Werkwijze Tweede Kamer na coronaversoepelingen 25 september

Vanaf 25 september 2021 wordt een aantal coronamaatregelen versoepeld. De Tweede Kamer is dan voor iedereen zonder coronatoegangsbewijs te bezoeken. Dat schrijft Kamervoorzitter Vera Bergkamp vandaag in een brief aan de Kamerleden. Wel blijft het advies om de 1,5 meter afstandmaatregel aan te houden in het Kamergebouw. In haar brief licht de Voorzitter de werkwijze van de Tweede Kamer per 25 september toe.

“De Tweede Kamer wil als huis van de democratie open en toegankelijk zijn voor iedereen en tegelijkertijd een veilige werkplek bieden aan Kamerleden en medewerkers”, begint de Voorzitter haar brief. "De Kamer is voor iedereen zonder coronatoegangsbewijs te bezoeken". 

Coronatoegangspas

Dagjesmensen en andere bezoekers hebben geen coronatoegangsbewijs nodig om een bezoek te brengen aan de Tweede Kamer en een plenaire vergadering bij te wonen. Om gebruik te maken van het Statenlokaal - een publiek toegankelijke horecaruimte in de Kamer - is het voor bezoekers wel nodig om een coronatoegangsbewijs te tonen (vanaf 13 jaar), conform regelgeving van de overheid. Bij ruimtes die niet voor het publiek toegankelijk zijn, zoals de bedrijfskantine, hoeft er geen coronatoegangsbewijs getoond te worden. Lees meer hierover op de website van de rijksoverheid.

Bijwonen plenaire debatten

Op de dagen dat er plenair vergaderd wordt (dinsdag, woensdag en donderdag), ontvangt de Tweede Kamer – vanwege de 1,5 meter afstand - een beperkt aantal bezoekers. Net als de afgelopen periode moeten bezoekers zich van tevoren voor een tijdsblok aanmelden. Dat kan via deze website. Daarnaast kunnen ze een bezoek brengen aan de Statenpassage en – met een coronatoegangsbewijs – een kop koffie drinken in het Statenlokaal.

Commissiezalen

In verband met de 1,5 metermaatregel is het vooralsnog niet mogelijk om bezoekers toe te laten tot de publieke tribunes van commissiezalen. Alle openbare vergaderingen worden live gestreamd op de website van de Tweede Kamer en via de app Debat Direct.

Scholierenbezoeken ProDemos

Rondleidingen van scholieren door ProDemos vinden sinds 13 september 2021 weer plaats in het Kamergebouw. Deze rondleidingen worden voortgezet en gefaseerd uitgebreid. 

Petitieaanbiedingen

Mensen die een petitie willen aanbieden in de Tweede Kamer, kunnen dat digitaal en fysiek doen. Iedere dinsdagmiddag zijn er vier fysieke petitie-aanbiedingen mogelijk. Er mogen maximaal twee mensen aanwezig zijn van de aanbiedende partij. Digitale petitieaanbiedingen kunnen op ieder gewenst moment worden ingepland.

Brief

De Voorzitter sluit haar brief als volgt af: “Iedereen kan zonder belemmering de Tweede Kamer bezoeken. Het Presidium vindt het van groot belang dat we elkaar de ruimte geven en het advies om gepaste afstand te houden, respecteren. Uiteraard blijven we de ontwikkelingen rond het Covid-19 virus intensief volgen. Begin november 2021 hopen we met elkaar verder open te kunnen voor publiek.”