Enquêtecommissie aardgaswinning bezoekt Groningen

Op woensdag 14 juli en donderdag 15 juli 2021 brengt de parlementaire enquêtecommissie aardgaswinning Groningen een bezoek aan het aardbevingsgebied in Groningen. De commissieleden praten met getroffen Groningers over de staat van hun woning of boerderij en over de stand van zaken in procedures die mensen voeren om schadevergoeding te krijgen. Het doel is vooral om naar de inwoners te luisteren en hun verhalen een plaats te geven in de voorbereidingen van de parlementaire enquête.

De Groninger Bodem Beweging heet de commissieleden welkom en verzorgt een fietstocht door het gebied. Daarnaast worden gesprekken gevoerd met gedupeerden, brengt de commissie een bezoek aan de gasopslag van de NAM te Norg en spreekt de commissie twee schade-experts. Tot slot maken de commissieleden een rondgang door een getroffen dorp met een gids, via het Groninger Gasberaad.

Het doel van de enquête

Het doel van deze enquête is waarheidsvinding en het verkrijgen van verklarend inzicht in de besluitvorming over de aardgaswinning, de schadeafhandeling en de versterking in Groningen. Dit maakt het mogelijk te komen tot oordeelsvorming over de gehele periode en lessen te trekken, om daarmee bij te dragen aan toekomstperspectief voor Groningen en de ontwikkeling van toekomstig beleid.

De hoofdvragen van het onderzoek luiden:

- Hoe is de besluitvorming over de aardgaswinning in Groningen, de schadeafhandeling en de versterking op cruciale momenten verlopen?

- Welke effecten had dit, welke belangen en afwegingen speelden een rol en hoe is hierbij omgegaan met de belangen van de Groningers?

Naar verwachting vinden de openbare verhoren plaats vanaf juni 2022.

Noot voor de redactie:

Heeft u vragen over het werkbezoek, neem dan contact op met Manon Verhoeven (stafdienst Communicatie): +31 6 11 49 42 34 of via m.verhoeven@tweedekamer.nl .

Er worden foto’s en een korte video gemaakt tijdens het werkbezoek. Deze worden met u gedeeld.