Behandeling Belastingplan afgerond

14 november 2018, wetsvoorstellen - Staatssecretaris Snel (Financiën) licht de maatregelen in het Belastingplan voor 2019 toe en reageert op vragen van de Kamerleden.

Een balans tussen de koopkracht van burgers, lastenverlichting voor bedrijven en verduurzaming van de economie. Die heeft het kabinet volgens staatssecretaris Snel in het Belastingplan voor 2019 gezocht. Op 13 november gaven de financieel woordvoerders van de fracties hun visie op het Belastingplan.

Snel onderschrijft de wenselijkheid van een vereenvoudiging van het belastingstelsel: eens in de zoveel tijd moet je "een soort resetbutton" proberen te vinden. Tegelijkertijd mag zo'n herziening de belastinginning door de Belastingdienst niet te complex maken.

Kan een vlaktaks, eenzelfde belastingtarief voor alle inkomens, die gewenste vereenvoudiging bieden, vraagt Stoffer (SGP) zich af. "Een interessant denkmodel", noemt de staatssecretaris het, maar het stelsel heeft ook andere belangen te dienen, zoals dat de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen.

Een commissie zal onderzoeken uit welke bouwstenen het belastingstelsel van de toekomst moet bestaan. Welke aandachtspunten wil de staatssecretaris meegeven aan die commissie, vraagt Omtzigt (CDA). Snel wil er niet één onderwerp uit halen om de commissie zo veel mogelijk ruimte te laten. Hij belooft de Kamer begin 2019 nader te informeren over de precieze onderzoeksopdracht.

Burgers

Nederlanders moeten merken dat het goed gaat met de economie, zegt de staatssecretaris. De koopkracht stijgt voor alle groepen maar het meest voor middeninkomens, merkt hij op.

Mulder (PVV) plaatst daar vraagtekens bij: is er per saldo geen sprake van een lastenverzwaring voor de gewone man? De inzet van de maatregelen uit het Belastingplan is een behoorlijke lastenverlaging, benadrukt Snel.

De verhoging van het lage btw-tarief, stijgende zorgkosten en een hogere energierekening komen volgens Leijten (SP) vooral hard aan bij lage inkomens. We kunnen niet voor alle Nederlanders voorspellen hoe de maatregelen precies uitpakken, zegt Snel, maar het kabinet zoekt naar een eerlijke verdeling van de opbrengsten en compensatie voor lage inkomens via toeslagen.

Snels (GroenLinks) wil een lager btw-tarief voor gezond voedsel. Staatssecretaris Snel waarschuwt voor de extra administratieve lasten voor bedrijven die dit zou veroorzaken. Medische zorg aan dieren vrijstellen van btw, een plan van Van Raan (PvdD), is volgens de staatssecretaris op dit moment nog niet mogelijk vanwege Europese regels, maar in de toekomst mogelijk wel.

Bedrijven

Verlaging van de vennootschapsbelasting maakt ondernemen en investeren in Nederland aantrekkelijker, verwacht de staatssecretaris. Het moet voor ondernemers ook goedkoper worden om mensen aan te nemen.

Heeft het kabinet daarbij wel voldoende aandacht voor het mkb, vraagt Lodders (VVD) zich af. Kan de staatssecretaris bijvoorbeeld in gesprek met ondernemers over vereenvoudiging van de werkkostenregeling? Daar is Snel toe bereid. Hij wijst er overigens op dat het kabinet vanaf 2020 structureel 100 miljoen beschikbaar stelt om de lasten op arbeid voor het mkb te beperken.

Nijboer (PvdA) ziet een race to the bottom: landen bieden tegen elkaar op met belastingverlagingen om multinationals tot vestiging te verleiden. De verlaging van de vennootschapsbelasting staat los van wat andere landen doen en is bovendien gunstiger voor het mkb dan voor grote bedrijven, betoogt Snel.

Aanpak van belastingontwijking en -ontduiking is een van de speerpunten van het kabinet, zegt de staatssecretaris. Toch wekken keuzes bij de implementatie van de Europese richtlijn ATAD 1 de indruk dat Nederland niet echt wil optreden tegen belastingconstructies, vinden Snels (GroenLinks), Leijten (SP) en Van Raan (PvdD). Staatssecretaris Snel zegt toe te monitoren hoe andere landen omgaan met de richtlijn.

Vergroening

Uitgangspunt van het kabinet is dat de vervuiler betaalt, benadrukt Snel. Maar dat moet effectief gebeuren: een bedrijf moet niet naar een ander land vertrekken en daar doorgaan met vervuilen.

In 2030 zouden alle nieuw verkochte auto's elektrisch moeten zijn. Mulder (PVV) vreest lagere accijnsopbrengsten. Krijgt de Nederlandse burger daarvan de rekening gepresenteerd? Dat risico lopen we alleen als we verder niks aan ons belastingstelsel en de samenleving veranderen, zegt Snel.

Het kabinet maakt elektrisch rijden nu al fiscaal aantrekkelijk, maar het risico bestaat dat dure auto's binnen een paar jaar naar het buitenland vertrekken. Gooi je zo geen geld weg, vragen Van Weyenberg (D66), Omtzigt (CDA) en Lodders (VVD) zich af. De staatssecretaris belooft te onderzoeken of dit beleid succesvol is, maar het is lastig export aan banden te leggen.

Wordt de opbrengst van de vliegbelasting gebruikt om vliegen in de toekomst schoner te maken, wil Van Rooijen (50PLUS) weten. Nee, zegt staatssecretaris Snel: dat geld gaat direct naar de schatkist.

De Kamer sprak eerder op 5, 9 en 13 november over het Belastingplan. De Kamer stemt op 15 november over de wetsvoorstellen en de ingediende moties.

Zie ook:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort

  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.

  • Kijk debatten terug via Debat Gemist