialiseerd in de zorg. Als Kamerlid wil ik me inzetten om de gezondheidszorg voor iedereen betaalbaar en toegankelijk te houden en de kwaliteit van de zorg te verbeteren.

Vergrootglas

Ik realiseer me goed dat het werk als volksvertegenwoordiger vaak onder een vergrootglas ligt. Dat merkte ik gelijk de ochtend na de verkiezingen. Bij het tankstation werd ik door een onbekende gefeliciteerd en aangesproken op mijn nieuwe functie. Als Kamerlid is het mijn taak om de geluiden die op straat en in de samenleving leven, te vertalen naar de Haagse politiek.

Voorbeeld

Een groot voorbeeld in de politiek heb ik niet. De manier waarop Joop den Uyl politiek bedreef, is voor mij echter zeer inspirerend. Ook van politieke tegenstanders kun je veel leren. In de gemeenteraad van Rotterdam heb ik bijvoorbeeld veel opgepikt van hoe Marco Pastors van Leefbaar Rotterdam een debat aanpakt.

Onderwijs

  • Stedelijk Gymnasium, Schiedam, 1994 - 2001
  • Bachelor Bestuurskunde, Erasmus Universiteit, Rotterdam, 2001 - 2004
  • Master Bestuurskunde, afstudeerrichting Public Policy, Erasmus Universiteit, Rotterdam, 2004 - 2006

Loopbaan

  • Oprichter en consulent, Care Mediator, 2005 - 2006
  • Adviseur gezondheidszorg, Price Waterhouse Coopers Advisory, 2006 - 2011
  • Gemeenteraadslid PvdA, Rotterdam, 2008 - 09-2012
  • Fractiesecretaris PvdA, Rotterdam, 2010 - 09-2012
  • Zelfstandig adviseur, Beproefd Recept Onderzoek & Advies, 2011

Tunahan Kuzu is geboren in Istanbul op 5 juni 1981 en woont in Rotterdam. Hij is in totaal 9 jaar actief in de Tweede Kamer, 3568 dagen om precies te zijn.