Biografie, onderwijs en loopbaan van Mahir Alkaya

Biografie

Vroeger wilde ik uitvinder worden. Ik hield ervan om te knutselen en te bouwen in garages en op zoldertjes. In Delft heb ik Strategic Product Design gestudeerd. Een echte bètastudie met vakken als technisch tekenen, vormgeving, statica en materiaalkunde.

De macht terugpakken

Augmented reality stond nog in de kinderschoenen, toen ik tijdens mijn studie voor Nike werkte aan een smartphonedienst voor voetballende jongeren. Later heb ik ook voor Ahold gewerkt in de productontwikkeling. Ik kon mij richten op veel geld verdienen en de hele wereld over reizen.. Maar toch bevredigde het niet. Want uiteindelijk was ik bezig met geld verdienen voor de aandeelhouders. En dat wilde ik niet de rest van mijn leven doen. Ik vind dat burgers en werknemers de macht moeten terugpakken van politici en bestuurders. In 2010 sloot ik me aan bij de SP.

Creatieve industrie

Na mijn studie ben ik bij de rijksoverheid gaan werken. Ik deed projecten voor de NVWA, de topsector creatieve industrie en voor buitenlandse economische projecten. Dat resulteerde in een baan bij het ministerie van Economische Zaken, waar ik zes jaar heb gewerkt. Ik had dus verschillende petten op: overdag ambtenaar in dienst van het Rijk, in mijn vrije tijd werd ik steeds actiever voor de SP in mijn eigen buurt, Amsterdam Nieuw-West.

Technologie

De ene technologische ontwikkeling volgt de andere in sneltreinvaart op: cryptocurrencies, elektronische rechtspraak, eHealth. Wij moeten ervoor zorgen dat we als politici geen achterhoedegevecht voeren. De werknemers moeten veel meer zeggenschap krijgen. We kunnen de morele vraagstukken niet overlaten aan de programmeurs en aan de bèta’s.

Mahir Alkaya is geboren in Amsterdam op 6 juli 1988 en woont in Amsterdam. Hij is in totaal 4 jaar actief in de Tweede Kamer, 1624 dagen om precies te zijn.