Kamer terug van reces voor debat over fipronil in eieren

Kamerleden van de commissie voor Economische Zaken keerden op donderdag 24 augustus 2017 terug van reces voor een algemeen overleg over fipronil in eieren. Voor het debat kwamen staatssecretaris Van Dam van Economische Zaken en minister Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport naar de Kamer. In de eerste week na het zomerreces krijgt het overleg een vervolg in de plenaire zaal tijdens een zogeheten VAO, zodat Kamerleden moties kunnen indienen.

Verslag en terugkijken

eieren in verpakking

Eieren uit de schappen

In diverse Europese landen zijn eieren uit de schappen gehaald omdat die mogelijk besmet waren met bestrijdingsmiddel fipronil. Dit kon doordat kippenstallen door het Nederlandse bedrijf Chickfriend waren behandeld met een middel tegen bloedluis, dat het giftige fipronil bleek te bevatten. Het recesdebat op donderdag 24 augustus draaide om de vraag of er adequaat is ingegrepen nadat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) in november 2016 een tip kreeg over fipronilgebruik in de pluimveesector. Minister Schippers heeft inmiddels een onderzoek aangekondigd. Op woensdag 23 augustus werd bekend dat Chickfriend ook gebruikmaakte van bestrijdingsmiddel amtraz voor vliegenbestrijding bij kalveren.

Debatteren in het reces

Tijdens een reces zijn er doorgaans geen vergaderingen in de Kamer. Toch blijven de Kamerleden de actualiteit volgen en is het altijd mogelijk om in het reces een debat te voeren, zoals in dit geval over de eiercrisis. Als een meerderheid van de Kamer het belangrijk vindt om zo snel mogelijk over een onderwerp te spreken met de regering, kan er een recesdebat worden gepland. Lees hoe dit werkt in het webdossier 'Vergaderen tijdens reces'.