Tweede Kamer herdenkt oud-premier De Jong

Op dinsdag 13 september 2016 heeft de Tweede Kamer oud-premier Piet de Jong herdacht met een minuut stilte en speeches door Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib en minister-president Mark Rutte. Piet de Jong overleed op 27 juli op 101-jarige leeftijd. De Jong was van 1967 tot 1971 premier namens de KVP (de Katholieke Volkspartij, later opgegaan in het CDA). Na zijn premierschap werd hij fractievoorzitter van de KVP in de Eerste Kamer.

Zachtmoedig maar standvastig

Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib begroet voor de herdenking de familie van oud-premier Piet de Jong.
Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib begroet de familie van oud-premier Piet de Jong, vlak voor de officiële herdenking in de Tweede Kamer.

Voordat hij politiek actief werd, diende De Jong bij de Koninklijke Marine. Zo was hij onderzeebootcommandant tijdens de Tweede Wereldoorlog. In 1959 werd hij staatssecretaris en daarna minister van Defensie. Die functies markeerden de start van zijn politieke carrière.

Vol rust en relativeringsvermogen

Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib bracht in haar speech in herinnering hoe hectisch de tijd was van het premierschap van Piet de Jong. Arib: "Piet de Jong bleef de persoon die hij op zee ook was: vol rust en relativeringsvermogen, zachtmoedig maar standvastig. “Niet voorop lopen, wel stimuleren”, zei hij daar zelf over. 'Zolang het goed gaat moet ik op de achtergrond blijven. Als het fout loopt, moet er iemand verantwoordelijk zijn. Dat ben ik.'"

Fundamentele veranderingen

Het premierschap van De Jong was meer dan 'op de winkel passen', zoals hij zijn werk zelf beschreef aan het begin van zijn premierschap in 1967. Voorzitter Arib noemde een paar fundamentele veranderingen: "Onder zijn leiding werden het minimumloon en de individuele huursubsidie ingevoerd, kwam er een einde aan de opkomstplicht bij verkiezingen en verbeterde de positie van homo’s. De Jong introduceerde ook de wekelijkse persconferentie na afloop van de ministerraad. Niet alleen om ervoor te zorgen dat journalisten hem op vrijdagavond met rust lieten, maar belangrijker nog: volgens hem hoorde openheid bij een goed functionerende democratie. Mensen hadden het recht om te weten wat er was besloten. “We zijn geen geheim genootschap!”, zei hij ooit in de Haagsche Courant."

Rutte tijdens de herdenking van Piet de Jong
Premier Rutte bracht Piet de Jong in herinnering als een man die zich nooit liet meeslepen door ijdelheid of door de waan van de dag.