Khadija Arib herkozen als Tweede Kamervoorzitter

Khadija Arib is herkozen als Voorzitter van de Tweede Kamer. Dat gebeurde in een plenair debat op woensdag 29 maart 2017. Na de verkiezingen stelde Arib zich als enige kandidaat voor het Kamervoorzitterschap, de functie die zij sinds 13 januari 2016 vervult. In de schriftelijke stemmingen over het Voorzitterschap kreeg Arib 111 van de 141 uitgebrachte stemmen.

Op woensdag 29 maart 2017 is Khadija Arib opnieuw verkozen als Voorzitter. Ze kreeg de voorzittershamer uit handen van Raymond Knops, die het verkiezingsdebat leidde.

Meteen na haar verkiezing nam de Voorzitter het woord. Ze zei tegen haar collega-Kamerleden: "Bedankt voor het vertrouwen. Ik ervaar het als een grote eer. Jullie kennen mij. Ik zie ernaar uit om mooie, inhoudelijke en spannende debatten te voeren." De Voorzitter bedankte ook de PvdA-fractie, die ondanks dat zij veel kleiner is geworden, toch de Kamervoorzitter levert en steun en ruimte biedt.

Sollicitatiebrief

Alle Kamerleden konden zich verkiesbaar stellen voor het Kamervoorzitterschap, door vóór dinsdag 28 maart 10.00 uur een brief te sturen. Alleen de huidige Voorzitter van de Tweede Kamer, Khadija Arib, stelde zich kandidaat voor deze functie. In haar sollicitatiebrief staat waarom zij zich weer verkiesbaar stelt.

Wat is een goede Kamervoorzitter?

Een Kamervoorzitter moet bijvoorbeeld boven de partijen kunnen staan en moet gedegen parlementaire ervaring hebben. Dat staat in de profielschets die de nieuwe Tweede Kamer op donderdag 23 maart heeft vastgesteld. De Voorzitter moet verder een groot draagvlak hebben in de Kamer en een goede vertegenwoordiger van de Kamer zijn in binnen- en buitenland. Lees de volledige profielschets (pdf).

Debat en stemmingen

In de vergadering van 29 maart mocht Arib haar motivatie onderbouwen. Daarna stemmen de Kamerleden over haar kandidatuur. Ondervoorzitter Raymond Knops is de voorzitter van de vergadering.

Alle Kamerleden kunnen solliciteren

Vóór 2002 spraken de partijen onderling af welke fractie de Voorzitter mocht leveren. Maar tegenwoordig kunnen alle Kamerleden solliciteren naar deze functie.