Interparlementair Koninkrijksoverleg afgesloten met afsprakenlijst

De parlementen van Nederland, Aruba, Curaçao en Sint-Maarten voerden van dinsdag 31 mei tot en met vrijdag 3 juni 2016 in Den Haag hun halfjaarlijkse overleg. Ter afsluiting van dit Interparlementair Koninkrijksoverleg (IPKO) is een afsprakenlijst vastgesteld en ondertekend. Ook was er een gezamenlijke persconferentie in de Tweede Kamer.

Terugblik

De IPKO-vergaderingen zijn terug te zien via de afspeellijst op het YouTubekanaal van de Tweede Kamer. De lijst met afspraken die tijdens het IPKO zijn gemaakt, is digitaal beschikbaar.

De delegaties van het IPKO ondertekenen de afsprakenlijst
Het IPKO werd afgesloten met de vaststelling en ondertekening van de afsprakenlijst

Overlegstructuur

Het (IPKO) is de overlegstructuur van de parlementen van de landen van het Koninkrijk. Het IPKO vindt twee keer per jaar plaats. In januari is het overleg in een van de Caribische landen van het Koninkrijk, in juni is de bijeenkomst altijd in de Eerste en Tweede Kamer in Den Haag. De aanwezige parlementariërs praten over onderwerpen die het hele Koninkrijk der Nederlanden aangaan, zoals gezondheidszorg, onderwijs, discriminatie, klimaatverandering, integriteit van bestuur en jeugd en jongeren.

Programma

De drie delegaties worden op dinsdag 31 mei om 9.45 uur ontvangen door de Voorzitter van de Eerste Kamer, Ankie Broekers-Knol en de Voorzitter van de Tweede Kamer, Khadija Arib. Daarbij voegt zich ook de delegatie van de leden van de Eerste en Tweede Kamer. In een plenaire bijeenkomst in de vergaderzaal van de Eerste Kamer houden alle delegatieleiders een korte toespraak en wordt gesproken over de onderwerpen gezondheidszorg, onderwijs, economische kansen binnen het Koninkrijk, discriminatie, klimaatverandering, energie, integriteit van bestuur en jeugd en jongeren.

Na de lunch gaan de vier delegaties in de Thorbeckezaal van de Tweede Kamer verder met hun beraadslagingen over onder andere het onderwerp jeugd en jongeren.

Op woensdag 1 juni spreken de delegaties onder meer over integriteit van bestuur, gezondheidszorg en discriminatie. Vervolgens gaan de politici op werkbezoek naar het National Cyber Security Centrum.

Op donderdag 2 juni gaat het IPKO over de rol van de gouverneurs van Aruba, Curaçao en Sint-Maarten en de verhouding tot de Rijksministerraad. Ook gaat het over de geschillenregeling. Vervolgens brengen de delegaties een werkbezoek aan het Provinciehuis van Utrecht en aan de Inspectie voor de Gezondheidszorg.

Het interparlementair overleg wordt vrijdag 3 juni om 14.00 uur afgesloten met de vaststelling en ondertekening van de afsprakenlijst en een gezamenlijke persconferentie van de vier delegaties. Deze is te volgen in de Thorbeckezaal van de Tweede Kamer en via de livestream: in video en audio.