Biografie, onderwijs en loopbaan van Martijn van Helvert

Biografie

"Ik pleit voor het recht om het zelf te doen"


Den Haag hoeft niet alles voor te schrijven. Ik hecht veel waarde aan het eigen initiatief van mensen, buurten en regio’s.

Regio

Als Kamerlid ben ik er voor heel Nederland. In de krimpregio Heerlen merkte ik dat wetgeving meestal uitgaat van constante groei. Maar in de komende jaren zullen steeds meer gebieden te maken krijgen met een krimpende bevolking. De kracht van die regio’s ligt in het eigen initiatief. En bijvoorbeeld in culturele schatten, zoals de musea waarvoor ik in het bestuur zat, Kasteel Hoensbroek en het Thermenmuseum. Geschiedenis is sowieso een liefde van me. Als geschiedenisleraar heb ik het meeste geleerd. Je krijgt in een klas direct feedback. Ik kan het elk Kamerlid aanraden.

Zelf doen

Het recht om het zelf te doen heet in Den Haag met een moeilijk woord ook wel ‘subsidiariteit’. Het kabinet-Rutte heeft er een handje van om alles naar zich toe te trekken. Provincies worden bijvoorbeeld verplicht tot schatkistbankieren. Ik protesteerde daar vorig jaar nog tegen met de leus: “Alle poen naar minister Jeroen? Moet je niet doen!”.

Mijn portefeuille in de Kamer gaat over infrastructuur. Heel tastbaar zijn deze onderwerpen: spoor, kanalen, fietspaden en snelwegen. Iedereen heeft daarmee te maken. Het gaat over de wegen waarover je rijdt. Of waarop je stilstaat. Je kunt er veel plezier van hebben, maar ook oneindig veel last.

Onderwijs

  • Gymnasium College, Sittard, 1990 - 1996
  • Faculteit der Letteren, Geschiedenis van de Oudheid en Antieke Cultuur, Universiteit Utrecht, 1997 - 2003

Loopbaan

  • Docent Geschiedenis, Trevianum Scholingsgroep, 2003 - 2008
  • Bestuursassistent, Gedeputeerde Lebeno Prov. Limburg, 2008 - 2011
  • Beleidsmedewerker Economie, Gemeente Heerlen, 2011 - 2014
  • Zelfstandig Ondernemer, Optimus XT Advies, 2013 - 2014
  • Lid directie Historisch Goud, Heerlen, 2014 - 11-2014

Martijn van Helvert is geboren in Sittard op 7 april 1978 en woont in Sittard. Hij is 6 jaar actief in de Tweede Kamer, 2259 dagen om precies te zijn.