Persoonlijke nazorg voor getuigen incident plenaire zaal

De aanmeldingstermijn voor de bijeenkomst voor getuigen van het incident in de plenaire zaal – die was voorzien op woensdag 28 maart 2018 – is gesloten. Gelet op het geringe aantal mensen dat zich heeft aangemeld, kiest de Tweede Kamer ervoor om persoonlijk contact op te nemen met aanmelders. Op deze manier kan gericht nazorg worden verleend aan mensen die daar behoefte aan hebben. De geplande getuigenbijeenkomst gaat dan ook niet door.

Donderdag 22 maart, iets voor 12.00 uur, deed zich een incident voor bij de publieke tribune in de plenaire zaal: een man sprong naar beneden. Agenten, beveiligers en bedrijfshulpverleners waren snel ter plaatse. Het slachtoffer werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis voor behandeling. De plenaire vergadering ging daarna niet meer verder.

Nazorg en slachtofferhulp

De Tweede Kamer heeft ervoor gekozen om persoonlijk contact op te nemen met getuigen van het incident. Op deze manier kan gericht nazorg worden verleend aan mensen die daar behoefte aan hebben. Een getuigenbijeenkomst die op woensdag 28 maart om 15.00 uur was gepland, gaat dan ook niet door. 

Hebt u behoefte om met iemand te spreken over het incident? Neem dan contact op met Slachtofferhulp Nederland.

'Zeer naar incident'

Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib spreekt in een brief aan haar collega-Kamerleden van een ‘zeer naar incident’. Zij heeft grote waardering voor de mensen die bij het incident in de plenaire zaal aanwezig waren. Arib: “Ik hecht eraan om op te merken dat door zeer lovenswaardig optreden van verschillende personen die in de zaal aanwezig waren, erger is voorkomen.”

Debatten uitgesteld

In overleg met de fracties besloot de Voorzitter dat de plenaire vergadering donderdag niet meer werd hervat. De stemmingen zijn verplaatst naar dinsdag 27 maart. De debatten die donderdagmiddag- en avond zouden worden gevoerd, worden later opnieuw ingepland.

Ook het debat van de commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid over kinderopvang van donderdag 22 maart is tot nader order uitgesteld.