Beëindiging Vervangingsfonds en modernisering Participatiefonds primair onderwijs

8 september 2021, wetsvoorstel - Met het beëindigen van het Vervangingsfonds en het moderniseren van het Participatiefonds worden schoolbesturen in het primair onderwijs meer zelf verantwoordelijk voor de kosten van vervanging en ontslag van personeel. De Kamer bespreekt het wetsvoorstel van minister Slob (Basis- en Voortgezet Onderwijs) hierover.

Het Vervangingsfonds heeft de wettelijke taak om een waarborg te bieden aan schoolbesturen in het primair onderwijs voor de kosten van vervanging van ziek personeel. De afgelopen jaren kozen steeds meer werkgevers ervoor om dit risico niet meer af te dekken bij het fonds maar zelf te dragen. Minister Slob wil na een overgangsperiode helemaal stoppen met het Vervangingsfonds.

Het Participatiefonds vangt financiële risico's op van schoolbesturen in het primair onderwijs bij het beëindigen van een dienstverband en helpt werkzoekend onderwijspersoneel bij het vinden van een nieuwe baan. De modernisering die minister Slob voorstelt, moet leiden tot minder criteria voor vergoeding, een eigen risico voor schoolbesturen en beter inzicht in de kosten van ontslag.

Er is brede steun voor Slobs wetsvoorstel. Zowel de beëindiging van het Vervangingsfonds als de modernisering van het Participatiefonds is een langgekoesterde wens, zegt Van Meenen (D66).

Ingangsdatum en vangnet

Wanneer stopt het Vervangingsfonds? Paul (VVD) vraagt zich dat af: het mag geen gebed zonder end worden. Westerveld (GroenLinks), Kwint (SP) en Peters (CDA) vragen wel om een vangnet voor (kleine) schoolbesturen die het risico niet zelf kunnen dragen. Beertema (PVV) vraagt om duidelijkheid over voor hoeveel schoolbesturen dit vangnet bestemd is.

Het bepalen van het moment om te stoppen met het Vervangingsfonds ligt mede bij de sociale partners, zegt Slob. Hij denkt dat het in 2023 zou kunnen. Als er een datum is, betoogt de minister, zullen we het tijdelijke vangnet voor een beperkt aantal schoolbesturen inrichten. De financiering daarvan komt uit de reserve van het Vervangingsfonds en de besparingen door het opheffen van het fonds.

Bedrijfsgezondheidszorg

Een van de taken van het Vervangingsfonds is nu het ondersteunen van schoolbesturen bij het terugdringen van ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid. Kwint (SP), Westerveld (GroenLinks) en De Hoop (PvdA) willen niet dat deze bedrijfsgezondheidszorg verdwijnt en stellen daarom voor om die onder te brengen bij het Participatiefonds. Zo gaat er geen expertise verloren en loopt het lerarentekort niet onnodig verder op, is hun gedachte.

Beertema (PVV) en Peters (CDA) reageren positief op het voorstel van SP, GroenLinks en PvdA. Het is niet vanzelfsprekend dat dit in de wet wordt geregeld, zegt Slob: het zou gewoon overgelaten kunnen worden aan de sociale partners. Maar hij heeft er ook geen groot bezwaar tegen om van de bedrijfsgezondheidszorg een wettelijke taak van het Participatiefonds te maken.

De Kamer stemt op14 september over het wetsvoorstel.

Zie ook: