Kamer stemt in met wetsvoorstel eigen risico in zorg

De Tweede Kamer heeft op dinsdag 26 september 2017 gestemd vóór het wetsvoorstel voor het ongewijzigd laten van het eigen risico in de zorg. Alleen de fractie DENK stemde tegen. Het wetsvoorstel is dinsdagavond ook in de Eerste Kamer behandeld. De Eerste Kamer heeft het voorstel aansluitend zonder stemming aangenomen.

De Tweede Kamer stemt over het spoedwetsvoorstel van minister Schippers (Volksgezondheid) dat ervoor zorgt dat het eigen risico in de zorg in 2018 niet wordt verhoogd.
De Tweede Kamer stemt over het spoedwetsvoorstel van minister Schippers (Volksgezondheid) dat ervoor zorgt dat het eigen risico in de zorg in 2018 niet wordt verhoogd.

Geen verhoging eigen risico in 2018

De onderhandelende partijen voor de kabinetsformatie willen dat het eigen risico in de zorg in 2018 niet hoger wordt dan €385, het huidige bedrag. Dat verzoek heeft informateur Gerrit Zalm woensdag 20 september namens de onderhandelaars van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie overgebracht aan minister Schippers (Volksgezondheid, Welzijn en Sport). Om wettelijk te regelen dat het eigen risico in 2018 niet omhooggaat, is het nodig om de wet met spoed te wijzigen, vóór 1 oktober. Schippers heeft maandag 25 september een wetsvoorstel ingediend. Een Kamermeerderheid heeft donderdag 21 september ingestemd met het houden van een wetgevingsoverleg over dit wetsvoorstel.

Het wetgevingsoverleg kreeg op dinsdag 26 september een vervolg in een plenair debat met minister Schippers. Aansluitend stemde de Tweede Kamer over de wet. De Eerste Kamer heeft het wetsvoorstel dinsdagavond aangenomen zonder stemmingen.

Debat

De commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) hield dinsdag vanaf 15.00 uur een plenair debat over het onderwerp.

Wetgevingsoverleg op maandag 25 september

Op maandag 25 september 2017 hield de Kamer een wetgevingsoverleg over het eigen risico in de zorg met minister Schippers. Vanwege een spoedprocedure was het wetsvoorstel pas diezelfde middag opgestuurd naar de Kamer. 

Debat en brief

De kwestie van het eigen risico kwam woensdagavond 20 september ook al aan bod in een plenair debat. Op donderdag 21 september stemde de Kamer in met de motie-Keijzer c.s. over het in gang zetten van een spoedprocedure om de wet te wijzigen.