Biografie, onderwijs en loopbaan van Sjoerd Sjoerdsma

Biografie

"Ik wil meepraten in plaats van dat er over mij wordt gepraat"


Waar de missie in Kunduz en de uitzending van militairen naar Sudan voor veel mensen een ver-van-hun-bed-show zijn, heb ik deze missies van dichtbij meegemaakt. Ruim zeven jaar stond ik met mijn poten in de klei als diplomaat voor het ministerie van Buitenlandse Zaken. Vanuit het buitenland volgde ik de Nederlandse politiek nauwlettend via Politiek24. Ik voelde mij aangesproken. Het politieke debat ging veel over jongeren en het al dan niet doorschuiven van de rekening naar de volgende generatie. Ik wilde hierover meepraten in plaats van dat er over mij werd gepraat. En dus besloot ik mij kandidaat te stellen voor het Kamerlidmaatschap.

Internationaal

Als volksvertegenwoordiger houd ik mij bezig met internationale zaken. Eigenlijk spelen hier dezelfde kwesties als op nationaal niveau. Ook hier gaat het om het creƫren van voldoende banen, betaalbare huizen en goed onderwijs. Daarnaast vind ik het belangrijk dat er bij Nederlandse jongeren meer bewustwording komt over de situatie in conflictgebieden. Democratie is hier heel vanzelfsprekend, maar staat elders nog in de kinderschoenen. Het feit dat de eerste vrije verkiezingen in bijvoorbeeld Egypte niet direct het gewenste resultaat opleverden, betekent nog niet dat democratie an sich niet werkt. Daarvoor is tijd nodig.

Crisisgebieden

Ik houd van uitdagingen en hoop dat mijn opgedane ervaring in crisisgebieden goed van pas komt bij het werk als Kamerlid. Als diplomaat werk je voortdurend met het besef dat je je woorden goed moet kiezen en sta je voor moeilijke kwesties. Dat zal in de Tweede Kamer niet heel anders zijn.

Onderwijs

  • Gymnasium, Trevianum, Sittard, 1993 - 1999
  • Bachelor sociologie, politicologie en geschiedenis, Universiteit Utrecht, 1999 - 2002
  • Master internationale betrekkingen, London School of Economics and Political Science, 2002 - 2003

Loopbaan

  • Redacteur en freelance schrijver, MacFan, 1999 - 2004
  • Marketing medewerker, Feral Interactive, Londen, 2002 - 2003
  • Onderzoeker, Economisch Instituut, Universiteit Utrecht, Utrecht, 2002
  • Rijkstrainee, Ministerie van Verkeer & Waterstaat en Buitenlandse Zaken, 2003 - 2005
  • Diplomaat, Ministerie van Buitenlandse Zaken, Taskforce Soedan, Directie West- en Midden-Europa, Ambassade Kabul, Afghanistan, Vertegenwoordiging Ramallah, Palestijnse Gebieden, 2005 - 2012

Sjoerd Sjoerdsma is geboren in Eindhoven op 10 juli 1981 en woont in Den Haag. Hij is 8 jaar actief in de Tweede Kamer, 2923 dagen om precies te zijn.