Herdenking gevallenen en slachtoffers voormalig Nederlands-Indië

De Voorzitter van de Eerste Kamer, Jan Anthonie Bruijn, en de Voorzitter van de Tweede Kamer, Khadija Arib, leggen op woensdag 14 augustus 2019 een krans bij de Indische plaquette in de hal bij ingang Binnenhof 1a van het Tweede Kamergebouw.

De herdenking begint om 11.00 uur met een korte toespraak van de voorzitter van de 'Stichting Nationale Herdenking 15 augustus 1945', Erry Stoové. Aansluitend spreekt Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib. Na de toespraken leggen de Kamervoorzitters en de voorzitter van de stichting gelijktijdig een krans, gevolgd door een minuut stilte.

Japan capituleerde op 15 augustus 1945. Dit betekende het einde van de Tweede Wereldoorlog voor Zuidoost-Azië en het Koninkrijk der Nederlanden. Jaarlijks, op 14 augustus, organiseert de 'Stichting Nationale Herdenking 15 augustus 1945' in aanwezigheid van de Voorzitters van beide Kamers, Kamerleden en vertegenwoordigers van betrokken organisaties een korte besloten herdenking bij de plaquette aan het Binnenhof. Deze bronzen Indische plaquette werd op 15 augustus 1985 onthuld in de hal van Binnenhof 1a, ter nagedachtenis aan alle slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog in voormalig Nederlands-Indië.

Nationale herdenking

Op donderdag 15 augustus 2019 vindt bij het Indisch Monument in Den Haag de nationale herdenking plaats, georganiseerd door Stichting Nationale Herdenking 15 augustus 1945. De Voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer leggen ook die dag een krans ter nagedachtenis aan de gevallenen.

Noot voor de redacties:

Tijdens de herdenking is het mogelijk om (foto)opnamen te maken. Hiervoor kunt u zich aanmelden bij de stafdienst Communicatie van de Tweede Kamer: telefoon 070-3183003 of per e-mail persvoorlichting@tweedekamer.nl.