Minister Hennis van Defensie en Commandant der Strijdkrachten stappen op

Klaas Dijkhoff (VVD) neemt de taken van Jeanine Hennis over als minister van Defensie. Hij legt zijn functie als staatssecretaris van Veiligheid en Justitie neer. Hennis stapte dinsdagavond 3 oktober 2017 op als minister van Defensie, samen met Commandant der Strijdkrachten Tom Middendorp. Dat maakte Hennis bekend aan het einde van het debat over het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV). Die heeft onderzoek gedaan naar een fataal ongeluk in Mali op 6 juli 2016. Tijdens een oefening ontplofte een mortiergranaat, waardoor twee Nederlandse militairen verongelukten en een derde militair zwaargewond raakte.

Hennis zei in het debat dat de veiligheidsrisico's voor Nederlandse militairen in Mali 'op verschillende momenten onvoldoende zijn erkend' en dat zij daarvoor politieke verantwoordelijkheid neemt en aftreedt. De Commandant der Strijdkrachten Tom Middendorp zou donderdag sowieso afgelost worden door zijn opvolger, Rob Bauer. Dat gaat gewoonlijk met een ceremonie op het Binnenhof gepaard, maar die gaat nu niet door.

Terugkijken en teruglezen

Mortierongeluk Mali

Minister Hennis (Defensie)
Minister Jeanine Hennis van Defensie tijdens het debat over het mortierongeluk in Mali

Donderdag 28 september presenteerde de OVV een rapport naar aanleiding van het fatale ongeluk in Mali. Uit het rapport blijkt dat Defensie tijdens de VN-missie in Mali ernstig tekort is geschoten in de zorg voor de veiligheid van Nederlandse militairen. Die werden met ondeugdelijk materieel op missie gestuurd. Signalen daarover zijn genegeerd. Dat heeft volgens de onderzoeksraad te maken met de hoge druk en de 'can do-mentaliteit' bij Defensie. Daardoor zouden risico's worden onderschat en gaan dingen mis.

Gesprek met OVV

Maandag 2 oktober 2017 sprak de commissie voor Defensie met vertegenwoordigers van de OVV over het rapport van de OVV en de reactie van minister Hennis (Defensie) op het rapport.

Deelnemers

Deelnemers aan het gesprek n:

  • mr. T.H.J. Joustra, voorzitter
  • prof. mr. dr. E.R. Muller, vice-voorzitter
  • dr. E.K. Verolme, onderzoeksmanager en
  • drs. C.J. Van der Schors, projectleider

Kijk terug

Het gesprek is terug te kijken via Debat Gemist.