Indiëherdenking in Tweede Kamergebouw

Khadija Arib, Voorzitter van de Tweede Kamer, en Anne Flierman, ondervoorzitter van de Eerste Kamer, hebben op zondag 14 augustus 2016 een krans gelegd bij de Indische plaquette in het Tweede Kamergebouw. De kranslegging is onderdeel van de Indiëherdenking die de Stichting Herdenking 15 augustus 1945 ieder jaar organiseert. Op die datum eindigde de Tweede Wereldoorlog in Zuidoost-Azië en daarmee voor het Koninkrijk der Nederlanden.

Toespraken

Het thema van de Indiëherdenking was dit jaar ‘oost west, thuis best’. De voorzitter van de Stichting Herdenking 15 augustus 1945, Erry Stoové, hield een korte toespraak. Daarna sprak de Voorzitter van de Tweede Kamer, Khadija Arib. Zij ging in op het thema 'oost west, thuis best', op het vinden van een nieuw thuis in een nieuw land en hoe moeilijk dat geweest moet zijn voor de honderdduizenden Indische Nederlanders die na de onafhankelijkheidsstrijd naar Nederland kwamen.

Kamervoorzitter Khadija Arib spreekt de aanwezigen toe tijdens de Indiëherdenking in het Kamergebouw
Kamervoorzitter Khadija Arib spreekt de aanwezigen toe tijdens de Indiëherdenking in het Kamergebouw



"Anno 2016 hebben meerdere generaties Indische Nederlanders híer hun thuis gevonden. Dat heeft tijd gekost. Tijd is nodig om een nieuw land, een nieuwe cultuur, nieuwe smaken en geuren te leren kennen. Dat herken ik. [...] Heel veel mensen in Nederland zullen voor altijd met Nederlands-Indië verbonden zijn. Maar ook in de Nederlandse samenleving is de nalatenschap van het voormalig Nederlands-Indië vertegenwoordigd. Daar ben ik trots op. Het geeft blijk van onze gedeelde geschiedenis, verankerd in een gezamenlijk thuis."

Herdenking slachtoffers voormalig Nederlands-Indië

Dit jaar is het 71 jaar geleden dat Japan capituleerde. Daarmee kwam er een einde aan de Tweede Wereldoorlog in Zuidoost-Azië en daarmee voor het Koninkrijk der Nederlanden. Op 15 augustus 1985 werd er een bronzen Indische plaquette onthuld in het Tweede Kamergebouw, ter nagedachtenis aan alle slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog in voormalig Nederlands-Indië. De Stichting Herdenking 15 augustus 1945 organiseert daar ieder jaar een korte herdenking. Daarbij zijn Kamerleden aanwezig en vertegenwoordigers van sympathiserende organisaties. Ook leggen de Kamervoorzitters en de voorzitter van de Stichting Herdenking 15 augustus 1945 altijd een krans.