Economie herstelt maar werkloosheid is te hoog

14 oktober 2014, begroting - Het gaat weer beter met de Nederlandse economie, vindt VVD'er Van Veen. Maar Jan Vos (PvdA) ziet vooral nog veel werkloosheid en leegstaande winkelpanden.

De nasleep van de economische crisis, moeilijkheden bij de kredietverlening aan het mkb en vergroening van de economie. Zulke thema's staan centraal bij de behandeling van de begroting van Economische Zaken. Veel woordvoerders vragen aandacht voor het belang van startende bedrijven. Gesthuizen (SP) wijst op misstanden bij de aanbesteding van overheidsopdrachten via TenderNed. Er is meer ruimte voor groene groei nodig, vindt Verhoeven (D66). Maar volgens Ouwehand (PvdD) zijn de grenzen van de groei bereikt en kan de aarde nieuwe economische groei niet meer aan.

Er zijn veel problemen met kredietverlening aan het mkb
Banken zijn nog steeds huiverig om mkb'ers krediet te verlenen. Gesthuizen vraagt zich af hoe het kabinet ervoor gaat zorgen dat banken zich weer dienstbaar opstellen aan maatschappij en mkb. De overheid heeft allerlei garantieregelingen en initiatieven in het leven geroepen voor kredietverlening aan mkb'ers, benadrukt Van Veen. Maar mkb'ers vinden die regelingen veel te ingewikkeld, stelt Mulder (CDA). Volgens haar moeten Kamers van Koophandel een rol krijgen bij het beter toegankelijk maken van deze regelingen. Graus (PVV) pleit ervoor dat het Rijk zelf een nationale spaarbank gaat opzetten, die spaargeld van Nederlanders netjes beheert door het aan ondernemers uit te lenen.

Bestrijden van werkloosheid is prioriteit
Voor Van Veen bewijst de lichte daling van de werkloosheid dat Nederland door het dieptepunt van de economische crisis heen is. Vos is vooral ontevreden over het werkgelegenheidsbeleid van het kabinet. Volgens hem moet in het economisch beleid bestrijding van de werkloosheid prioriteit krijgen. Hij hamert in dit verband op een veel striktere uitvoering van het energieakkoord, want het isoleren van huizen en het bouwen van windmolens levert volgens hem minstens 15.000 banen op. Ook het meer strategisch inzetten van grote reserves uit bijvoorbeeld de Nederlandse pensioenfondsen kan de werkgelegenheid bevorderen.

Maakindustrie en deeleconomie zorgen voor vernieuwing
Er wordt vaak emotioneel gereageerd op het verdwijnen van maakindustrie in Nederland, constateert Van Veen. Hij wijst er echter op dat er ook maakindustrie naar Nederland terugkeert (reshoring). In dat kader is in het afgelopen jaar 1,7 miljard geïnvesteerd. PvdA'er Öztürk (PvdA) onderstreept het belang van ambachtelijke bedrijven. Ook de nieuwe deeleconomie komt aan de orde. Het delen van je auto of van de maaltijd die je zelf hebt gekookt, zijn vormen van die nieuwe deeleconomie die Van Tongeren (GroenLinks) noemt. Schouten (ChristenUnie) en Verhoeven wijzen erop dat wetgeving vaak niet aansluit bij zulke nieuwe vormen van ondernemen.

Het debat wordt op 16 oktober voortgezet. Dan reageert de minister.

ZIE OOK:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort
  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.