Kamernieuws

13 december 2018

Staatscommissie parlementair stelsel publiceert eindverslag

Is het nodig om het Nederlandse parlementaire stelsel aan te passen? Over die kwestie heeft een staatscommissie onder voorzitterschap van Johan Remkes zich het afgelopen jaar gebogen. Op donderdag 13 december presenteerde de commissie haar aanbevelingen in een eindrapport. Op donderdag 21 juni 2018 publiceerde zij al een tussenstand van haar onderzoek.

lees meer
13 december 2018

Diverse vacatures binnen de Tweede Kamerorganisatie

De organisatie van de Tweede Kamer heeft momenteel diverse vacatures. De Griffier zoekt een medewerker voor het secretariaat. Bovendien is er bij de Dienst Informatie en Archief plek voor twee contentspecialisten, voor een teamleider contentspecialisten én voor een senior medewerker archief en collecties. Ook is er een vacature voor EU-specialist voor de Kamercommissies LNV, OCW en VWS.

lees meer
12 december 2018

Interparlementaire kopgroep EU-klimaatbeleid van start tijdens klimaattop in Polen

Een delegatie van Tweede Kamerleden woont in de tweede week van december de VN-Klimaatconferentie (COP 24) in het Poolse Katowice bij. Op woensdag 12 december start de commissie voor Economische Zaken en Klimaat (EZK) samen met het Beneluxparlement een ‘National Parliaments for EU Climate Ambition’. Het is de eerste bijeenkomst van een interparlementaire kopgroep die zich met het klimaatbeleid van de EU bezig zal houden. Nationale parlementsleden uit de EU-lidstaten zullen binnen deze kopgroep de noodzaak van een ambitieus EU-klimaatbeleid bespreken en nationale ontwikkelingen en uitdagingen op klimaatgebied uitwisselen.

lees meer
11 december 2018

Het vragenuur van dinsdag 11 december 2018

Op dinsdag 11 december 2018 gaat het vragenuur over de volgende actuele onderwerpen: de hoge energierekening, het AMC dat honderden mensenhoofden heeft gekocht, etnisch profileren en de toename van antisemitisme in de Europese Unie.

lees meer
11 december 2018

Perstoren vrijgegeven

Een deel van de Perstoren in het Tweede Kamergebouw is dinsdag afgesloten geweest. Inmiddels zijn alle verdiepingen weer vrijgegeven. Na politieonderzoek blijkt dat de poederbrief die op de Telegraafredactie was aangetroffen, niet schadelijk is. In de Perstoren hebben veel parlementaire journalisten een werkplek.

lees meer
5 december 2018

Evaluatiecommissie: kabinetsformatie ordentelijk verlopen

De kabinetsformatie van 2017 is ondanks de lange duur in het algemeen ordentelijk verlopen. Daarmee lijkt de in 2012 gewijzigde formatieprocedure, waarbij de Tweede Kamer de regie heeft, ook onder moeilijke omstandigheden toepasbaar. "Met dit rapport is een stevig fundament gelegd voor een volgende kabinetsformatie en voor een volgende generatie politici", aldus Voorzitter Khadija Arib, die het eerste exemplaar van het onderzoeksrapport in ontvangst nam.

lees meer
4 december 2018

Het vragenuur van dinsdag 4 december 2018

Op dinsdag 4 december 2018 gaat het vragenuur over de volgende actuele onderwerpen: ABN-medewerkers die de bonuswet omzeilen, verspreiding van giftige gefluoreerde koolwaterstoffen (PFAS), gebrek aan controle op algoritmen bij de overheid en drugscriminelen die scholieren ronselen.

lees meer
30 november 2018

Tentoonstelling over 100 jaar algemeen kiesrecht

Breng een bezoek aan de tentoonstelling 'Ik vier mijn stem'. Deze is te zien in de Statenpassage, de centrale hal van de Tweede Kamer. De tentoonstelling vertelt de bijzondere geschiedenis van het algemeen kiesrecht en laat zien dat het nog altijd in beweging is.

lees meer
27 november 2018

Onderzoekers universiteiten adviseren Kamerleden over lokale democratie

De commissie Binnenlandse Zaken neemt twee rapporten van de universiteiten van Tilburg en Twente in ontvangst over lokale democratie. Daarin staat onder meer dat burgers ontevreden zijn over participatie: ze mogen wel meepraten en adviseren, maar zelf geen beslissingen nemen.

lees meer
27 november 2018

Het vragenuur van dinsdag 27 november 2018

Op dinsdag 27 november 2018 gaat het vragenuur over de volgende actuele onderwerpen: toezicht op medische implantaten, het bericht dat Rusland Oekraïense marineschepen aanvalt, een Europees leger en het boerkaverbod.

lees meer
22 november 2018

Kinderen voelen kabinet aan de tand tijdens eerste kindervragenuur

Ruby Moll uit groep 8 van basisschool Het Avontuur in Almere mag dinsdag 20 november 2018 het spits afbijten tijdens het allereerste kindervragenuur ooit. Ruby wil weten waarom kinderen onder de 18 jaar niet mogen stemmen. “Er is toch vrijheid van meningsuiting?”

lees meer
21 november 2018

Transparantiecoalititie breidt zich uit

Dinsdag 20 november hebben zeven parlementen (Ierland, Malta, Tsjechië, Polen, Zweden, Finland en Italië) zich aangesloten bij het Nederlands/Deense initiatief om tot meer transparantie van de Europese besluitvorming te komen. Dit gebeurde tijdens de vergadering van alle commissies Europese Zaken in de Europese Unie (COSAC).

lees meer
20 november 2018

Het vragenuur van dinsdag 20 november 2018

Op dinsdag 20 november 2018 gaat het vragenuur over de volgende actuele onderwerpen: het verloop van de Sinterklaasintochten, de gevolgen van huiselijk geweld voor kinderen en de topambtenaar die ruim 40.000 euro kreeg voor achttien dagen Curaçao.

lees meer
20 november 2018

Het kindervragenuur van dinsdag 20 november 2018

Op dinsdag 20 november 2018 om 12.30 uur gaat het eerste kindervragenuur over de volgende actuele onderwerpen: stemrecht voor kinderen, aandacht voor sport en beweging op scholen, de pleegzorg, de gasvoorziening en het salaris van werknemers met vmbo-niveau.

lees meer
19 november 2018

Kamerdebatten gemakkelijker te downloaden via gratis app

De app Debat Direct, waarmee je alle debatten die in de Tweede Kamer worden gevoerd live kunt volgen en terugkijken, is vernieuwd. Het is nu bijvoorbeeld gemakkelijker geworden om een debat of spreekmoment te downloaden. Ook kunt u een melding krijgen wanneer er gestemd wordt.

lees meer

12345...67volgende 15 resultaten