Koning Filip van België spreekt met Kamervoorzitters

De Belgische koning Filip is tijdens zijn staatsbezoek aan Nederland op dinsdag 29 november 2016 ontvangen in het gebouw van de Eerste Kamer. Daar had hij een gesprek met Eerste Kamervoorzitter Ankie Broekers-Knol, Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib en de voorzitters van de commissies voor Europese Zaken van beide Kamers.

Kamervoorzitter Arib schudt koning Filip de hand.
Eerste Kamervoorzitter Ankie Broekers-Knol en Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib ontvangen koning Filip van België bij de Eerste Kamer.

Kamervoorzitter Arib wees tijdens de ontmoeting met koning Filip op de historische band tussen Nederland en België. Ze omschreef België als een ‘dierbare buur én vriend’: “Onze gezamenlijke geschiedenis gaat ver terug. Feitelijk heeft ons Nederlandse politieke bestel, met een Eerste en een Tweede Kamer, haar vorm gekregen door die gezamenlijke geschiedenis.” Beide landen staan volgens Arib niet alleen zij aan zij in de strijd tegen terreur, maar zoeken ook op tal van andere onderwerpen naar samenwerking. “Het accent ligt daarbij op onderwijs, infrastructuur – inclusief de havens – en technologische innovatie.” Arib kondigde aan dat ze in januari 2017 een werkbezoek zal brengen aan België.

Staatsbezoek

Na afloop van het gesprek met beide Kamervoorzitters had koning Filip ook een ontmoeting met premier Rutte. Daarna volgde nog een lunch in de Ridderzaal, met koning Willem-Alexander, koningin Máxima en de Belgische koningin Mathilde. Koning Filip arriveerde op maandag 28 november samen met zijn vrouw, koningin Mathilde, in Nederland voor een staatsbezoek, dat duurt tot en met woensdag 30 november.