Biografie, onderwijs en loopbaan van Tjeerd de Groot

Biografie

"Brug tussen stad en land"


Voedsel, groen en natuur zijn altijd belangrijke thema’s geweest voor mij. Als student deed ik onderzoek naar uiterwaarden van grensoverschrijdende rivieren voor een Europees netwerk van natuurgebieden. Daarna schreef ik een proefschrift over de hervormingen van het Europese Landbouwbeleid.

Als politiek assistent van landbouwminister Brinkhorst mocht ik een grote bijdrage leveren aan zijn programma ‘Voedsel en Groen,’ waaronder de eerste nota over dierenwelzijn ‘Houden van Dieren’. Later heb mij als ambassaderaad voor Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV)aan de Nederlandse ambassade in Berlijn ingezet voor de belangen van de Nederlandse agrosector in Duitsland, waarbij ik onder meer heb gewerkt aan de imagoverbetering van de tomaat.

Zuivelsector

Na mijn tijd in Den Haag als plaatsvervangend directeur Internationale Zaken bij het Ministerie van LNV, ben ik zes jaar directeur van de Nederlandse Zuivelorganisatie geweest. In die rol mocht ik een bijdrage leveren aan het opzetten van de Duurzame Zuivelketen, waarmee de Nederlandse zuivelsector wereldwijd tot de top behoort op het gebied van duurzaamheid.

Sport

Naast het Kamerwerk probeer ik voldoende tijd vrij te blijven maken voor mijn hobby's. Ik sport voor mijn plezier: kitesurfen op zee, schaatsen en fietsen. De laatste jaren fietsen we altijd op Tweede Pinksterdag de Elfstedentocht in een ploegje met sporters, waaronder Henk Angenent. Kortom: ik ben een liefhebber van typisch Nederlandse sporten. En schaatsen en fietsen zijn geweldige manieren om te genieten van het mooie Nederlandse landschap.

Tjeerd de Groot is geboren in Haarlem op 10 april 1968 en woont in Woudsend. Hij is in totaal 5 jaar actief in de Tweede Kamer, 1883 dagen om precies te zijn.