Biografie, onderwijs en loopbaan van Chantal Nijkerken-de Haan

Biografie

"Ik geloof in zelfredzaamheid"


Ik vind het een eer om één van de honderdvijftig Kamerleden te zijn en om met elkaar bepalen welke kant we op gaan in Nederland. Voordat ik Kamerlid was, zat ik af en toe al op de publieke tribune om een debat bij te wonen. Lang niet iedereen weet dat, maar de plenaire vergaderingen zijn altijd vrij toegankelijk voor het publiek. Het mooie van het live bijwonen van een debat, is dat je de mimiek van alle aanwezigen kunt zien. Je kunt op die manier voelen wat er allemaal in zo’n ruimte speelt.

Invloed

Vanaf medio 2009 werd ik actief in de lokale politiek. Ik steek graag mijn hoofd boven het maaiveld uit. In het verleden ben ik actief geweest in het verenigingsleven en zat ik in een medezeggenschapsraad en ouderraad. Ik wil me namelijk graag verdiepen in de keuzes van anderen. En als het even kan, heb ik er graag invloed op. Als liberaal geloof ik in de zelfredzaamheid van mensen. Je bent zelf verantwoordelijk voor je eigen succes. Wel vind ik dat er een vangnet moet zijn voor mensen voor wie het even tegenzit.

Werk

Als Tweede Kamerlid hoop ik zo veel mogelijk mensen weer perspectief op werk te kunnen geven. Want werken is voor een grote groep mensen niet zo vanzelfsprekend. Zij hebben bijvoorbeeld niet de mogelijkheid gehad om te gaan studeren. Werken is in mijn ogen ontzettend belangrijk, hoe klein de bijdrage ook is. Het kan een boost geven aan je eigenwaarde en je leven positief beïnvloeden.

Onderwijs

  • HAVO, Noctua, Den Haag, 1992
  • Beleid Bestuur en Management Opleidingen, Haagse Hogeschool, Den Haag, 1992 - 1997
  • Total Quality Management, Hogeschool West-Brabant, 1997 - 1998
  • Leergang Het nieuwe Besturen, Maastricht University School of Business and Economics, 2011 - 2012

Loopbaan

  • Coördinator Kwaliteit&Arbo, Inkoop & Gebouwenbeheer, BOB Opleidingen Bouwcentrum, 1994 - 2000
  • Stafadviseur, Stichting Klinische Genetica Zuid-Oost Nederland / academisch ziekenhuis Maastricht, Maastricht, 2000 - 2007
  • Stafadviseur Bedrijfsvoering & KRAM ( Kwaliteit, Risico, Arbo & Milieu) Oncologiecentrum, academisch ziekenhuis Maastricht, Maastricht, 2007 - 2010
  • Wethouder, Gemeente Onderbanken, Onderbanken, 2010 - 2012
  • Wethouder, Gemeente Meerssen, Meerssen, 2013 - 2014
  • Zelfstandig Project & Interim manager, Nijkerken Interim Management & Advies, 2014 - 2015

Chantal Nijkerken-de Haan is geboren in Rijswijk op 18 september 1973 en woont in Schinveld. Zij is 5 jaar actief in de Tweede Kamer, 2007 dagen om precies te zijn.