Regeringsverklaring-APB: lastenverlichting bedrijven

2 november 2017, regeringsverklaring en Algemene Politieke Beschouwingen - De oppositie is kritisch over lastenverlaging voor bedrijven. Maar volgens minister-president Rutte is die noodzakelijk voor een goed vestigingsklimaat.

Multinationals zorgen voor 40% van de banen in het bedrijfsleven en 80% van onze internationale handel, stelt Rutte. Nederland moet dus aantrekkelijk voor hen blijven. Daarom wil het kabinet de vennootschapsbelasting (Vpb) verlagen en de dividendbelasting afschaffen.

Vooral de afschaffing van de dividendbelasting, die 1,4 miljard kost, kan op stevige kritiek van de linkerzijde van de Kamer rekenen.

  • Roemer (SP): een cadeautje voor het bedrijfsleven
  • Klaver (GroenLinks): een ideologische keuze zonder bewezen effect
  • Asscher (PvdA): een vervroegd sinterklaascadeautje voor het buitenland
  • Thieme (PvdD): het kabinet loopt aan de leiband van multinationals

Ook Wilders (PVV) en Kuzu (DENK) zien niets in het afschaffen van de dividendbelasting.

Aantrekkelijk vestigingsklimaat

Nederland is een kleine, zeer open economie met grote omliggende concurrenten. Daarom moet ons land een aantrekkelijk vestigingsklimaat creëren voor multinationals, stelt Rutte. Het kabinet komt met een evenwichtig pakket aan belastingmaatregelen. Afschaffing van de dividendbelasting en verlaging van de Vpb horen daarbij, net zo goed als hogere belasting voor vervuilers.

Roemer vreest een race to the bottom: als wij de belastingen verlagen, zullen andere landen dat ook weer doen. Het kabinet start hiermee dus een Europese belastingoorlog.

Twijfels over effecten

Komen er echt meer bedrijven naar Nederland als je de dividendbelasting afschaft? Het CPB heeft geen idee wat het effect zal zijn, stelt Klaver. Dus kan de premier ook maar één econoom noemen die voor deze maatregel pleit? Asscher verwijt Rutte dat het kabinet een gokje van 1,4 miljard neemt. Vanwaar zijn enorme stelligheid?

Rutte benadrukt dat de internationale situatie verandert: het Verenigd Koninkrijk verlaat straks de EU, andere landen verlagen hun belastingen voor bedrijven. En op basis van je internationale contacten merk je ook dat dit een rol speelt in de afwegingen die bedrijven maken, voegt hij eraan toe.

Het debat over de regeringsverklaring en de Algemene Politieke Beschouwingen begonnen op 1 november met de inbreng van de Kamer. Over de ingediende moties wordt aansluitend op het debat gestemd.

Zie ook:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort

  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.

  • Kijk debatten terug via Debat Gemist