Kamer komt iets vaker fysiek bijeen

De Tweede Kamer komt sinds afgelopen week iets vaker fysiek bijeen. De Kamer wil stevig vasthouden aan zijn controlerende functie met inachtneming van de zorg voor de gezondheid van iedereen die in de Kamer werkt, schrijft Voorzitter Khadija Arib namens het Presidium in een brief aan de Kamerleden. Ook tijdens het meireces wordt er vergaderd, maar alleen over de ontwikkelingen rond het coronavirus.

Panorama algemene politieke beschouwingen

Laden
00:00
00:00

Bekijk in deze video hoe Kamervoorzitter Khadija Arib het werken in de Kamer momenteel beleeft.

Andere onderwerpen dan corona

De coronacrisis beperkt momenteel de mogelijkheden tot het voeren van fysieke debatten. “Om een overleg te kunnen voeren moeten we een beroep doen op veel medewerkers – denk aan griffiers, bodes, beveiligers en medewerkers van het restaurantbedrijf”, schrijft de Voorzitter. “Maar het is belangrijk dat er naast de debatten over het coronavirus ook beperkt ruimte is voor de behandeling van andere onderwerpen.” Behalve voor spoedeisende wetsvoorstellen geldt dat ook voor onderwerpen die Kamerleden zelf urgent en noodzakelijk achten: het blijft mogelijk voor Kamerleden om kwesties te agenderen.

Regime iets verruimd

De afgelopen weken hebben de Kamercommissies in (video-)procedurevergaderingen besloten welke wetsvoorstellen die de regering als spoedeisend heeft aangemerkt en die al bij de Kamer zijn ingediend, zij de komende tijd gaan behandelen. Om dat te kunnen realiseren naast de coronadebatten, wordt het huidige vergaderregime iets verruimd.

Voorbeeldfunctie parlement

Zo wordt het mogelijk om op maandag en dinsdag te vergaderen in de Troelstrazaal en de Thorbeckezaal. Ook de Oude Zaal wordt in gereedheid gebracht. Over behandelde wetsvoorstellen wordt dan gestemd tijdens de eerstvolgende plenaire vergadering. “Deze verruiming is niet ongelimiteerd. Het is belangrijk dat we er zeer terughoudend mee omgaan. Als parlement hebben we een voorbeeldfunctie”, schrijft de Voorzitter.

Omdat regelmatig debatteren over de coronacrisis noodzakelijk blijft, is besloten om in het meireces beperkt door te vergaderen. Er worden alleen vergaderingen geagendeerd die met dit onderwerp te maken hebben. Over het doorwerken tijdens het reces is overleg gevoerd met de Ondernemingsraad.

Openbaarheid

Iedereen moet de vergaderingen in de Tweede Kamer kunnen volgen, ook in deze periode. Dat kan op de volgende manieren:

  • Debatten in plenaire zaal: livestreams via deze site en de app Debat Direct.
  • Wetgevings- en notaoverleggen: livestreams via deze site en de app Debat Direct.
  • Procedurevergaderingen: agenda, besluitenlijst en woordelijk verslag worden gepubliceerd op tweedekamer.nl. Geaccrediteerde journalisten kunnen direct meeluisteren.

Zie voor meer informatie over hoe de Kamer momenteel werkt:

Brief Voorzitter