Biografie, onderwijs en loopbaan van Vera Bergkamp

Biografie

"Ik maak mij sterk voor persoonlijke vrijheid; je moet zichtbaar kunnen zijn wie je bent"


Toen ik jong was, was ik nog niet bezig met concrete functies. Wel was het altijd een wens van mij om politiek en maatschappelijk actief te zijn. Na vier jaar bestuursvoorzitter te zijn geweest van COC Nederland, de belangenvereniging voor lesbiennes, homo's, biseksuelen en transgenders (lhbt), wilde ik mij breder maatschappelijk inzetten vanuit de partij die het dichtste bij mijn hart ligt: D66. Het sociaal-liberale karakter van D66 spreekt mij aan. Onze partij gaat uit van de kracht van het individu, staat voor persoonlijke vrijheid en heeft een sociaal hart.

Wereld

Kamerlid is een eervol beroep. Ik wil een zichtbare volksvertegenwoordiger zijn en ga voor het resultaat. D66 is een stabiele progressieve middenpartij. Het is belangrijk dat we de winst van D66 vasthouden en verder uitbouwen. In deze tijden van crisis is het van belang dat we Nederland sterker en democratischer maken, met een blik naar de wereld.

Hervormingen

Het is belangrijk dat in Nederland hervormingen worden doorgevoerd op het gebied van de arbeidsmarkt, de woningmarkt en de pensioenen. We moeten investeren in onderwijs en een duurzame economie. En de zorg moet betaalbaar blijven. Daarnaast staan bij mij persoonlijke vrijheid, democratie en gelijke rechten hoog in het vaandel.

Voorlichting

Ik ben er trots op dat COC Nederland heeft bereikt dat de Tweede Kamer zich in meerderheid heeft uitgesproken voor verplichte voorlichting over seksualiteit en seksuele diversiteit aan kinderen in het primair en voortgezet onderwijs. Heel veel lhbt-jongeren hebben het moeilijk op school. Pesterijen zijn schering en inslag en vaak denken ze dat ze de enige zijn. Tweede derde van de scholen besteedt hier namelijk geen aandacht aan. Met voorlichting kunnen we ook homofoob geweld later voorkomen, want onbekend maakt onbemind.

Onderwijs

  • VWO, Scholengemeenschap Sint-Nicolaaslyceum, Amsterdam, 1984 - 1989
  • HBO Personeel en Arbeid, Hogeschool van Amsterdam, 1990 - 1994
  • Bestuurskunde/politicologie, richting organisatie en management, Vrije Universiteit, Amsterdam, 1994 - 1996

Loopbaan

  • Extern organisatieadviseur, DIN Adviesgroep, Baarn, 1994 - 1996
  • Extern organisatieadviseur, United Consultants to Management, Amsterdam, 1997 - 1998
  • Manager Organisatie en Management Development, Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen, Rijswijk, 1999 - 2001
  • Adjunct directeur, Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen, Rijswijk, 2001 - 2004
  • Directeur Ondersteuning, Amsterdam Thuiszorg, 2005 - 2008
  • Directeur Human Resource, Sociale Verzekeringsbank, 2008 - 2012
  • Raadslid, Gemeente Amsterdam, 03-2010 - 09-2012

Vera Bergkamp is geboren in Amsterdam op 1 juni 1971 en woont in Amsterdam. Zij is in totaal 9 jaar actief in de Tweede Kamer, 3568 dagen om precies te zijn.