De platformeconomie

Maaltijdbezorgers op straat

Mensen maken steeds vaker gebruik van diensten via platforms op internet: we bestellen eten via sites als Deliveroo, Thuisbezorgd of Foodora, we vinden een schoonmaker of oppas via online platforms en we laten een taxi voorrijden via Uber. Mensen die voor dergelijke platforms werken worden ook wel ‘nieuwe zelfstandigen’ genoemd. De commissie voor SZW wil graag inzicht krijgen in het soort dienstverbanden in de platformeconomie. Ook is zij benieuwd of de huidige wetgeving voldoet. En wat is de verhouding tussen flexibiliteit en zekerheden voor zowel werkgever als werknemer, ook in relatie tot de rol van de overheid?

Inzicht

Met jouw hulp hoopt de commissie de komende tijd een antwoord te krijgen op deze vragen. Er is meer inzicht nodig in de positieve of misschien minder positieve ervaringen van mensen die via deze platforms werken. Deze ervaringen zijn voor de commissie waardevolle achtergrondinformatie voor een rondetafelgesprek over de platformeconomie op donderdag 16 november 2017. Zo hoopt de Kamer te kunnen beoordelen welke verbeteringen nodig zouden zijn.

Jouw reactie

Werk jij via digitale platforms zoals Deliveroo, Temper, Helpling of Werkspot? Deel je ervaringen met de Tweede Kamer door uiterlijk woensdag 25 oktober 2017 een e-mail te sturen naar platformeconomie@tweedekamer.nl.