Biografie, onderwijs en loopbaan van Pia Dijkstra

Biografie

"We gaan voor de hervorming: woningmarkt, arbeidsmarkt, onderwijs en duurzaamheid."


Veel mensen kennen mij waarschijnlijk van televisie. Ik heb jarenlang het NOS-achtuurjournaal gepresenteerd en werkte hiervoor als presentatrice voor de AVRO. Of ik voordeel heb van mijn bekendheid? Misschien wel, mensen weten in elk geval wie ik ben en wat ik doe. Tijdens mijn journalistieke loopbaan had ik al wel veel met politiek te maken. Je kunt dan aanbevelingen doen, maar staat meer aan de zijlijn. Nu ik in de Tweede Kamer zit, kan ik daadwerkelijk een bijdrage leveren aan de toekomst.

Voorbeelden

Mijn grote voorbeeld is Nelson Mandela. Iemand die voor mij onbereikbaar blijft. Ik bewonder hem vanwege zijn oprechtheid. Hij is heel integer en volhardend. Ook is hij altijd in staat om kansen te zien. Daarnaast heb ik veel respect voor wijlen Hans van Mierlo, de voornaamste oprichter van D66, die ik persoonlijk heb ontmoet.

Hervormingsagenda

Ik wil eraan bijdragen dat D66 erin slaagt om haar hervormingsagenda uit te voeren. Op het gebied van de woningmarkt, de arbeidsmarkt, het onderwijs, de gezondheidszorg en duurzaamheid. Het is belangrijk dat het niet alleen bij woorden blijft, maar dat we echt stappen gaan maken.

Milieu en energie

Het streven van D66 is om een schonere wereld achter te laten voor de volgende generaties. We mogen het milieu niet verder verpesten. Ik vind daarom dat je niet langer moet betalen voor het hebben van een auto, maar juist voor het gebruik van een auto. Schone energie wordt de norm, voor vuile energie moet je gaan betalen.

Overtuigingskracht

Ik ben mij als volksvertegenwoordiger heel bewust van mijn verantwoordelijkheid. Tijdens de verkiezingscampagne heb ik met veel mensen gesproken en ook veel naar mensen geluisterd. Dat wil ik blijven doen nu ik in de Tweede Kamer zit. Ik realiseer me heel goed dat politiek over mensen gaat en dat het gaat om belangrijke beslissingen in hun leven. Daarom wil ik heel zorgvuldig en nauwkeurig te werk gaan. Wat mijn kracht is als politicus? Mijn overtuigingskracht. Daar ga ik zeker gebruik van maken.

Onderwijs

  • Theologie (niet voltooid), Universiteit van Amsterdam
  • Stedelijk Gymnasium, Leeuwarden

Loopbaan

  • Regisseur radiokerkdiensten, voorlichtster en omroepster, IKON, 1978 - 1984
  • Programmamaker en presentatrice, Radio Nederland Wereldomroep, 1984 - 1986
  • Verslaggever , NCRV, Actualiteitenprogramma Hier en Nu, 1986 - 1988
  • Nieuwslezer, NOS-televisiejournaal, 1988 - 2000
  • Televisiepresentatrice, AVRO, O.m. medische programma's 'Vinger aan de pols', 'Hoe bevalt Nederland', 'De Centrale Huisartsenpost' en 'Het kinderziekenhuis' tevens van 'Een Vandaag', 2000 - 2010

Pia Dijkstra is geboren in Franeker op 9 december 1954 en woont in Utrecht. Zij is 10 jaar actief in de Tweede Kamer, 3701 dagen om precies te zijn.