Samenvoeging commissies Financiën en Rijksuitgaven

De Tweede Kamer voegt de commissies voor Financiën en de Rijksuitgaven samen. Daarmee heeft de Kamer op dinsdag 8 november 2016 ingestemd. De taken van de commissie voor de Rijksuitgaven waren bij wijze van experiment al sinds september 2015 ondergebracht bij de commissie voor Financiën.

De taak van de commissie voor de Rijksuitgaven was om de uitgaven van het kabinet te controleren. Besteedt het zijn begrotingsmiddelen bijvoorbeeld wel op de juiste manier? Hiervoor had de commissie veel contact met de Algemene Rekenkamer. Ook leverde de commissie een bijdrage aan het verbeteren van de kwaliteit van begrotingen en jaarverslagen.

Experiment

De Tweede Kamer wilde de aandacht voor dit soort rijksuitgavenonderwerpen vergroten. In september 2015 werden de taken van de commissie voor de Rijksuitgaven daarom als experiment bij die van de commissie voor Financiën gevoegd. Deze commissie houdt zich bezig met financiële thema’s (zoals de rijksbegroting en het toezicht op financiële markten) en fiscale thema’s (zoals het Belastingplan).

Meer aandacht voor rijksuitgaven

Uit een evaluatie blijkt dat het samenvoegingsexperiment geslaagd is. Zo komen rijksuitgavenonderwerpen door de samenvoeging eerder onder de aandacht van Kamerleden. De commissie voor Financiën houdt namelijk vaker een procedurevergadering dan de commissie voor de Rijksuitgaven deed. Daardoor kunnen sneller besluiten worden genomen. Bovendien is het aantal leden dat rijksuitgavenonderwerpen onder ogen krijgt, nu meer dan verdrievoudigd.  

Reglement van Orde

Vanwege de positieve resultaten van de evaluatie heeft de commissie voor Financiën besloten om de taken van de commissie voor de Rijksuitgaven definitief op zich te nemen. De Kamer stemde daar op dinsdag 8 november mee in. Het Reglement van Orde wordt aangepast aan de nieuwe situatie.