Onderhandelaars VVD, CDA, D66 en ChristenUnie

Informateur Zalm ging op woensdag 28 juni voor het eerst in gesprek met de onderhandelaars van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie.
Informateur Zalm ging op woensdag 28 juni voor het eerst in gesprek met de onderhandelaars van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie.

Vanaf woensdag 28 juni 2017 is Gerrit Zalm informateur. Hij onderzoekt of het mogelijk is om een kabinet te vormen van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie, dat streeft naar brede steun in de volksvertegenwoordiging. Na een vakantieperiode van drie weken onderhandelen de vier partijen sinds woensdag 9 augustus 2017 verder onleiding van informateur Zalm. De volgende onderhandelaars van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie voeren gesprekken over de formatie van een nieuw kabinet:

  • VVD: Mark Rutte en Halbe Zijlstra
  • CDA: Sybrand van Haersma Buma en Pieter Heerma
  • D66: Alexander Pechtold en Wouter Koolmees
  • ChristenUnie: Gert-Jan Segers en Carola Schouten

Meer informatie

Verzoek onderhandelaars: eigen risico niet verhogen

Verhoog het eigen risico bij zorgkosten in 2018 niet ten opzichte van 2017. Dat verzoek heeft informateur Gerrit Zalm woensdag 20 september 2017 namens de onderhandelaars van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie overgebracht aan minister Schippers (Volksgezondheid, Welzijn en Sport). Het eigen risico is dit jaar €385.

Hiervoor is het nodig om de wet met spoed te wijzigen, vóór 1 oktober. De onderhandelaars verzoeken minister Schippers daarom om snel een procedure in werking te stellen. De kwestie kwam woensdagavond 20 september al aan bod in een plenair debat. Op donderdag 21 september stemde de Kamer in met de motie-Keijzer c.s. over het ingang zetten van een spoedprocedure.

Elke werkdag onderhandelen

Onder leiding van informateur Zalm onderhandelen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie in principe elke werkdag. De Stadhouderskamer, in de Tweede Kamer, is het centrum van de kabinetsformatie. Maar omdat de onderhandelaars soms liever buiten het Binnenhof samenkomen, zijn er ook veel gespreksdagen in het Johan de Witthuis in Den Haag gepland. De Tweede Kamer is volgens Zalm 'de natuurlijke plek' voor de informatiebesprekingen, maar het Johan de Witthuis heeft voordelen ten opzichte van de Stadhouderskamer. “Daar kun je even in de tuin lopen. Dat is prettig voor de sfeer.”

Rol van de Koning

Tot 2012 werden (in)formateur(s) door het staatshoofd benoemd, toen koningin Beatrix. Sinds 2012 is het de Tweede Kamer die de informateurs benoemt. Wel wordt de Koning regelmatig op de hoogte gehouden van de voortgang van de gesprekken over de kabinetsformatie. Informateur Gerrit Zalm ging bijvoorbeeld op woensdag 12 en donderdag 20 juli langs bij koning Willem-Alexander.

Onbetaalde erebaan

Voor zijn werk als informateur wordt Gerrit Zalm niet betaald. Informateur zijn is een erebaan, die is weggelegd voor personen die een jarenlange staat van dienst hebben in de politiek of de publieke sector. Zij blijken het beste in staat te zijn om politici met uiteenlopende standpunten en idealen bij elkaar te krijgen in één kabinet. Vaak zijn informateurs oud-ministers of zittende ministers. Gerrit Zalm was van 2003 tot 2007 minister van Financiën en vicepremier in het kabinet-Balkenende II.

Opdracht aan informateur Zalm

Informateur Zalm ontvangt op woensdag 28 juni zijn opdracht van Voorzitter Arib
Informateur Zalm ontvangt op woensdag 28 juni zijn opdracht van Voorzitter Arib

Download bovenstaande rechtenvrije foto in hoge resolutie (4,1 MB)

Op woensdag 28 juni ontving informateur Zalm zijn opdracht uit handen van Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib. De informateur gaat onderzoeken of het mogelijk is om een kabinet te vormen van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie, dat streeft naar brede steun in de volksvertegenwoordiging.

Eindverslag Tjeenk Willink

Zalm is de opvolger van Herman Tjeenk Willink als informateur voor de kabinetsformatie. Tjeenk Willink overhandigde op dinsdag 27 juni zijn verslag aan Kamervoorzitter Khadija Arib. Tjeenk Willink schreef in zijn eindverslag dat de enige optie voor een meerderheidskabinet uit vier partijen bestaat: VVD, CDA, D66 en ChristenUnie.