Biografie, onderwijs en loopbaan van Dennis Wiersma

Biografie

"Politieke keuzes moeten toekomstbestendig zijn"


Toen de economische crisis hard insloeg, wilde ik me inzetten om mijn generatie een stem te geven. Werk vinden na je opleiding was moeilijk. En ook het kunnen kopen van een huis of opbouwen van een gezin werd soms lastiger. Ik besloot mijn generatie een stem te geven waar die het hardst nodig was: op de arbeidsmarkt en bij de vakbond.

Mijn directe motivatie was de discussie over het toekomstbestendig maken van de AOW. Mensen die vasthouden aan ’65=65’ schuiven naar mijn mening de rekening onnodig door naar toekomstige generaties. Ik ga voor maximale kansen op succes voor iedereen, huidige én toekomstige generaties. Als je alles voor de lange termijn goed regelt, is dat bovendien ook goed voor oudere generaties.

Overmorgen

In de Kamer gaat het mij om meer dan de politiek van nu en vandaag. Ik zie ouders zich zorgen maken over of hun kinderen en (toekomstige) kleinkinderen het net zo goed krijgen als zij. De wereld om ons heen verandert razendsnel. Met enorme impact. Of het nu gaat om wat je leert op school, het soort werk op de arbeidsmarkt of de invulling van je oude dag. Dat vraagt van mensen om te blijven leren en ontwikkelen. En het vraagt van de politiek om nieuwe zekerheden te borgen. Ik ga voor een zeker en veilig Nederland, met toponderwijs, dat aansluit op een goedwerkende arbeidsmarkt en uiteindelijk een welverdiende goede oude dag. Voor vandaag, morgen, maar vooral overmorgen.

Maximale kansen

Ik groeide op in het Friese Franeker en klom van de mavo, via de havo en het hbo, op naar de universiteit in Groningen. Daar ben ik de medezeggenschap ingegaan om de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren. Ik werd actief als vicevoorzitter van studentenvakbond LSVb en later als voorzitter van FNV Jong en lid van de Sociaal Economische Raad, van 2011 tot 2013. Daarna ben ik gaan werken voor de Aanpak Jeugdwerkloosheid en pensioenuitvoerder PGGM.

Sport

Ik houd van hardlopen. Zo heb ik twee keer de marathon van New York gelopen. Schaatsen vind ik ook fantastisch. Ik ben lid van de Elfstedenvereniging en hoop ooit nog eens mee te doen aan de Elfstedentocht.

Dennis Wiersma is geboren in Franeker op 19 februari 1986 en woont in Utrecht. Hij is 3 jaar actief in de Tweede Kamer, 1397 dagen om precies te zijn.