Slachtoffers Tweede Wereldoorlog voormalig Nederlands-Indië herdacht

Bij het Indisch Monument in Den Haag vond op donderdag 15 augustus de jaarlijkse nationale herdenking plaats van de slachtoffers en gevallenen van de Tweede Wereldoorlog in voormalig Nederlands-Indië. Voorzitter Khadija Arib van de Tweede Kamer legde, samen met Voorzitter Jan Anthonie Bruijn van de Eerste Kamer, een van de kransen.

Nationale herdenking slachtoffers Tweede Wereldoorlog in voormalig Nederlands-Indië

Tijdens de plechtigheid werden ook namens het kabinet en nabestaanden van slachtoffers kransen gelegd. Erry Stoové, voorzitter van de Stichting Herdenking 15 augustus 1945, noemde het doorgeven en levend houden van de herinneringen aan de oorlogstijd in voormalig Nederlands-Indië een ‘ereplicht’. Een dag eerder, op woensdag 14 augustus, benadrukte hij dit eveneens tijdens de jaarlijkse herdenking bij de Indische plaquette in de Tweede Kamer.

Herdenking in de Tweede Kamer

Herdenking slachtoffers WOll in Nederlands-Indie

Kamervoorzitter Khadija Arib zei tijdens deze herdenking dat de herinnering aan de slachtoffers niet verloren mag gaan. “Het typisch menselijke proberen vast te houden in onmenselijke omstandigheden. Als bamboe dat buigt maar niet breekt. Dat is dit jaar het thema van de herdenking van het einde van de Tweede Wereldoorlog in Indonesië. Wij markeren ook vandaag dat moment, hier in de Tweede Kamer. En dat doen we door verhalen hardop dóór te vertellen. Nog altijd is het nodig om dít deel van de geschiedenis uit de schaduw van het verleden te halen. Nog altijd is het nodig om die geschiedenis completer en inzichtelijker te maken. Als houvast om te verwerken. Als moreel kompas voor de toekomst.”

“We blijven elkaar daarin vasthouden”, zo besloot ze. “Daarom krijgen de plaquette en het monument ook na de verbouwing van de Tweede Kamer een waardige plek, waar nog meer bezoekers deze kunnen zien.” Na de toespraken leggen de Kamervoorzitters en de voorzitter van de stichting gelijktijdig een krans, gevolgd door een minuut stilte.

herdenking_14_augustus_2019_krans_140819006-1920.jpg
Van links naar rechts: Jan Anthonie Bruijn, Khadija Arib, Erry Stoové, Silfraire Delhaye (voorzitter Indisch Platform) en John Sijmonsbergen (vice-voorzitter Stichting Herdenking 15 Augustus 1945).

Indische plaquette

Japan capituleerde op 15 augustus 1945. Dit betekende het einde van de Tweede Wereldoorlog voor Zuidoost-Azië en het Koninkrijk der Nederlanden. De stichting organiseert elk jaar op 14 augustus een korte, besloten herdenking bij de plaquette aan het Binnenhof, in aanwezigheid van de Voorzitters van beide Kamers, Kamerleden en vertegenwoordigers van betrokken organisaties. De bronzen Indische plaquette werd in 1985 onthuld in de hal van Binnenhof 1a, ter nagedachtenis aan alle slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog in voormalig Nederlands-Indië.