Laatste vergaderdag vóór de verkiezingen

Op donderdag 23 februari 2017 was de laatste vergaderdag van de huidige Tweede Kamer vóór de verkiezingen op 15 maart. Op de agenda stonden vooral veel korte debatten (VAO's) en stemmingen. Vanaf vrijdag 24 februari is de Kamer met reces, dat in het teken staat van de verkiezingscampagne. Kamerleden en kandidaten trekken het land in om mensen ervan te overtuigen op hun partij te stemmen.

Van 24 februari tot en met 20 maart 2017 is het krokusreces en aansluitend verkiezingsreces. Politieke partijen voeren dan campagne voor de Tweede Kamerverkiezingen op woensdag 15 maart. Een week later, op woensdag 22 maart, is de allerlaatste vergadering van de Tweede Kamer in de huidige samenstelling. Op donderdag 23 maart gaat namelijk de nieuw gekozen Tweede Kamer officieel van start. Niet lang daarna bepalen de Kamerleden ook wie de Voorzitter van de Tweede Kamer wordt. Dit gebeurt in een debat met de kandidaten voor het Voorzitterschap, gevolgd door stemmingen.

'Een goede verkiezingscampagne gewenst'

Kamervoorzitter Arib houdt een toespraak aan het einde van de laatste vergadering voor de verkiezingen van 2017
Kamervoorzitter Khadija Arib spreekt de Kamerleden toe aan het einde van de laatste vergadering vóór de verkiezingen van 2017

Kamervoorzitter Khadija Arib sloot de laatste vergaderdag voor de verkiezingen af met een toespraak. Ze begon met een verwijzing naar een artikel over de Tweede Kamer op de satirische website De Speld, waarin stond dat Arib naar de Xenos zou zijn geweest om prullaria te kopen voor in de vergaderzaal. "Voor de goede orde, het was nepnieuws", zei de Voorzitter op 23 februari in haar toespraak. "De werkelijkheid is dat we in de afgelopen weken stevige debatten met elkaar en het kabinet hebben gevoerd."

Arib vertelde verder dat er eind januari nog 71 meerderheidsdebatten en 43 dertigledendebatten op de voorraadagenda van de Tweede Kamer stonden. In ongeveer een maand tijd is dat aantal teruggebracht tot negen debatten voor de nieuwe Tweede Kamer, 'dankzij een gezamenlijke inspanning van fracties, commissies én individuele leden'. Aan het einde van haar toespraak wenste de Voorzitter iedereen veel succes in de verkiezingscampagne. Op 22 maart 2017, een week na de verkiezingen, komt de Tweede Kamer voor het laatst bij elkaar in de huidige samenstelling.

Vergadering 23 februari

Op de agenda van de Tweede Kamer stonden donderdag 23 februari vooral veel VAO's, bijvoorbeeld over mensenhandel, mondzorg en strafrechtelijke onderwerpen. Met een VAO (verslag van een algemeen overleg) ronden Kamerleden een eerder algemeen overleg (commissievergadering) af. Tijdens een AO kunnen Kamerleden geen moties indienen, maar tijdens het VAO in de plenaire zaal wel. Met moties maken Kamerleden duidelijk wat zij belangrijk vinden en wat ze van het kabinet verlangen. Donderdag stemde de Tweede Kamer aan het einde van de middag over wetsvoorstellen, amendementen en moties. Na nog een paar VAO's volgde 's avonds een tweede ronde stemmingen. Die gingen over de laatst ingediende moties en over andere openstaande punten.

Terugkijken