Biografie, onderwijs en loopbaan van Lammert van Raan

Biografie

"Naar een andere economie"


Ik heb lang bij een groot telecombedrijf gewerkt, waarin ik verschillende functies heb gehad op het snijvlak van marketing en internettechniek. Vanaf 2010 viel een reorganisatie daar samen met mijn ambitie om meer in de politiek te doen.

Geld verdienen kan niet op de eerste plaats komen

Dat was in eerste instantie in het waterschap Amstel, Gooi & Vecht en als duoraadslid in Amsterdam. Later werd ik Statenlid in de Provincie Noord-Holland. In 2013 heb ik daarnaast de opleiding gedaan tot docent economie en docent management & organisatie. Tijdens mijn studie viel het mij op dat er nog steeds dezelfde economieboekjes worden gebruikt als 20, 30 jaar daarvoor. Dat was inmiddels totaal achterhaald. De economie moet nu anders worden vormgegeven en gestuurd. Daar heeft de Partij voor de Dieren heel goede ideeën over. Speerpunten de komende tijd zijn wat mij betreft het zo ver mogelijk terugsnoeien van de bio-industrie, de vergroening van het belastingstelsel en de transitie naar duurzame energie. Plus alternatieve scenario’s voor economische groei.

We doen het duurzaam of we doen het niet

Ik kom uit een ondernemersgezin. Uit Harlingen. Van huis uit werd de VVD met de paplepel ingegoten. Rond 1996 begon ik te twijfelen. Voor de meeste VVD'ers geldt dat ‘er eerst geld verdiend moet worden en er daarna pas ruimte komt voor zaken als cultuur en natuur’. Met die instelling zijn we in nu in grote problemen gekomen en tegen de grens aangelopen van wat de planeet dragen kan. ‘We doen het duurzaam, of we doen het niet’ zou het uitgangspunt moeten zijn.

Lammert van Raan is geboren in Harlingen op 3 februari 1962 en woont in Amsterdam. Hij is in totaal 5 jaar actief in de Tweede Kamer, 1922 dagen om precies te zijn.