Nieuwe Griffier Tweede Kamer beëdigd

Mevrouw S.M. (Simone) Roos is op donderdag 7 juni 2018 beëdigd als Griffier van de Tweede Kamer der Staten-Generaal. Dit gebeurde aan het begin van de middagvergadering. De Tweede Kamer stemde in haar vergadering van 29 mei in met de benoeming van Simone Roos tot Griffier per 11 juni.

Simone Roos

Simone Roos liet eerder, in reactie op haar benoeming als Griffier, weten: “Ik zie er zeer naar uit om als Griffier aan de slag te gaan, de Voorzitter en het Presidium te adviseren en leiding te geven aan de ambtelijke organisatie van de Tweede Kamer. Ik vind het een eer om gezamenlijk de 150 Kamerleden te ondersteunen bij hun werk als volksvertegenwoordigers. Zo kunnen we constant inspelen op de behoeften van de politiek en ontwikkelingen in de samenleving.”

Simone Roos is sinds september 2014 directeur-generaal, tevens locosecretaris-generaal, bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Simone Roos studeerde Rechten aan de Universiteit van Amsterdam. In 1987 begon haar loopbaan bij het ministerie van Binnenlandse Zaken. Vervolgens werkte ze bijna tien jaar bij de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Na een jaar in de private sector keerde Simone Roos terug bij de rijksoverheid en vervulde zij verschillende functies bij de ministeries van SZW en OCW, onder meer als plaatsvervangend secretaris-generaal bij het ministerie van OCW. Van 1 september 2009 tot 1 september 2014 was zij lid van de Raad voor de rechtspraak.

Wat doet de Griffier?

De Griffier adviseert de Kamer, de Voorzitter en het Presidium over procedurele en staatsrechtelijke aspecten van de werkzaamheden van de Tweede Kamer. Daarnaast is de Griffier het hoofd van de ambtelijke organisatie van de Tweede Kamer. Tijdens plenaire vergaderingen zit de Griffier vaak rechts van de Voorzitter.

In het Reglement van Orde is een aantal taken en bevoegdheden direct aan de Griffier toegekend. Deze taken zijn omschreven in de artikelen 10, 13, 14 en 15 van het Reglement van Orde.

Voorzitter Khadija Arib feliciteert Simone Roos met haar beëdiging als Griffier van de Tweede Kamer
Voorzitter Khadija Arib feliciteert Simone Roos met haar beëdiging als Griffier van de Tweede Kamer