Biografie, onderwijs en loopbaan van Eppo Bruins

Biografie

"Meer jonge mensen moeten een vak leren en daarvoor waardering krijgen"

Mijn vader startte ooit op onze zolder een eigen productiebedrijf in de kunststofindustrie. Dat heb ik helemaal opgebouwd zien worden. Hoe hij met zijn handen iets maakte waar iemand anders weer iets mee kon doen; daar heb ik veel van geleerd. Ook ik heb met machines gewerkt en ik weet hoe je ze bouwt. Later ben ik gaan onderzoeken wat je daar allemaal nog meer mee kon. Ik ben een echte bèta. Die zie je niet zo vaak in de Kamer. Dat bètatalent wil ik inzetten. Ik ben bedreven in cijfers, maar doorzie daardoor ook andere structuren en systemen. Zo kun je soms even ‘boven de materie vliegen’ om vast te stellen wat er aan de hand is.

In de Kamer houd ik me bezig met onderwijs, innovatie, wetenschap en de koppeling daarvan met de economie. Daarbij draait het volgens mij om technisch vakmanschap. Meer jonge mensen moeten een vak leren en daarvoor waardering krijgen. Ik ben ervan overtuigd dat we niet alleen mensen nodig hebben die advies kunnen geven, maar juist mensen die echt iets kunnen maken. Nederland is een handelsland, dat je draaiende moet houden met het exporteren van producten. We leiden nog te weinig mensen op die werken met een combinatie van hoofd, hart én handen.

Het Kamerlidmaatschap is natuurlijk een grote taak. Maar ik houd ervan om hard te werken. Als Kamerlid ben je soms een soort zzp’er. Die vorm van zelfstandig ondernemerschap vind ik heel leuk. Je moet niet alleen iets leveren, maar ook heel goed zichtbaar blijven en je standpunten duidelijk kunnen maken. Dat ligt me wel, als ik er mijn ziel in kan leggen.

Onderwijs

  • VWO, Myrtus College, Apeldoorn, 1981 - 1987
  • Experimentele Natuurkunde, Universiteit Utrecht, 1987 - 1991
  • Promotie tot doctor in de natuurkunde, Universiteit Utrecht, 1995

Loopbaan

  • Onderzoeker in opleiding, Stichting Fundamenteel Onderzoek der Materie, 09-1991 - 07-1995
  • Postdoctoral Associate, Massachusetts Institute of Technology, 06-1995 - 03-1997
  • Programmacoordinator, Stichting Fundamenteel Onderzoek der Materie , 03-1997 - 01-2004
  • Instituutsmanager, Leids Instituut voor Onderzoek in de Natuurkunde, Universiteit Leiden, 02-2004 - 04-2008
  • Science Manager, Lorentz Center, Universiteit Leiden, 02-2004 - 12-2006
  • Directeur, Stichting voor de Technische Wetenschappen , 05-2008 - 11-2015

Eppo Bruins is geboren in Apeldoorn op 19 september 1969 en woont in Ermelo. Hij is 4 jaar actief in de Tweede Kamer, 1712 dagen om precies te zijn.