Interparlementair Koninkrijksoverleg op Curaçao

Delegatie van Eerste en Tweede Kamer bezoekt Caribisch deel Koninkrijk         

Een parlementaire delegatie van de Eerste en Tweede Kamer, onder leiding van de voorzitter van de vaste commissie voor Koninkrijksrelaties van de Tweede Kamer, Jeroen Recourt, neemt van dinsdag 10 tot en met vrijdag 13 januari deel aan het Interparlementair Koninkrijksoverleg (IPKO) op Curaçao. Voorafgaand aan het IPKO legt de delegatie werkbezoeken af op Bonaire en zal zij deelnemen aan een werkconferentie met bestuurders uit Caribisch Nederland over het thema armoedebestrijding.

Informeel karakter IPKO

Het IPKO is de overlegstructuur van de parlementen van de landen van het Koninkrijk en vindt in beginsel tweemaal per jaar plaats. Gedurende het komend IPKO vergaderen delegaties van de Staten-Generaal en van de Staten van Aruba, Curaçao en Sint Maarten onder voorzitterschap van de Statenvoorzitter van Curaçao, mevrouw Giselle Mc William, over een brede agenda. Het IPKO kent dit jaar een informeel karakter, waarbij de nadruk ligt op onderlinge kennismaking en kennisuitwisseling. De aanleiding daarvoor zijn de recente verkiezingen op Curaçao en Sint Maarten; de samenstelling van de Staten van deze landen is hierdoor ingrijpend gewijzigd en nog niet alle commissies zijn geformeerd. Er zal deze keer dan ook geen afsprakenlijst worden vastgesteld.

Agenda IPKO

Het IPKO start met een discussie over economische kansen binnen het Koninkrijk en klimaatverandering. Ook zal worden gesproken over de mogelijkheden tot samenwerking van de landen in het Koninkrijk op terreinen zoals jeugd en jongeren en de gezondheidszorg. Daarnaast komen onderwerpen van meer juridisch-technische en politieke aard aan bod (zoals rijkswetgeving en integriteit van bestuur). In het kader van het IPKO zullen de delegaties diverse werkbezoeken afleggen, waaronder aan het Hospital Nobo Otrabanda.

De samenstelling van de Nederlandse delegatie is als volgt:

Eerste Kamer

Ruard Ganzevoort (GL, plaatsvervangend delegatieleider)

Thom de Graaf (D66)

Frank van Kappen (VVD)

Sophie van Bijsterveld (CDA)

Peter Ester (CU)

Tweede Kamer

Jeroen Recourt (PvdA, delegatieleider)              

André Bosman (VVD)

Roelof van Laar (PvdA)

Mustafa Amhaouch (CDA)

Liesbeth van Tongeren (GL)

Noot voor de redactie

Na afloop van het interparlementair overleg is een afsluitende persconferentie op vrijdag 13 januari 2017 om 10:00 uur (lokale tijd) in het fractiegebouw van de Staten van Curaçao, Breedestraat (Oud BNA-gebouw) waar de voorzitters en vice-voorzitters van de delegaties terugkijken op het overleg. Verder heeft het programma een besloten karakter. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Hester Oomes, stafdienst Communicatie, Tweede Kamer, 070-3183003 of persvoorlichting@tweedekamer.nl.

Dit is een gezamenlijk persbericht van de Afdeling Communicatie en Protocol van de Eerste Kamer en de Stafdienst Voorlichting van de Tweede Kamer.