Biografie, onderwijs en loopbaan van Pieter Heerma

Biografie

"Ik zie het als een opdracht om met het CDA het politieke midden weer krachtig te maken"


Ja, de politiek zit in mijn genen. Met een vader die achtereenvolgens gemeenteraadslid, wethouder, staatssecretaris en fractievoorzitter was, was de politiek natuurlijk al in mijn vroege jeugd een gespreksthema. Toen ik na mijn studie politicologie voorlichter bij de CDA-fractie kon worden, twijfelde ik niet lang. Hoewel de politieke wereld mijn habitat is, koos ik er twee jaar geleden toch voor om mijn horizon te verbreden. Ik werd manager bij een zorgverzekeringsmaatschappij. Door de politieke werkelijkheid ben ik terug. Eerder dan gepland. Deze kans kon ik niet laten lopen.

Voorrecht

Hoewel ik de politieke wereld vanuit mijn tijd als voorlichter goed ken, weet ik toch niet goed wat me te wachten staat. Volksvertegenwoordiger zijn is toch iets heel bijzonders. Ik vind het een voorrecht dat ik in de Tweede Kamer ben gekozen, maar ik zie het ook als een zware opdracht.

Politieke midden

De afgelopen jaren zien we een vlucht naar de flanken, een politiek met oneliners en stoere taal. Ik zie het als een opdracht om met het CDA het politieke midden weer krachtig te maken. Geen scherpe bocht naar links, geen scherpe bocht naar rechts, maar een verstandige middenweg.

Onderwijs

  • VWO, Damstede, Amsterdam, 1989 - 1995
  • Politicologie, richting politiek en communicatie, Vrije Universiteit Amsterdam, 1995 - 2001

Loopbaan

  • Student assistent, UvA/ASCOR NIOD, Onderzoek Srebrenica, 1999 - 2001
  • Woordvoerder en persvoorlichter, Tweede Kamerfractie CDA, 2002 - 2007
  • Hoofd Voorlichting, Tweede Kamerfractie CDA, 2007 - 2011
  • Hoofd Corporate Communicatie, De Friesland Zorgverzekeraar, 2011 - 2012

Pieter Heerma is geboren in Amsterdam op 5 augustus 1977 en woont in Purmerend. Hij is in totaal 9 jaar actief in de Tweede Kamer, 3569 dagen om precies te zijn.