Voorzitter Khadija Arib

Khadija Arib is de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten- Generaal. Op deze pagina staat een overzicht van haar activiteiten.

Activiteiten

Oud-premier Ruud Lubbers overleden

Oud-premier Lubbers (links) bij de onthulling van het borstbeeld van oud-minister Marga Klompé in 2012, naast zijn ambtsvoorganger Piet de Jong (†2016).
Oud-premier Lubbers (links) bij de onthulling van het borstbeeld van oud-minister Marga Klompé in 2012, naast zijn ambtsvoorganger Piet de Jong (†2016).

Oud-premier Ruud Lubbers is woensdag 14 februari 2018 overleden. Wat een verdrietig nieuws. De CDA'er Lubbers was de langstzittende premier van Nederland. Hij gaf leiding aan drie kabinetten. Twee daarvan waren met de VVD en één met de PvdA.

We kennen Ruud Lubbers als een warme en hartelijke man met een groot hart voor onze democratie. Als premier had hij altijd veel respect voor de Tweede Kamer. Hij is van grote betekenis geweest voor de Nederlandse politiek.

We zullen Ruud Lubbers binnenkort gedenken in de plenaire vergadering van de Tweede Kamer.

De dagelijkse leiding van de Kamer

Presidium in 2018
  • Van links naar rechts: Ronald van Raak (SP), Ockje Tellegen (VVD), Madeleine van Toorenburg (CDA), Linda Voortman (GroenLinks), Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib (PvdA), Martin Bosma (PVV), Vera Bergkamp(D66), Joël Voordewind (ChristenUnie) en Sharon Dijksma (PvdA).

Als Voorzitter zit ik ook het Presidium voor. Het Presidium bestaat uit leden van verschillende Kamerfracties (het lid Voordewind vertegenwoordigt de kleine(re) fracties), en heeft de dagelijkse leiding over de Tweede Kamer. Na de Tweede Kamerverkiezingen is er ook een nieuw Presidium aangetreden. Het heeft even geduurd, maar nu zijn we ook samen op de foto gegaan! Als Presidium spreken we iedere twee weken over allerlei zaken die de Kamer aangaan. Over onze eigen werkwijze en procedures, maar ook over de ambtelijke organisatie. We publiceren de agenda van de Presidiumvergadering vooraf op de webpagina van het Presidium; na afloop zetten we er ook de besluiten zo snel mogelijk op.

Het Pronkstuk van Nederland

Khadija Arib kijkt in vitrine
Kamervoorzitter Arib nam als eerste een kijkje bij de replica van het Plakkaat van Verlatinghe

Een replica van het Plakkaat van Verlatinghe is sinds dinsdag 6 februari te zien vlakbij de plenaire vergaderzaal van de Tweede Kamer. Het Plakkaat uit 1581 wordt wel gezien als de onafhankelijkheidsverklaring van Nederland.

Het Plakkaat gaat over een fundamentele waarde in onze democratie: de vrijheid om te vinden en te geloven wat je wilt. Het is goed dat dit document ook in de Tweede Kamer, het hart van de Nederlandse democratie, te bezichtigen is. Het vertelt ons wie wij zijn: een land waarin iedereen zich vrij kan uitspreken, waarin iedereen kan geloven wat hij of zij wil, en waarin er ruimte is voor de standpunten van minderheden.

Onlangs werd het Plakkaat in een tv-programma van Jort Kelder uitgeroepen tot 'Pronkstuk van Nederland’. In de finale versloeg het de microscoop van Antoni van Leeuwenhoek en 'De Nachtwacht' van Rembrandt van Rijn.

De replica van het Plakkaat is te zien naast een replica van de Unie van Utrecht uit 1579, die beschouwd wordt als de eerste Grondwet van Nederland. De originelen van beide stukken zijn te vinden in het Nationaal Archief in Den Haag.

Over een tijdje verhuizen de replica's naar een vitrine bij de publieke tribune, zodat ze ook te zien zijn voor bezoekers van de Tweede Kamer.

Corps diplomatique

Voorzitter Khadija Arib spreekt de ambassadeurs toe

Het hele jaar door zijn de ambassadeurs van Nederland her en der over de wereld verspreid om de Nederlandse belangen te vertegenwoordigen. Eén week per jaar komen ze allemaal terug naar het thuisland voor de ambassadeursconferentie. Ik ontving het corps diplomatique vandaag tijdens een lunch in de Oude Zaal. Ik vind het heel waardevol om elkaar eens per jaar persoonlijk te zien en te spreken.

De toespraak die ik hield is hier te lezen.

Overleg met commissievoorzitters

Commissievoorzitters

Omdat niet alle 150 Kamerleden zich uitgebreid kunnen verdiepen in alle onderwerpen, zijn er Kamercommissies ingesteld. In een Kamercommissie houden leden van verschillende fracties zich bezig met een bepaald onderwerp, bijvoorbeeld zorg, onderwijs, landbouw of financiën.

Elke Kamercommissie kiest een voorzitter en een ondervoorzitter. Ik spreek zo’n twee keer per jaar met de commissievoorzitters over de taken die hierbij komen kijken.

Dinsdagmiddag 31 januari was dat voor vele nieuwe voorzitters de eerste keer. We wisselden ervaringen uit over hun werk als commissievoorzitter, dat heel divers is. Ze leiden de commissievergaderingen, zorgen dat besluiten van de commissie uitgevoerd worden en zijn het gezicht van de commissie in binnen- en buitenland.

Nationale Holocaust Herdenking

Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib en Eerste Kamervoorzitter Ankie Broekers-Knol bij de Nationale Holocaust Herdenking

“Voorgoed kan op deze plaats de hemel niet meer ongeschonden weerspiegeld worden.” De rake woorden van kunstenaar en schrijver Jan Wolkers over het Spiegelmonument ‘Nooit meer Auschwitz’ in Amsterdam, een kunstwerk van zijn hand. Op deze plaats herdenken wij, tijdens de jaarlijkse Nationale Holocaust Herdenking op de laatste zondag van januari, de bevrijding van Auschwitz. Ook wereldwijd wordt stilgestaan bij de slachtoffers van de Holocaust en genocide.

De herdenking in Amsterdam begon met een stille tocht vanuit het Stadhuis en eindigde bij het monument in het Wertheimpark. Hier spraken onder anderen Jacques Grishaver (voorzitter van het Nederlands Auschwitz Comité), premier Rutte en waarnemend burgemeester Van Aartsen. Een groot gemis bij deze indrukwekkende herdenking was Eberhard van der Laan. Als burgemeester van Amsterdam was hij nauw betrokken bij de voorgaande herdenkingen. ''De Holocaust sterkt ons in de overtuiging om in onze dagen iedere vorm van haat direct de kop in te drukken” zei hij ooit. Woorden die het waard zijn om te herhalen.
 

Niet in de Voorzitterstoel, maar in vak-K

Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib licht in vak-K het voorstel toe om de taakomschrijving van commissievoorzitters officieel vast te leggen in het Reglement van Orde.
Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib licht in vak-K het voorstel toe om de taakomschrijving van commissievoorzitters officieel vast te leggen in het Reglement van Orde.

Een gekke plek voor mij vandaag in de Tweede Kamer: ik zat niet in de Voorzitterstoel, maar in vak-K. Normaal zitten hier de leden van het kabinet. Ik lichtte een voorstel toe om de taakomschrijving van commissievoorzitters vast te leggen.

Lees meer over het voorstel.

Willem Wever op bezoek

Willem Wever in de Kamer met Voorzitter Arib
Sarah wilde weten wat het werk van een Kamervoorzitter inhoudt en stuurde haar vraag naar tv-programma Willem Wever. Ze mocht een dagje meelopen met Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib.

Wat doet een Voorzitter van de Tweede Kamer eigenlijk precies? Dat vroeg Sarah van Drie (10) zich af, en schakelde Willem Wever in.

Ik heb Sarah en presentator Jesse Mensah alles laten zien en uitgelegd over de Kamer en het Voorzitterschap.

Bekijk de aflevering op de website van Willem Wever.

Gesprek met activistes

Gesprek met  activistes

Wat een bewondering heb ik voor activistes Amal Basha, Suzan Aref en Zahra Langhi. Ik sprak hen donderdag 18 januari 2018 over hun strijd tegen discriminatie. Vanuit Yemen, Irak en Libië zetten zij zich, soms met gevaar voor eigen leven, in voor gelijke rechten voor vrouwen en meisjes.

Debat over gaswinning

Voorzitter Khadija Arib schudt bezoekers de hand op de publieke tribune voorafgaand aan het debat over de schadeafhandeling door aardbevingen in het gaswinningsgebied in Groningen.
Voorzitter Khadija Arib schudt bezoekers de hand op de publieke tribune voorafgaand aan het debat over de schadeafhandeling door aardbevingen in het gaswinningsgebied in Groningen.

Op de eerste dag na het kerstreces was het meteen een drukte van belang in de Tweede Kamer. Veel mensen waren naar Den Haag afgereisd om het debat over de gaswinning in Groningen bij te wonen. Om iedereen de gelegenheid te geven het debat te volgen, zijn we iets later dan gepland begonnen. Een paar gasten heb ik persoonlijk welkom geheten op de publieke tribune van de Tweede Kamer.

Kamervoorzitters bekijken orkaanschade Cariben

De eiland- en bestuursraad van Sint Eustatius.
De eiland- en bestuursraad van Sint Eustatius.

Deze week ben ik op werkbezoek op de Caribische eilanden van ons Koninkrijk, samen met Eerste Kamervoorzitter Ankie Broekers-Knol. We bekijken de schade die de orkanen Irma en Maria een paar maanden geleden hebben aangericht. We spraken onder andere met Nico Schoof, het hoofd civiele opbouw op Sint Maarten. Ook kregen we een rondleiding over het eiland en spraken we met bewoners. Het is heftig om te zien hoe groot de ravage is. Er wordt hard gewerkt aan de wederopbouw, maar er moet ook nog veel gebeuren.

Ook op Sint Eustatius hebben we wederopbouwlocaties bezocht. We ontmoetten er ook het bestuurscollege en de eilandraad.

Een beeld langs de weg op Sint-Maarten. In september 2017 hield de verwoestende orkaan Irma huis op het eiland.

Speech op de laatste vergadering van 2017

Bekijk de speech op YouTube

Lees de speech terug

Mobiele telefoons

De mobiele telefoons in de vergaderzaal van de Tweede Kamer. Voor veel Nederlanders zijn ze ergernis nummer één. Tijdens de laatste vergadering van 2017 vroeg ik daarom ook aan de Tweede Kamerleden om een beetje terughoudend te zijn met het gebruik van de mobiele telefoons.

Terugblik

Aan het einde van het parlementaire jaar spreekt de Voorzitter de Tweede Kamer altijd even toe. Een terugblik op het afgelopen jaar, dat bepaald werd door de verkiezingen en de formatie. Wat viel op? Er waren dit jaar veel meer hoofdelijke stemmingen dan vroeger. De keelsnoepjes Pottertjes zijn terug van weggeweest. En over de Nederlandse vlag zijn er meer meningen dan Kamerzetels. Na het kerstreces komt er overigens een nieuwe vlag.

Druk jaar

Volgend jaar wordt een druk jaar, voorspelde ik verder. Want er is een lange lijst met aangevraagde debatten. En volgend jaar zijn er ook zeker weer grappige momenten. Zoals die keer dat het spreekgestoelte op en neer ging, toen Lodewijk Asscher stond te spreken. Wat bleek? Eén van de Kamerbodes was per ongeluk op de afstandsbediening van het spreekgestoelte gaan zitten.

Geniet van de feestdagen met uw familie en vrienden. Ik wens u een heel mooi, gelukkig en gezond nieuw jaar.
 

Herdenking oud-Kamerlid Fred van der Spek (PSP)

Herdenking oud-politicus Fred van der Spek van de Pacifistisch-Socialistische Partij (PSP) in de Tweede Kamer

Fred van der Spek was een gedreven, gedegen Kamerlid, die zijn leven in dienst stelde van het algemeen belang. Hij zat van 1967 tot 1986 in de Tweede Kamer voor de PSP (de Pacifistisch-Socialiastische Partij, die later opging in GroenLinks), de laatste acht jaar als fractievoorzitter. Van der Spek overleed op 23 november op 93-jarige leeftijd. Daarom herdachten wij hem vanmiddag in de plenaire vergadering van de Tweede Kamer. Vanuit de Voorzittersloge woonden zijn familieleden de herdenking bij.

Van der Spek had als Kamerlid met iedereen goed contact, was ook weleens in voor een grap en debatteerde op het scherpst van de snede. Over zijn idealen was hij een man van staal. In zijn eigen woorden: "Over principes sluit je geen compromissen".

Lees mijn volledige toespraak

Bekijk de video van mijn toespraak op Debat Gemist

'Compromissen zijn de rode draad in onze parlementaire geschiedenis'

Op 5 december 2017 nam ik het boek 'Zeventig jaar zoeken naar het compromis' in ontvangst van schrijvers Bert van den Braak (links) en Joop van den Berg (bekend van Parlement & Politiek)
Op 5 december 2017 nam ik het boek 'Zeventig jaar zoeken naar het compromis' in ontvangst van schrijvers Bert van den Braak (links) en Joop van den Berg (bekend van Parlement & Politiek)

Ik moest aan Hans Wiegel denken toen ik hoorde dat ik dit boek in ontvangst mocht nemen op 5 december. De VVD-leider zei immers ooit tegen PvdA’er Joop den Uyl: “Sinterklaas bestaat… en hij zit dáár!”

De uitspraak staat symbool voor een periode waarin polarisatie en ideologische verschillen openlijk tot uiting kwamen. In de samenleving, in het Kamerdebat, en zelfs binnen kabinetten. Deze periode was echter een uitzondering, schrijven Bert van den Braak (links op de foto) en Joop van den Berg (bekend van Parlement & Politiek). In hun boek 'Zeventig jaar zoeken naar het compromis' stellen zij juist dat het zoeken naar compromissen de rode draad is in onze parlementaire geschiedenis vanaf 1945. Dit is typerend voor Nederland.

Lees hier mijn volledige toespraak.

Ontmoeting met Duitse parlementariërs in Berlijn

Links Heinz Riesenhuber, Voorzitter van de Deutsche Parlamentarische Gesellschaft, rechts de Nederlandse ambassadeur in Berlijn, Wepke Kingma.
Links Heinz Riesenhuber, Voorzitter van de Deutsche Parlamentarische Gesellschaft, rechts de Nederlandse ambassadeur in Berlijn, Wepke Kingma. © Deutsche Parlamentarische Gesellschaft

Dinsdag 28 november had ik de eer om de Tweede Kamer over de grens te vertegenwoordigen. Tijdens een kerstbijeenkomst van Duitse parlementariërs mocht ik een toespraak houden. Ik heb hierin vooral benadrukt dat het belangrijk is om samen te werken. In het parlement, en als parlementen onderling.

Dat wordt steeds relevanter. De tijd dat één of twee partijen de dienst uitmaakten, ligt achter ons. De Tweede Kamer telt inmiddels dertien fracties; de Duitse Bondsdag heeft er zes. De versplintering dwingt tot samenwerken. Partijen zullen steeds opnieuw moeten zoeken naar consensus, naar een zo breed mogelijk draagvlak. Dat is de kern van onze parlementaire democratie.

Na afloop van de bijeenkomst ontmoette ik de Voorzitter van de Duitse Bondsdag, Wolfgang Schäuble. Met hem sprak ik onder meer over de Duitse kabinetsformatie, de werkwijze van de Bondsdag en zijn ervaringen als Voorzitter.

Voorzitter Khadija Arib spreekt tijdens een kerstbijeenkomst van Duitse parlementariërs. © Deutsche Parlamentarische Gesellschaft

Ontvangst jaarboek Centrum voor Parlementaire geschiedenis

Kamervoorzitter Khadija Arib neemt uit handen van Thom de Graaf, voorzitter Stichting Parlementaire Geschiedenis, het eerste exemplaar van het jaarboek van het Centrum voor Parlementaire Geschiedenis in ontvangst.

Op 21 november 2017 ontving ik het eerste exemplaar van het jaarboek van het Centrum voor Parlementaire Geschiedenis met als thema: 'het volk spreekt'. Een toepasselijk en actueel thema. 

In mijn toespraak benadrukte ik dat het volk niet alleen bestaat uit mensen die hard roepen. Zoals de onlangs overleden Amsterdamse burgemeester, Eberhard van der Laan, al zei: "We moeten als volksvertegenwoordiger ook oog hebben voor de zwijgende minderheid. De mensen die je doorgaans níet hoort. En we moeten open en eerlijk uitleggen dat we naar de kiezers luisteren, maar dat we soms andere afwegingen of keuzes maken."

Lees hier mijn hele toespraak.

Nederlandse vlag staat in de Tweede Kamer

Vanaf vandaag staat onze Nederlandse vlag in de plenaire zaal van de Tweede Kamer. Tijdens het debat over de regeringsverklaring nam de Kamer met brede steun een motie hierover aan. Een belangrijk en bijzonder moment in onze parlementaire geschiedenis.

Herdenking van de Kristallnacht

Voorzitter Khadija Arib spreekt op 9 november 2017 tijdens de herdenking van de Kristallnacht in Amsterdam.
Voorzitter Khadija Arib spreekt op 9 november 2017 tijdens de herdenking van de Kristallnacht in Amsterdam. Beeld: NOS

Dit jaar mocht ik spreken tijdens de Kristallnachtherdenking 2017 Amsterdam in de Portugese Synagoge. Tijdens de Kristallnacht werden er meer dan 1400 synagogen in brand gestoken en gesloopt.

In mijn toespraak heb ik aangegeven dat we ook hier, ook vandaag moeten blijven strijden voor de waarden die horen bij onze democratie. Vrijheid van religie en meningsuiting, een vrije pers. Gelijkwaardigheid tussen man en vrouw, homo en hetero. Een onafhankelijke rechtspraak.

We mogen niet verdraagzaam zijn voor onverdraagzaamheid.

Lees de hele toespraak

Bekijk het verslag door de NOS

Twaalf nieuwe Kamerleden

beëdiging nieuwe Kamerleden

Het nieuwe kabinet is gevormd. Twaalf Kamerleden zijn doorgeschoven naar het kabinet om aan de slag te gaan als minister of staatssecretaris. Daardoor kwam er plek voor twaalf nieuwe Tweede Kamerleden. Dinsdag 31 oktober heb ik ze beëdigd: zes VVD’ers, drie D66’ers, twee CDA’ers en één nieuw Kamerlid voor de ChristenUnie.

Tip: kijk eens in het digitale magazine 'Klaar voor debat'. Daarin is te lezen welke mogelijkheden er zijn om de Tweede Kamerleden te volgen en om ook na de verkiezingen en de kabinetsformatie invloed uit te oefenen.

Verder bevat het magazine informatie over het werk van de Tweede Kamer, evenals diverse wetenswaardigheden en cijfers over de nieuwe Tweede Kamer.

Formateur Rutte is klaar met zijn werk

Formateur Rutte vertrekt woensdag 25 oktober uit de Stadhouderskamer nadat hij aan Voorzitter Khadija Arib zijn eindverslag heeft aangeboden.

Woensdag 25 oktober kreeg ik het eindverslag van formateur Mark Rutte. Dat betekent dat het nieuwe kabinet donderdag 26 oktober aan de slag kan. Vanaf de eerste dag na de verkiezingen (16 maart) tot vandaag heeft de formatie geduurd. Telkens had de Tweede Kamer de regie bij het aanstellen van de verkenner, de informateurs en de formateur. Ik zie uit naar interessante debatten met het nieuwe kabinet. Het eerste debat gaat over de regeringsverklaring.

Klik voor meer informatie over de kabinetsformatie.

Order! Order! Op bezoek bij de speaker van het Britse Lagerhuis

Khadija Arib op bezoek bij speaker John Bercow van het Britse Lagerhuis.
Khadija Arib op bezoek bij speaker John Bercow van het Britse Lagerhuis.

Het is altijd interessant om een ambtgenoot in het buitenland te ontmoeten. Woensdag was ik te gast bij de speaker van het Britse Lagerhuis, John Bercow. Hij heeft een bijzondere functie: de debatten in Engeland zijn over het algemeen heel dynamisch en hij moet daarin de orde zien te bewaren.

's Middags woonde ik het Britse vragenuur bij. Speaker John Bercow exuseerde zich voor het lawaai in de zaal. "Geen goed voorbeeld voor onze Nederlandse vrienden", zei hij.

Klik voor een filmpje van mijn bezoek aan het Britse vragenuur.

Op werkbezoek in Londen

Van links naar recht: met Sayeeda Warsi, lid van het Britse Hogerhuis, een ontmoeting met Nederlanders in Londen en een rondleiding door de Nederlandse kerk in Londen.

De Tweede Kamer is met herfstreces. Dat is voor mij een mooi moment voor een werkbezoek in Londen.

Ik sprak in Londen met onder anderen Britse parlementariërs en de Nederlandse ambassadeur. Dinsdagmiddag had ik een lunch met verschillende Nederlanders die in Londen wonen. Voor woensdag staat onder andere een ontmoeting met de Speaker van het Lagerhuis op het programma.

Kijk voor meer foto's op de Facebookpagina van de Voorzitter.

Het eerste exemplaar van het regeerakkoord

Khadija Arib neemt het eerste exemplaar van het regeerakkoord in ontvangst uit handen van informateur Gerrit Zalm.
Khadija Arib neemt het eerste exemplaar van het regeerakkoord in ontvangst uit handen van informateur Gerrit Zalm.

Dinsdag 10 oktober nam ik namens De Tweede Kamer het eerste exemplaar van het regeerakkoord in ontvangst uit handen van informateur Gerrit Zalm.

Ik ben blij dat er binnenkort een nieuw kabinet aantreedt. De Kamer kan nu op volle kracht aan de slag. De Kamerleden kijken hier al lang naar uit. Het wordt tijd dat de Kamer haar controlerende en medewetgevende taak kan oppakken.

Parlementariërs uit Koeweit op bezoek

Koeweit

Ik ontving woensdag 27 september 6 van de in totaal 65 leden van het parlement van Koeweit, de MajlesAlommah. De ontvangst was in de historische Regentenkamer van de Tweede Kamer. Nederland heeft goede politieke en economische banden met Koeweit en werkt samen op het vlak van mensenrechten. In de middag voerden de gasten uit Koeweit opnieuw een gesprek, nu met Kamerleden van de commissie voor Buitenlandse Zaken.

Prinsjesdag 2017

Op Prinsjesdag ben ik voorzitter van de commissie van in- en uitgeleide, die de Koning en de leden van het Koninklijk Huis begeleidt bij aankomst en vertrek bij de Ridderzaal. Ik word bijgestaan door griffier Marc Esmeijer.

De Tweede Kamervoorzitter is altijd de voorzitter van de commissie van in- en uitgeleide op Prinsjesdag. De commissie van in- en uitgeleide bestaat verder uit leden van de Eerste en Tweede Kamer en wisselt ieder jaar van samenstelling.

Meer foto's van Prinsjesdag staan op mijn Facebookpagina.

Op Prinsjesdag word ik als voorzitter van de commissie van in- en uitgeleide bijgestaan door griffier Marc Esmeijer

Abel Herzberglezing

Khadija Arib hield zondag 18 september de Abel Herzberglezing in De Rode Hoed in Amsterdam.

Op zondag 17 september 2017 hield ik de 28ste Abel Herzberglezing in De Rode Hoed te Amsterdam. In mijn lezing ging ik in op de vraag hoe in de Nederlandse samenleving een migrantenzuil is ontstaan. En ook hoe we zorgvuldig kunnen omgaan met de waarden van het huidige democratische stelsel.

Terugkijken en teruglezen

Kijk de lezing terug via YouTube

Lees de volledige Herzberglezing.

 

 

Tweede Kamer betuigt medeleven met inwoners Sint-Maarten, Saba en Sint-Eustatius

Tweede Kamer betuigt medeleven in plenaire zaal

In de Tweede Kamer hebben we dinsdag 12 september stilgestaan bij de enorme ravage die orkaan Irma heeft aangericht op Saba, Sint-Eustatius en met name Sint-Maarten. Ook minister-president Mark Rutte en de gevolmachtigde minister van Sint-Maarten, Henrietta Doran-York waren daarbij aanwezig.

Namens de Tweede Kamer heb ik de Staten van Sint Maarten en de eilandsraden van Saba en Sint Eustatius laten weten dat wij intens met hen meeleven.

Hoewel zevenduizend kilometer aan water en land ons van elkaar scheidt, voelen wij ons nauw verbonden met het Caribisch deel van ons Koninkrijk.

Lees de hele toespraak.

De Tweede Kamer is weer gestart

Voorzitter Arib schudt hand SP-Kamerlid Van Raak
Voorzitter Khadija Arib begroet SP-Kamerlid Ronald van Raak in de plenaire zaal.

Op dinsdag 5 september is de Tweede Kamer weer gestart, na een zomerreces waarin er tijd en ruimte was voor ontspanning én verdieping. Zo gebruikten veel Kamerleden de zomerweken voor werkbezoeken.

Verdrietig genoeg startten we deze nieuwe periode met een herdenking; in aanwezigheid van de Spaanse ambassadeur stond de Kamer stil bij de aanslag in Barcelona op 17 augustus 2017, waarbij zestien mensen om het leven kwamen en veel gewonden vielen. Zoals ik in mijn toespraak aangaf, is het de realiteit waar alle grote Europese steden op dit moment mee te maken hebben. Daarmee komt het terrorisme heel dichtbij. En zeker de angst hiervoor. Dat is ook wat ze willen. Wij tegen zij. Angst zaaien. Onverdraagzaamheid verspreiden. Daar mogen we ons op geen enkele manier door laten beïnvloeden. Daar moeten we ons tegen blijven verzetten. Blijven opstaan tegen hen die angst misbruiken om mensen tegen elkaar op te zetten. Dat is ook wat wij dinsdag 5 september, op de eerste vergaderdag, met elkaar deden.

Verder nam de Kamer op mijn voorstel het besluit om de Algemene Politieke Beschouwingen, die traditioneel plaatsvinden op de dagen na Prinsjesdag, uit te stellen tot ná de formatie. Zodra er een nieuw kabinet is, wordt er een debat over de regeringsverklaring gehouden. Op Prinsjesdag worden de rijksbegroting en de Miljoenennota wel ingediend, maar aangezien die komen van een demissionair kabinet, zullen die geen nieuw beleid bevatten.

Premier van Vietnam op bezoek

Gesprek met premier Vietnam in de Regentenkamer

Premier Nguyễn Xuân Phúc van Vietnam bracht dinsdag 11 juli een bezoek aan de Tweede Kamer. Ik ontving hem in de Regentenkamer, samen met Eerste Kamervoorzitter Ankie Broekers-Knol, Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt en Eerste Kamerlid Nico Schrijver.Zij zijn voorzitter van de commissies voor Buitenlandse Zaken van hun Kamers.

Bij het bezoek aan het Nederlandse parlement waren ook enkele (plaatsvervangende) ministers uit Vietnam aanwezig. De Vietnamese premier bracht van zaterdag 8 tot en met dinsdag 11 juli een werkbezoek aan Nederland. Naast zijn ontmoeting met parlementsleden sprak hij met minister-president Mark Rutte, diverse bewindspersonen en met burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam. Ook ging hij bij verschillende bedrijven langs.

De eerste 106 dagen van de nieuwe Kamer: de inwerkperiode is officieel voorbij

Laatste vergaderdag voor het zomerreces

Donderdag was de laatste vergaderdag voor het zomerreces van de Tweede Kamer. Volgens een goede traditie sprak ik mijn collega-Kamerleden aan het einde van de vergadering toe. Ik blikte terug op de eerste 106 dagen van de nieuwe Kamer. De inwerkperiode is officieel voorbij.

Klik op de foto om de speech af te spelen op YouTube. Je kunt de speech ook teruglezen.

Onderzoek naar de Panama Papers en de financiële sector in Nederland

Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib spreekt de parlementaire ondervragingscommissie Fiscale constructies toe
Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib spreekt de parlementaire ondervragingscommissie Fiscale constructies toe

De Panama Papers. Zo’n 11,5 miljoen gelekte documenten. Ruim 214.000 vennootschappen. Bijna 370 journalisten, afkomstig uit meer dan 75 landen, die zich in al die gelekte stukken hebben ingegraven.

Ook de Tweede Kamer is erin gedoken. De parlementaire ondervragingscommissie Fiscale constructies heeft 27 getuigen en deskundigen onder ede gehoord. Woensdag kreeg ik het eerste exemplaar van het eindverslag. Nu kan de Tweede Kamer aan de slag met de bevindingen.

Zie ook het nieuwsbericht met het eindverslag van de commissie.

 

Wisseling van de wacht: Gerrit Zalm neemt het informateursstokje over van Herman Tjeenk Willink

Khadija Arib met Herman Tjeenk Willink op 28 juni 2017, voorafgaand aan het debat over de kabinetsformatie
Khadija Arib met Herman Tjeenk Willink op 28 juni 2017, voorafgaand aan het debat over de kabinetsformatie

Woensdag 28 juni nam ik afscheid van informateur Herman Tjeenk Willink. Hij heeft zich de afgelopen weken gewijd aan de kabinetsformatie. Nu VVD, D66, CDA en ChristenUnie bereid zijn om te onderhandelen over een gezamenlijk kabinet, neemt Gerrit Zalm het stokje als informateur over.

Informateur Zalm ontvangt op woensdag 28 juni zijn opdracht van Voorzitter Arib
Informateur Zalm ontving op woensdag 28 juni zijn opdracht van Voorzitter Arib

Ik heb de nieuwe informateur Gerrit Zalm woensdag 28 juni namens de Tweede Kamer ontvangen in de Stadhouderskamer.

Verzetsman Gerrit Kastein geëerd

Gerrit Kasteinkamer

Klik op de foto om een filmpje op Facebook te bekijken

Gerrit Kasteinkamer

Op dinsdag 20 juni 2017 is een klein hoekkamertje op de tweede verdieping van Binnenhof 7 officieel vernoemd naar verzetsheld Gerrit Kastein. Behalve Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib waren daarbij de dochter en kleinkinderen van Gerrit Kastein aanwezig. Ook auteur Buck Goudriaan, die een boek over het leven van Gerrit Kastein schreef, was erbij aanwezig.

Gerrit Kastein werd op 19 februari 1943 in Delft gearresteerd vanwege zijn verzetsactiviteiten. Als neuroloog was hij één van de initiatiefnemers van het Medisch Verzet, en hij was betrokken bij sabotageacties en aanslagen. Na zijn arrestatie werd hij naar het Kamergebouw gebracht, waar op dat moment de Sicherheitsdienst gevestigd was. In het hoekkamertje op de tweede verdieping van Binnenhof 7 - nu een werkruimte van de SGP - zou hij worden verhoord.

Kastein was zich ervan bewust dat de Sicherheitsdienst verzetsstrijders martelde om achter informatie te komen. In een onbewaakt ogenblik sprong hij daarom uit het raam, om te voorkomen dat hij zijn kameraden zou verraden in de martelkamer. Hij overleed kort daarna aan een schedelbasisfractuur in een ziekenhuis aan de Zuidwal in Den Haag.

Gerrit Kastein werd 32 jaar. Hij werd postuum onderscheiden met het Verzetskruis.

Kamervoorzitter Khadija Arib: “Het Binnenhof is niet alleen het hart van onze democratie, maar ook huis vol verhalen die ons herinneren aan een tijd dat die democratie door de Duitse bezetter met voeten werd getreden. En aan helden zoals Gerrit Kastein, die de moed hadden zich daartegen te verzetten en daarvoor bereid waren te sterven. Die verhalen moeten we levend houden.”

Lees de volledige speech van Voorzitter Khadija Arib

 

Prokkelstage in de Tweede Kamer

Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib met Prokkelstagiairs op donderdag 15 juni

Tiel, Helmond, Amsterdam, Zeist, Assen en Geldermalsen: ik had donderdagochtend 15 mei een ontmoeting met bijzondere mensen uit het hele land. Ze lopen vandaag stage in de Eerste en Tweede Kamer, want het is Prokkelweek. Een Prokkel is een ontmoeting tussen iemand met een verstandelijke beperking én iemand zonder.

De stagiairs lopen vanmiddag mee met een Kamerlid of een medewerker van de Kamer. Ze zijn goed op de hoogte van de politiek, merkte ik. Ze hebben op 15 maart bijvoorbeeld allemaal hun stem uitgebracht. Ook wilden ze weten waarom er nog geen kabinet is. Misschien komen ze tijdens de stage de onderhandelaars wel tegen, dan kunnen ze het persoonlijk vragen.

Meer foto's van de Prokkelstage staan op de Facebookpagina van de Voorzitter.

Herdenking aanslag Londen

Op dinsdag 6 juni herdacht de Tweede Kamer in de plenaire zaal de aanslag in Londen.

De aanslag in Londen was de derde in een korte tijd in het Verenigd Koninkrijk. Vandaag hebben we de aanslag in de plenaire vergadering herdacht. De Britse ambassadeur in Nederland, Sir Geoffrey Adams, was daarbij aanwezig. Ik heb het Britse parlement namens ons allemaal veel sterkte toegewenst.

Lees de volledige toespraak.

Een nieuwe informateur

Informateur Herman Tjeenk Willink krijgt op dinsdag 30 mei zijn opdracht uit handen van Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib.

Dinsdag 30 mei heb ik Herman Tjeenk Willink ontvangen in het gebouw van de Tweede Kamer, de Stadhouderskamer om precies te zijn. Ik gaf hem zijn opdracht als informateur. De Tweede Kamer wil dat Tjeenk Willink de mogelijkheden onderzoekt voor een meerderheids- of een minderheidskabinet, dat op voldoende steun kan rekenen in de volksvertegenwoordiging.

"Hoe kan iemand zo wreed zijn?"

De Tweede Kamer herdacht op woensdag 24 mei 2017 de aanslag in Manchester

De Tweede Kamer herdacht woensdag 24 mei 2017 de aanslag in Manchester op maandag 22 mei.

Ik heb de Kamer toegesproken, in aanwezigheid van minister-president Rutte en de ambassadeur van het Verenigd Koninkrijk, Geoffry Adams.

Op sommige vragen zullen we nooit een antwoord krijgen. Hoe kunnen mensen anderen zoiets aandoen? Hoe kan iemand zo wreed zijn? Hoe is het mogelijk dat iemand onschuldige kinderen vermoordt? Het is niet te bevatten.
Eén ding staat vast. Een vrije samenleving laat zich niet door haat en geweld ontwrichten. Dit moeten we blijven zeggen. Uiteindelijk zijn onze democratische waarden sterker. Vrijheid wint het van angst.

Lees de hele speech.

Broodje Verantwoordingsdag

Prins Constantijn sprak tijdens het Verantwoordingsdagontbijt de Kamerleden toe namens de StartupDelta
Tweede Kamervoorzitter Arib: "geen begroting zonder controle."

Woensdag 17 mei was niet alleen het formatiedebat, maar ook de dag waarop het kabinet zijn jaarverslagen bekendmaakte. De komende weken bekijkt de Kamer nauwkeurig hoe het kabinet zijn beleid heeft uitgevoerd. Dat is een enorme klus. Kamerleden moeten de soms technische jaarverslagen minutieus doorspitten, en per onderdeel kijken of het gevoerde beleid oplevert wat ervan verwacht werd.

Ontbijt

's Ochtends sprak ik tijdens het ontbijt de Kamerleden toe. Prins Constantijn voerde het woord namens de StartupDelta, een publiek-private samenwerking om innovatie te bereiken in Nederland.

Lees de volledige speech

Herdenking Saskia Stuiveling (1945 - 2017)

Minister Dijsselbloem van Financiën en president van de Rekenkamer Saskia Stuiveling op woensdag 20 mei 2015 in de Kamer. Deze Verantwoordingsdag was de laatste voordat Stuiveling met pensioen ging. Op 20 april 2017 is ze overleden.
Minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) en Saskia Stuiveling (president van de Rekenkamer) op woensdag 20 mei 2015 in de Kamer. Deze Verantwoordingsdag was de laatste voordat Stuiveling met pensioen ging. Op 20 april 2017 is ze overleden.

De Tweede Kamer heeft dinsdag 9 mei Saskia Stuiveling herdacht in de plenaire vergadering. Zij overleed op 20 april 2017. Van 1999 tot 2015 was ze president van de Algemene Rekenkamer. In die hoedanigheid kwam Stuiveling elke derde woensdag in mei naar de Tweede Kamer om het onderzoek van de Rekenkamer naar de Verantwoordingsdagstukken van het kabinet toe te lichten.

Ik heb Stuiveling in herinnering gebracht als iemand die scherp was in haar oordeel en scherp in haar bewoordingen. Over zichzelf zij Stuiveling ooit dat ze ‘wandelend slecht nieuws’ was.

De autoriteit van de Rekenkamer is grotendeels aan Stuiveling te danken. De laatste jaren maakte zij zich bijvoorbeeld hard voor open data, op een toegankelijke manier beschikbaar stellen van alle kennis en gegevens die de Rekenkamer in huis heeft.

Lees de volledige toespraak

"Oorlogsverhalen herinneren ons eraan dat onze democratie even mooi als broos is"

De Voorzitters van de Tweede en Eerste Kamer, Khadija Arib en Ankie Broekers-Knol, leggen een krans bij de 'Erelijst van Gevallenen'

Op donderdag 4 mei 2017 legde Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib samen met de Voorzitter van de Eerste Kamer een krans bij de ‘Erelijst van Gevallenen’ in de hal van de Tweede Kamer. In haar toespraak stond zij stil bij het thema ‘Geef vrijheid door’. “Herdenken is méér dan stilstaan bij iets wat is geweest. De oorlog is niet alleen van daar en toen, maar ook van hier en nu. De verhalen van toen en de lessen die wij daaruit kunnen trekken zijn nog altijd actueel en van betekenis. Ze laten ons zien dat onze democratie even mooi als broos is. De universele en tijdloze waarden waar in de oorlog voor is gevochten – waarden zoals vrijheid, gelijkheid, solidariteit en medemenselijkheid – staan op veel plekken in de wereld nog altijd onder druk. Als we de oorlog herdenken, herinneren we onszelf eraan hoe belangrijk het is om die waarden vast te houden. Om ze te verinnerlijken en uit te dragen. In woord en daad.”

Bij de herdenking legden demissionair vicepremier Lodewijk Asscher en de staatssecretaris van VWS, Martin van Rijn, een krans namens de Raad van Ministers van het Koninkrijk. Ook leerlingen van de Johan de Witt Scholengroep legden een krans.

Lees hier de volledige toespraak

"Een grote eer"

Op woensdag 29 maart 2017 is Khadija Arib opnieuw verkozen als Voorzitter. Ze kreeg de voorzittershamer uit handen van Raymond Knops, die het verkiezingsdebat leidde.

Woensdag 29 maart 2017 ben ik opnieuw verkozen als Voorzitter van de Tweede Kamer. Ik heb mijn collega-Kamerleden meteen na mijn verkiezing bedankt voor hun vertrouwen. Ik ervaar het als een grote eer om Tweede Kamervoorzitter te zijn en zie ernaar uit om mooie, inhoudelijke en spannende debatten te voeren.

Ik heb ook de PvdA-fractie bedankt, die ondanks dat zij veel kleiner is geworden, toch de Kamervoorzitter levert en steun en ruimte biedt.

Ik wil opnieuw Kamervoorzitter worden

Voorzitter Arib vanaf plenaire tribune
Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib

Op dinsdag 28 maart heb ik me opnieuw kandidaat gesteld als Voorzitter van de Tweede Kamer. Ik ben met de ervaring van de afgelopen periode nog sterker gemotiveerd om vorm en inhoud te geven aan het mooie ambt van Kamervoorzitter. Ook mijn ervaring als één van de langstzittende Kamerleden wil ik in de komende periode graag inzetten voor een goed functionerende Tweede Kamer.

Lees mijn sollicitatiebrief
 

Afscheid van 71 Kamerleden

Voorzitter Arib bij de groepsfoto van de 'oude' Tweede Kamer, genomen op dinsdag 14 februari 2017
Tweede Kamervoorzitter Arib bij de groepsfoto van de 'oude' Tweede Kamer. De groepsfoto is genomen op dinsdag 14 februari 2017

Woensdag 22 maart was het afscheid van de oude Tweede Kamer der Staten-Generaal. Ik sprak alle 71 vertrekkende Kamerleden persoonlijk toe. Aan het eind kreeg iedereen een groepsfoto van de Tweede Kamer. Een foto op groot formaat hebben we opgehangen op een muur dichtbij de plenaire zaal.

Afscheid hoort bij de politiek. Maar het is niet altijd gemakkelijk. Sommige Kamerleden liepen vandaag voor de laatste keer de zaal uit. Misschien met opluchting, misschien met weemoed, maar ik hoop in ieder geval vol trots op de tijd dat ze het Nederlandse volk mochten vertegenwoordigen.

Donderdag 23 maart begint de Tweede Kamer in de nieuwe samenstelling, met heel veel nieuwe gezichten.

Kijk en lees terug

 

Bekijk het afscheid met de speech van Voorzitter Khadija Arib terug op Debat Gemist

Lees het verslag met de speech van Voorzitter Khadija Arib voor de vertrekkende Kamerleden

De officiële uitslag

Kamervoorzitter Khadija Arib en Kiesraadvoorzitter Jan Kees Wiebenga
Kiesraadvoorzitter Jan Kees Wiebenga overhandigt het proces-verbaal van het centraal stembureau aan Kamervoorzitter Khadija Arib

Het zijn spannende weken geweest. Voor de politieke partijen en de kandidaten voor het Kamerlidmaatschap. Maar ook voor de Kiesraad. Zeker door het handmatig tellen op de stembureaus kwam er heel wat extra werk op hen af. Ook ambtenaren van de Tweede Kamer hebben flink doorgepakt. Zaterdag 18 maart hebben zij alle processen-verbaal van de stembureaus gecontroleerd.

Dinsdag 21 maart maakte de Kiesraad de officiële uitslag bekend. In de Oude Zaal van de Tweede Kamer overhandigde Kiesraadvoorzitter Jan Kees Wiebenga het proces-verbaal van het centraal stembureau. De Commissie voor de Geloofsbrieven doet woensdag 22 maart verslag aan de Tweede Kamer over het rechtmatig verloop van de verkiezingen en de juistheid van de uitslag. Op basis daarvan beslist de Tweede Kamer (in de oude samenstelling) over de toelating van de nieuw gekozen Kamerleden.

Edith Schippers verkenner kabinetsformatie

Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib ontving Edith Schippers in de Stadhouderskamer om kennis te maken en de opdracht voor een verkenning om te zetten in concrete afspraken.
Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib (rechts) ontving Edith Schippers op donderdag 16 maart in de Stadhouderskamer, in het gebouw van de Tweede Kamer. In dit gesprek hebben ze de opdracht voor een verkenning omgezet in concrete afspraken.

‘Iedere stem is van betekenis’

Voorzitter Arib vanaf plenaire tribune
Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib

Het is dit jaar precies honderd jaar geleden dat het algemeen kiesrecht werd ingevoerd. En hoewel het tot 1919 duurde voordat ook vrouwen actief kiesrecht kregen, gaat het principe dat ieders stem er in gelijke mate toe doet dus al een eeuw lang mee. Daarin schuilt ook een risico. Want zoals het gaat met gewoontes die de tijd hebben gehad om zich te wortelen; we nemen ze vaak voor lief.

Als Kamerlid ben ik meerdere keren verkiezingswaarnemer geweest. Ik kwam in Indonesië en de Palestijnse gebieden, maar ook in mijn geboorteland Marokko. Ik zag de lange rijen, waar mensen al vroeg in de ochtend aanschoven en uren in de regen of volle zon stonden, om maar inhoud te geven aan het democratische recht om hun stem uit te brengen. Vaak waren er te weinig stemlokalen, en het was ook niet altijd zeker of de verkiezingen zuiver verliepen. Ik herinner me een oudere vrouw in Indonesië; zij huilde van blijdschap omdat zij, als vrouw, voor het eerst vrije verkiezingen mocht meemaken.

In Nederland zijn wij vrij om te bepalen wie wij ons vertrouwen geven.

Het zijn ervaringen die mij deden – en doen – beseffen hoe waardevol onze democratie is. In Nederland zijn wij vrij om te bepalen wie wij ons vertrouwen geven. En als de door ons gekozen vertegenwoordigers dat vertrouwen niet waarmaken, kunnen wij hen daar bij volgende verkiezingen op afrekenen.
Op dit moment is er ook veel discussie, zowel in de politiek als in de samenleving, over de vorm van onze democratie. Zo zijn er partijen die pleiten voor een kiesdrempel of meer referenda. Het is belangrijk dat wij het gesprek daarover (blijven) voeren, onder meer in de onlangs ingestelde staatscommissie ‘Bezinning parlementair stelsel’.

Maar laten wij vooral ook onze zegeningen tellen. Het Sociaal en Cultureel Planbureau bracht in oktober 2015 een rapport uit, waarin staat dat de steun voor het principe van democratie in Nederland groot is; 93% vindt een democratie de beste vorm van regeren die er is, 95% vindt het belangrijk om in een land te wonen dat democratisch bestuurd wordt en 75% geeft een voldoende voor het functioneren van de Nederlandse democratie.

Nederland kent van oudsher geen grote machtsblokken

Onderzoek wijst verder uit dat vertrouwen van mensen in onze democratie en in de politiek nauw samenhangt met ons systeem van evenredige vertegenwoordiging; als een partij een kwart van de stemmen haalt, neemt deze partij ook een kwart van de Kamerzetels in. Nederland kent van oudsher geen grote machtsblokken. Juist het feit dat er veel verschillende groepen vertegenwoordigd zijn – ouderen of christenen bijvoorbeeld – geeft mensen het vertrouwen dat hun stem wordt gehoord. In Nederland hebben wij zelfs een partij voor de dieren; in veel landen zou dat onbestaanbaar zijn. Het zijn partijen die, hoe klein ook, een essentiële rol spelen in onze parlementaire democratie. Ze zijn in staat om specifieke onderwerpen te agenderen, en ze blijken de laatste jaren onmisbaarder om meerderheden te vormen.

Ga naar de stembus

Wat ik ermee wil zeggen, is dat in ons land iedere stem van betekenis is. Als Voorzitter van de Tweede Kamer roep ik alle Nederlanders van achttien jaar en ouder dan ook op om op woensdag 15 maart naar de stembus te gaan voor de Tweede Kamerverkiezingen. Als blijk van waardering voor ons democratische grondslag, maar vooral: omdat dit het moment en de manier is om daadwerkelijk invloed uit te oefenen.

'Een goede campagne gewenst'

Kamervoorzitter Arib houdt een toespraak aan het einde van de laatste vergadering voor de verkiezingen van 2017
Kamervoorzitter Khadija Arib spreekt de Kamerleden toe aan het einde van de laatste vergadering vóór de verkiezingen van 2017

Bekijk de speech op mijn Facebookpagina

Op donderdag 23 februari 2017 was de laatste vergaderdag van de huidige Tweede Kamer vóór de verkiezingen op 15 maart. Ik sloot deze laatste vergaderdag af met een toespraak. Daarin verwees ik naar een artikel over de Tweede Kamer op de satirische website De Speld, waarin stond dat ik naar de Xenos zou zijn geweest om prullaria te kopen voor in de vergaderzaal. "Voor de goede orde, het was nepnieuws. De werkelijkheid is dat we in de afgelopen weken stevige debatten met elkaar en het kabinet hebben gevoerd."

Verder vertelde ik dat er eind januari nog 71 meerderheidsdebatten en 43 dertigledendebatten op de voorraadagenda van de Tweede Kamer stonden. In ongeveer een maand tijd is dat aantal teruggebracht tot negen debatten voor de nieuwe Tweede Kamer, dankzij een gezamenlijke inspanning van fracties, commissies én individuele leden. Aan het einde van mijn toespraak wenste ik iedereen veel succes in de verkiezingscampagne. Op 22 maart 2017, een week na de verkiezingen, komt de Tweede Kamer voor het laatst bij elkaar in de huidige samenstelling.

Lees hier de volledige toespraak

Laatste vergadering van het Presidium in deze samenstelling

Presidium woensdag 22 februari 2016


De Tweede Kamerverkiezingen komen eraan. Morgen is de laatste dag dat de huidige Kamer debatten voert. Ook het Presidium, de dagelijkse leiding van de Tweede Kamer, is zijn werk aan het afronden. Vanochtend was onze laatste vergadering in deze samenstelling. En dat betekende: op de foto.

 

Presidium Tweede Kamer


Van links naar rechts: Griffier Renata Voss, Joël Voordewind (ChristenUnie), Roos Vermeij (PvdA), Raymond Knops (ondervoorzitter, CDA), Ronald van Raak (SP), Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib, Stientje van Veldhoven (D66), Martin Bosma (PVV) en Ton Elias (ondervoorzitter,VVD).

Ambassadeursconferentie

Kamervoorzitter Arib spreekt de Nederlandse vertegenwoordigers toe tijdens de Ambassadeursconferentie in de Ridderzaal
Op de derde dag van de Ambassadeursconferentie, 1 februari 2017, spraken de vertegenwoordigers met leden van de Eerste en Tweede Kamer. In de Ridderzaal spraken Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib en Eerste Kamervoorzitter Ankie Broekers-Knol hen toe.

Met 108 ambassadeurs, 24 consuls-generaal en 7 permanente vertegenwoordigers was het vandaag een drukke bedoening in de Ridderzaal. Vanwege de jaarlijkse ambassadeursconferentie zijn alle vertegenwoordigers even terug in Nederland. Vandaag spreken ze met leden van de Eerste en Tweede Kamer. De diplomaten zijn voor ons heel belangrijk. Ze zorgen ervoor dat onze verhouding met andere landen goed blijft. En ze verdedigen de Nederlandse belangen, met respect voor andere gewoontes en tradities. Voor al hun inspanningen bedankte Kamervoorzitter Khadija Arib ze in haar toespraak.

Lees hier de volledige toespraak van Kamervoorzitter Khadija Arib.

Simultaanschaken

Khadija Arib doet de openingszet tijdens het Tata Steel Torentjes Schaak Simultaan
Kamervoorzitter Khadija Arib doet de openingszet tijdens het Tata Steel Torentjes Schaak Simultaan. Links op de foto staat Dick Dolman, Voorzitter van 1979 tot 1989. Rechts van Arib staat grootmeester Wesley So.

“Als je niet kunt winnen, moet je zorgen dat je niet verliest.” Met dit Cruijffiaanse gezegde opende Khadija Arib op dinsdag 31 januari 2017 een simultaanschaakpartij in de Statenpassage van de Tweede Kamer. Bijna veertig (oud-)politici, journalisten en zelfs een negenjarige leerling van de Haagse basisschool Het Galjoen deden mee aan de elfde editie van het Tata Steel Torentjes Schaak Simultaan. Ze namen het op tegen de 23-jarige grootmeester Wesley So. Arib had de eer om de openingszet te doen.

Lees hier de toespraak die Kamervoorzitter Khadija Arib hield bij de opening van het simultaanschaaktoernooi.

Nationale Holocaust Herdenking

Eerste Kamervoorzitter Ankie Broekers-Knol en Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib leggen een krans bij het Spiegelmonument 'Nooit meer Auschwitz' in het Wertheimpark te Amsterdam.
Eerste Kamervoorzitter Ankie Broekers-Knol en Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib leggen een krans bij het Spiegelmonument 'Nooit meer Auschwitz' in het Wertheimpark te Amsterdam. (beeld: NOS)

Kijk de NOS-uitzending van de herdenking terug

Namens de Staten-Generaal legden Eerste Kamervoorzitter Ankie Broekers-Knol en Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib op maandag 30 januari 2017 een krans bij het Spiegelmonument 'Nooit meer Auschwitz' in het Wertheimpark. Hier was de Nationale Holocaustherdenking, op 250 meter van de Hollandsche Schouwburg. In juli 1942 namen de nazi's dit theater in. Van hieruit werden vele tientallen Joden naar de concentratie- en vernietigingskampen getransporteerd.

Afscheid Diederik Samsom (PvdA)

Kamerleden zitten in de plenaire zaal bij afscheid Diederik Samsom
Diederik Samsom (rechtsvoor) luistert bij zijn afscheid naar de speech van de Voorzitter

“Je kwam op 30 januari 2003 in de Tweede Kamer. Toen nog met krullen”, zei Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib tegen Diederik Samsom, die op 13 december 2016 afscheid van de Kamer nam. Zij karakteriseerde Samsom als een vechter, met een grote bezieling voor alles was met de wereld te maken heeft. Arib: “Je krullen ben je inmiddels kwijt, maar die tomeloze energie draag je met je mee. Je bent onvermoeibaar en strijdlustig. Jouw gedrevenheid maakte dat je oplossingen kon vinden voor ingewikkelde politieke problemen. Zo had je een belangrijk aandeel in de Turkije-deal.” Arib noemde ook het initiatiefwetsvoorstel dat Samsom met Jesse Klaver indiende, over maatregelen in het kader van de in Parijs gemaakte klimaatafspraken, en de initiatiefnota die hij schreef met Gert-Jan Segers, om met coöperatief bestuur de bezieling terug te brengen in publieke taken.”

Arib sloot af met een tekst van Loesje: “‘Als je loslaat, heb je twee handen vrij’. Als íemand veerkrachtig is, dan ben jij het. En wat de toekomst ook brengt, wat die twee vrije handen ook zullen aangrijpen, ik weet zeker dat jou nog veel moois te gebeuren staat."

Lees hier de volledige toespraak van Kamervoorzitter Khadija Arib.

Een boek over zonden in de politiek

Kamervoorzitter Khadija Arib neemt het eerste exemplaar van het Jaarboek Parlementaire Geschiedenis 2016 in ontvangst in de Oude Zaal

Op 15 november 2016 heeft Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib traditiegetrouw het Jaarboek Parlementaire Geschiedenis in ontvangst genomen. Dat gebeurde in de Oude Zaal van de Tweede Kamer.

Het Centrum voor Parlementaire Geschiedenis, die het jaarboek uitgeeft, stelt ieder jaar een ander thema centraal. Dit jaar is dat ‘zonden in de politiek’. Een actueel thema, gaf Arib in haar toespraak aan, waarbij zij verwees naar de harde verkiezingscampagne in de Verenigde Staten. “En het ging niet zozeer om de inhoud of de feiten, om de Republikeinse versus de Democratische standpunten, maar om de vraag of de ander wel geschikt zou zijn voor het ambt.” Het is een beweging die Arib ook hier waarneemt: “Ook in de Nederlandse politiek worden personen steeds belangrijker.”

Volgens haar brengt dat een verantwoordelijkheid met zich mee. “Die ligt grotendeels bij de volksvertegenwoordigers zélf. Zij zijn hun eigen morele kompas. Uiteindelijk is onze democratie zo sterk als de spelers die er een rol in spelen. Maar om betrouwbaar en geloofwaardig te zijn – belangrijke persoonlijke kenmerken – moet je als parlementariër ook kunnen bouwen op onderliggende, collectieve structuren. Een stevige informatiepositie is en blijft daarbij van cruciaal belang.”

Arib zette vervolgens uiteen op welke manieren de Kamer werkt aan de versterking van haar informatiepositie. Bijvoorbeeld door een gesprek over artikel 68 van onze Grondwet, die gaat over de informatieplicht van het kabinet.

Lees hier de volledige toespraak van Kamervoorzitter Khadija Arib.

"Een tooverklank in den naam Treub”

Kamervoorzitter Khadija Arib neemt het boek over Wim Treub in ontvangst

Dinsdag 25 oktober werd in de Oude Zaal van de Tweede Kamer een boek over het leven van Marie Willem Frederik – Wim, in de volksmond – Treub gepresenteerd. Treub was wethouder van Amsterdam, hoogleraar, gemeenteraadslid in Den Haag, minister in het kabinet-Cort van der Linden, maar ook Tweede Kamerlid. Kamervoorzitter Khadija Arib nam het eerste exemplaar van het boek in ontvangst, met als titel Enfant Terrible, uit handen van schrijver Diederick Slijkerman. Volgens haar was Treub een man die zich niet gemakkelijk in een hokje liet stoppen. “Maar wat wél typerend was én bleef, is dat Treub niet van de abstracte ideeën of vergezichten was, maar van het creatieve handwerk, van een eigenzinnig pragmatisme. Hij was geëngageerd, in alles wat hij deed. Hij voelde zich verbonden met de politiek en maatschappij, en hij had een enorme daadkracht of geldingsdrang.”

Arib: “Taco de Beer, één van de oprichters van De Groene Amsterdammer, schreef ooit dat er een “tooverklank in den naam Treub” ligt. Die toverklank leek een beetje weg te sterven, als een echo die langzaam verdwijnt. Ik dank de auteur voor het feit dat het verhaal van Wim Treub nu weer luid en duidelijk klinkt. Want wie het boek leest, merkt snel genoeg hoe interessant, hoe markant Marie Willem Frederik Treub was, en hoe groot de rol was die hij in onze parlementaire democratie heeft gespeeld.”

Lees hier de volledige toespraak van Kamervoorzitter Khadija Arib.

Een betekenisvol boek, op het juiste moment

Presentatie boek over kabinetsformaties
Van links naar rechts auteur Alexander van Kessel, Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib, Eerste Kamervoorzitter Ankie Broekers-Knol en auteur Carla van Baalen

De Voorzitter van de Tweede Kamer, Khadija Arib, nam vandaag – 10 oktober 2016 – het boek ‘Kabinetsformaties 1977-2012’ in ontvangst. Het boek – een uitgave van Centrum voor Parlementaire Geschiedenis (CPG) van de Radboud Universiteit in Nijmegen – geeft inzicht in de laatste vijftien formaties in Nederland: van de formatie in 1977 die leidde tot het kabinet-Van Agt/Wiegel (CDA/VVD) tot en met de formatie in 2012 die uitmondde in het huidige kabinet-Rutte-II (VVD/PvdA). Hiermee is de geschiedenis van de naoorlogse formaties compleet; in 1966 publiceerde de Nijmeegse hoogleraar staatsrecht en latere oprichter van het CPG Frans Duynstee 'Kabinetsformaties 1946-1965'. Zijn opvolger Peter Maas legde later de formaties tot 1973 vast.

Arib vindt het boek ‘van grote betekenis’, en het verschijnt op het juiste moment. Met de verkiezingen in aantocht bereidt de Tweede Kamer zich voor op de kabinetsformatie. De Kamer heeft daarin een belangrijke, leidende rol. Arib: “Dat is niet nieuw. Wie naar de geschiedenis kijkt, ziet dat de Kamer altijd greep heeft gehad op de kabinetsformaties. In die zin is de wijziging van het Reglement van Orde in 2012, waarmee de Kamer de regie nog wat steviger naar zich toetrok, eigenlijk geen breuk. Het past in een lange traditie van ‘parlementarisering’ van het formatieproces.”

“Dat neemt niet weg dat de Kamer ook moet bouwen aan nieuwe tradities”, vervolgde zij. “Natuurlijk, het formatieproces is gebaat bij flexibiliteit, bij ruimte om in te spelen op ontwikkelingen. Maar we willen ook een structuur neerleggen die mensen houvast geeft, met eigen rituelen, met eigen herkenbare ankerpunten. Dat is de uitdaging waar wij als Tweede Kamer voor staan.”

Arib bedankte de onderzoekers, in het bijzonder Carla van Baalen en Alexander van Kessel, voor hun grondige analyses van onze kabinetsformaties. “Het is goed en belangrijk dat ook dát deel van onze parlementaire geschiedenis – het deel dat zich vaak achter de schermen afspeelt – wordt verankerd. Dat er wordt gezocht naar rode draden, naar lessen die we kunnen trekken.”

Lees hier de volledige toespraak van Kamervoorzitter Khadija Arib.

Herdenking van Piet de Jong: "een waardig premier, warm en met humor"

Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib begroet voor de herdenking de familie van oud-premier Piet de Jong.
Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib begroet de familie van oud-premier Piet de Jong, vlak voor de officiële herdenking in de Tweede Kamer.

Vandaag, 13 september 2016, werd in de Tweede Kamer Piet de Jong herdacht, die op 27 juli als oudste oud-regeringsleider overleed. Kamervoorzitter Khadija Arib opende haar toespraak met een citaat van De Jong, opgetekend in Trouw in 2008: “Ik zag de schepen en wist wat ik wilde worden. Aan de zee heeft nooit iemand iets kunnen bederven, de zee is altijd mooi.” De Jong maakte er geen geheim van dat hij, diep in zijn hart, admiraal had willen worden.

Voor de Nederlandse samenleving is het maar goed dat het anders liep, zei Arib. “Zijn overstap, van zee naar wal, heeft Nederland veel gebracht. Piet de Jong was een inhoudelijk gedreven bewindspersoon en een waardig premier, warm en met humor. In Kamerdebatten wist hij aanvallen van de oppositie vaak met een grap te pareren.  Maar in alles klonk door hoe zeer hij het parlement respecteerde, hoe zeer hij erbij betrokken was. Hij genoot ervan dat geen dag hetzelfde was, dat er altijd wel rimpels waren die moesten worden gladgestreken. Het lag niet in zijn aard om daar breeduit over te spreken. Daar was hij te nuchter, te bescheiden voor. Maar feit is dat Piet de Jong, bijna ongemerkt, een stevig stempel heeft gedrukt op de Nederlandse politieke geschiedenis. Wij zijn hem daar zeer dankbaar voor.”

Lees hier de volledige toespraak van Kamervoorzitter Khadija Arib.   

"Waardering voor Nederlandse militairen is universeel en van alle tijden"

Op 3 september vond in Roermond de jaarlijkse herdenking bij het Nationaal Indië-monument 1945-1962 plaats. Khadija Arib, de Voorzitter van de Tweede Kamer, legde samen met de Voorzitter van de Eerste Kamer een krans namens de volksvertegenwoordiging. Ook hield zij een toespraak, waarin ze de nadruk legde op de gemeenschappelijkheid tussen de veteranen die in Nederlands-Indië en Nieuw-Guinea hebben gestreden en de Nederlandse militairen die in de jaren na de Tweede Wereldoorlog zijn uitgezonden.

“U moet zich kwetsbaar, soms ook bang en verdrietig hebben gevoeld, daar in de oerwouden van Nederlands-Indië en Nieuw-Guinea. En hoe eigen en persoonlijk die gevoelens ook zijn, er zijn méér mannen en vrouwen die dat gevoel kennen. Militairen die na de Tweede Wereldoorlog zijn uitgezonden naar landen als Libanon, Angola, Kosovo of Mali. U heeft veel met hen gemeen. Moed toen is niet anders dan moed nu. De emotie die het afscheid van uw geliefden bij u heeft losgemaakt, de gedachte dat dat afscheid misschien voor altijd zou zijn, dat hebben zij ook zo beleefd. Zij kennen de angst die door je lijf raast, als je door de vijand onder vuur wordt genomen. En ook bij hen staan de herinneringen aan alles wat zij – ver van huis en haard – hebben meegemaakt, scherp en blijvend op het netvlies. (...) Eer, respect en dankbaarheid voor de inzet van Nederlandse militairen zijn universeel en van alle tijden.

Lees hier de volledige speech van Kamervoorzitter Khadija Arib.

Een half jaar met hoogte- en dieptepunten

Vandaag, 7 juli 2016, vond de laatste plenaire vergadering voor het zomerreces plaats. Voor Kamervoorzitter Khadija Arib de vergadering – diep in de nacht – sloot, blikte zij terug op de afgelopen periode. “Het was een jaar met hoogte- en dieptepunten”, zei Arib. “Vandaag hebben we stilgestaan bij het overlijden van twee militairen in Mali. Eerder hebben we de aanslagen in Brussel en Istanbul herdacht, en de laffe moord op collega-parlementariër Jo Cox. Maar er was ook de parlementaire dimensie van het EU-Voorzitterschap, die we met succes hebben afgerond.” In haar toespraak ging zij verder in op brieven die ze van burgers heeft ontvangen – “belangrijke signalen voor ons als volksvertegenwoordigers” – en bedankte ze Kamer- en fractiemedewerkers en de parlementaire pers. “Samen scheppen zij de kaders waarbinnen wij ons controlerende en medewetgevende werk kunnen doen.” Waarop de Kamerleden op de bankjes roffelden. Het reces loopt tot 6 september 2016.

Lees hier de volledige toespraak van amervoorzitter Khadija Arib.

"Wij zullen blijven herhalen, met woorden, hoe het ons raakt"

Kamerleden en medewerkers staan in de zaal
Herdenking van de aanslag op het vliegveld van Istanbul in de plenaire zaal van de Tweede Kamer

“Opnieuw een aanslag, opnieuw veel doden. Op een plek die voor veel Turkse Nederlanders méér dan een start- of eindpunt, méér dan een verzameling koffers is. Voor veel van hen heeft een vliegveld een emotionele betekenis. Het is de plek waar kinderen hun opa en oma uitzwaaien, waar geliefden elkaar weer in de armen sluiten. Op 28 juni heeft vliegveld Atatürk, net als Zaventem, die onschuld verloren." Dat zei Kamervoorzitter Khadija Arib vandaag, 30 juni, bij de herdenking van de aanslag op vliegveld Atatürk in Istanbul, in de avond van 28 juni 2016. "Het is nog niet zo lang geleden dat wij hebben stilgestaan bij die aanslagen in Brussel, en eerder in Parijs. Het kruipt onder je huid, de gedachte dat je nergens, in geen enkele publieke ruimte, waar ook ter wereld, écht veilig bent. Het lijkt soms alsof die dreiging, alsof extremisme, terreur en geweld onderdeel zijn geworden van onze werkelijkheid, maar wij zullen er altijd tegen blijven strijden. Wij zullen blijven herhalen, met woorden, hoe het ons raakt. Wij blijven vasthouden aan de overtuiging dat je elkaar vindt en bestrijdt in het debat, in een open en respectvolle dialoog. Dat is de kern van onze parlementaire democratie.”

Lees hier de volledige toespraak van Kamervoorzitter Khadija Arib.

Een symbool van verdriet en hoop

Mensen staat in hal Tweede Kamer
Kamervoorzitter Arib houdt een toespraak bij de onthulling van een nieuw eremonument, voor gevallenen ná 1945.

Vandaag, op Veteranendag 2016, heeft Zijne Majesteit de Koning de ‘Lijst van gevallenen tijdens oorlogen en missies sinds de Tweede Wereldoorlog’ onthuld in de hal van de Tweede Kamer. Dat deed hij na een toespraak van Kamervoorzitter Khadija Arib, die de onderlinge verbondenheid tussen het parlement en uitgezonden militairen benadrukte. “De meer dan 40.000 militairen die de luchtmacht, landmacht, marine en marechaussee vandaag de dag telt, leggen een deel van hun vrijheid in handen van de politiek. Zij doen dat omdat ze ten diepste geloven dat ze het verschil kunnen maken; het verschil tussen oorlog en vrede, tussen angst en geborgenheid, tussen wanhoop en geluk. Daarmee stellen ze een grenzeloos vertrouwen in het kabinet en in de Staten-Generaal. Andersom vertrouwen wij erop dat zíj de mannen en vrouwen zijn, die – in een vreemde omgeving, ver van huis, onder zware en gevaarlijke omstandigheden – het moeilijke werk doen dat lang niet iedereen kan, en zo een cruciale bijdrage leveren aan een meer stabiele, vrije en mooiere wereld.”

Het monument, een digitale lijst met de namen van de ruim 6.400 Nederlandse militairen die sinds 1946 het leven hebben gelaten, is een gezamenlijk initiatief van de Tweede en Eerste Kamer, en gaat over erkenning en waardering.  Arib: “Het is niet het enige monument dat ons blijvend herinnert aan al die militairen die sinds de Tweede Wereldoorlog zijn uitgezonden en nooit zijn thuisgekomen, maar gezien de sterke verwevenheid, dat grote wederzijdse vertrouwen tussen de Staten-Generaal en de uitgezonden militairen en functionarissen, zijn we blij dat er nu een eigen monument is, hier dichtbij de ‘Erelijst voor Gevallenen’, de Indië-plaquette en het borstbeeld van ThomsVolgens Arib staat het monument symbool voor een groot verdriet, maar geeft het tegelijkertijd ook hoop. “In Nederland zijn er mensen die het goede willen doen; die ergens in geloven. Zij geven, in alle vrijheid, een deel van hun autonomie op, met alle risico’s van dien, om te bouwen aan de vrijheid van anderen. Daar mogen we ongelooflijk trots op zijn.”

Meer informatie over de ‘Lijst van gevallen tijdens oorlogen en missies sinds de Tweede Wereldoorlog’ is te vinden op de speciale website. De introductiefilm is te vinden op YouTube.  

Lees hier de volledige speech van Kamervoorzitter Khadija Arib.

Stilstaan bij de aanslag op Jo Cox

herdenking Jo Cox
De Tweede Kamer stond dinsdag 21 juni 2016 stil bij de aanslag op de Britse parlementariër Jo Cox. Dit gebeurde vóór het vragenuur.

De Tweede Kamer heeft dinsdag 21 juni 2016 kort stilgestaan bij de aanslag op de Britse parlementariër Jo Cox. Dit gebeurde bij het begin van de vergadering (vóór het vragenuur). De Britse ambassadeur Sir Geoffrey Adams was namens het Verenigd Koninkrijk aanwezig in de plenaire zaal. Minister-president Rutte was er namens het kabinet.

Voorzitter Khadija Arib bracht het verrmoorde Britse parlementslid Jo Cox in herinnering als een vrouw in de bloei van haar leven, vol ideeën en idealen die ze met woorden en argumenten wilde verwezenlijken. Namens de Tweede Kamer heeft zij het Verenigd Koninkrijk veel kracht en rust toegewenst, in een tijd van grote politieke tegenstellingen en onzekerheid.

Een terugblik op het EU-Voorzitterschap

Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib is aanwezig bij de conferentie van EU-parlementsvoorzitters in Luxemburg

Nederland bekleedt tot 1 juli het roulerende voorzitterschap van de Europese Unie. Tijdens dit voorzitterschap organiseert niet alleen het kabinet conferenties; het parlement doet dat ook. Vanaf 1 januari hebben de Eerste en Tweede Kamer de deuren geopend voor zo’n 1.000 parlementariërs uit de verschillende EU-lidstaten, verspreid over vijf verschillende conferenties. Van 12 tot 14 juni vindt de zesde en laatste conferentie plaats, bedoeld voor leden van de Commissies voor Europese Zaken, in de Ridderzaal op het Binnenhof.

Het is een goede traditie dat het voorzittende parlement tijdens de jaarlijkse Voorzittersconferentie - bedoeld voor alle parlementsvoorzitters van de lidstaten - terugblikt en best practices doorgeeft. Vandaag vond die Voorzittersconferentie plaats in Luxemburg. Kamervoorzitter Khadija Arib stond met name stil bij het overkoepelende thema van de parlementaire dimensie van het EU-Voorzitterschap: samen bouwen aan parlementaire controle op EU-besluitvorming. "Europa is een relatief jonge bestuurslaag, en deze dagen wordt er volop gesproken over de democratische legitimiteit ervan. Maar gegeven het feit dát de Unie er is, is het belangrijk dat we als nationale parlementen onze rol pakken en versterken. We zijn slagvaardiger als we de handen ineenslaan. Maar we moeten tijdens de interparlementaire conferenties niet alleen kijken of en hoe we coalities kunnen smeden; ze zijn ook bedoeld om informatie uit te wisselen. Een sterke informatiepositie is cruciaal voor volksvertegenwoordigers. Alleen als we tijdig en adequaat worden geïnformeerd, kunnen we vorm en inhoud geven aan onze controlerende rol.”

Tijdens de Voorzittersconferentie in Luxemburg werd ook gesproken over de Europese Kiesakte. Daarover zei Arib dat de Tweede Kamer vindt dat het stellen van regels over verkiezingen, ook de Europese, in beginsel een bevoegdheid van de lidstaten is. Een ander gespreksonderwerp was het trekken van de derde gele kaart – één van de instrumenten die het Verdrag van Lissabon biedt – over de herziening van de detacheringsrichtlijn. Daarover zei Arib dat iedere versterking van de rol van nationale parlementen door de Kamer in principe enthousiast wordt begroet; ze wees er ook op dat parlementaire controle onderwerp van gesprek is tijdens de laatste interparlementaire conferentie die het Nederlandse parlement in juni organiseert.

“Vrijheid doorgeven kan alleen als er vrijheid is om door te geven”

De Kamervoorzitters leggen een krans bij de Erelijst van Gevallenen
Eerste Kamervoorzitter Ankie Broekers-Knol en Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib legden namens de Staten-Generaal een krans bij de ꞌErelijst van Gevallenenꞌ in het gebouw van de Tweede Kamer.

In perscentrum Nieuwspoort hield Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib op 4 mei 2016 een toespraak over vrijheid en het vrije woord. De ware betekenis van 4 mei kun je pas echt doorgronden als je de persoonlijke verhalen hebt gehoord van mensen die de Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt, zei Arib in haar toespraak.

In het gezelschap van politici, Kamerleden en bewindspersonen noemde ze het vrije woord 'de drager van de democratie'. "Het ontbreken van vrijheid van meningsuiting en persvrijheid ondermijnt in alle opzichten een betekenisvolle uitwisseling tussen mensen onderling, tussen burgers en politiek. Het verstomt letterlijk en figuurlijk ieder gesprek. Het is misschien wel daarom het eerste dat een dictatuur doet: het vrije woord in de kiem smoren.”

Lees hier de volledige toespraak van Kamervoorzitter Khadija Arib, uitgesproken  in Nieuwspoort; “Vrijheid doorgeven kan alleen als er vrijheid is om door te geven”

Eerder in de ochtend legde Khadija Arib samen met Eerste Kamervoorzitter Ankie Broekers-Knol namens de Staten-Generaal een krans bij de ꞌErelijst van Gevallenenꞌ in het gebouw van de Tweede Kamer. Hier noemde ze de verhalen over de Tweede Wereldoorlog een onderdeel van onze gezamenlijke geschiedenis. "We zijn het verplicht ze door te geven. Pas als we dat doen - als we nooit vergeten en steeds opnieuw leren - geven we vrijheid door.”

Lees hier volledige toespraak van Voorzitter Arib, uitgesproken bij de herdenking bij de Erelijst van Gevallenen in de Tweede Kamer.

Secretaris-Generaal van de Verenigde Naties, Ban Ki-Moon, bezoekt het Nederlandse parlement

Kamervoorzitter Khadija Arib ontvangt de Secretaris-Generaal van de Verenigde Naties, Ban Ki-Moon, in de Tweede Kamer

De Secretaris-Generaal van de Verenigde Naties, de heer Ban Ki-Moon, bracht vandaag, 20 april 2016, een bezoek aan het Nederlandse parlement. Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib ontving hem, samen met de Voorzitter van de Eerste Kamer, op de rode loper. Tijdens een kort gesprek feliciteerde ze Ban Ki-Moon met zijn onderscheiding tot Ridder Groothuis in de Orde van de Nederlandse Leeuw. “Ik kon het er niet meer mee eens zijn. U hebt een stem gegeven aan alle kwetsbare mensen in de wereld, die te maken hebben met honger, armoede, ongelijkheid tussen man en vrouw, gewelddadig terrorisme en klimaatverandering.” Daarnaast onderstreepte ze dat een brede meerderheid van het parlement het erover eens is dat de Verenigde Naties een cruciale rol spelen op het gebied van mensenrechten en internationale vrede en veiligheid.

Aansluitend aan het gesprek met de twee Kamervoorzitters sprak Ban Ki-Moon met de vaste Kamercommissies voor Buitenlandse Zaken.

Méér dan cijfers

Presentatie eindrapport breed welvaartsbegrip
Voorzitter Khadija Arib spreekt tijdens de presentatie van het eindrapport van de commissie Breed welvaartsbegrip op woensdag 20 april 2016

Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib heeft vandaag het rapport van de tijdelijke commissie ‘Breed welvaartsbegrip’ in ontvangst genomen uit handen van commissievoorzitter Rik Grashoff. Die commissie is nagegaan wat het bruto nationaal product (bbp) wel en niet meet, en welke rol het bbp speelt bij het maken van beleid en het voeren van het politiek debat. Ook heeft de commissie onderzocht welke maatstaven er in Nederland en in het buitenland zijn om brede welvaart te meten, en welke ontwikkelingen er op dit gebied zijn. Arib noemde ‘Breed welvaartsbegrip’ een abstract thema, dat minder tot de verbeelding spreekt dan bijvoorbeeld huizenprijzen, malversaties van woningbouwcorporaties of treinen die niet rijden. “Maar het is zeker niet minder relevant. Welvaart gaat, dat is ook de kern van dit rapport, over méér dan cijfers. De Vlaamse schrijver Verbeeck zei ooit: ‘Welvaart is een auto hebben; welzijn is er een parkeerplaatsje voor vinden’. Koopkrachtplaatjes zijn niet heilig. Het gaat met name om de vraag of mensen zich kunnen ontwikkelen, of ze kansen krijgen, of ze alles uit hun leven kunnen halen. Niet alleen onze generatie, maar ook de generaties na ons. Dat is wat wij als volksvertegenwoordigers nastreven – het is in ieder geval waarom ík Kamerlid ben geworden. Het is goed dat er nu is gekeken naar een bijpassend instrumentarium.”

Arib bedankte de tijdelijke commissie en de ambtelijke staf voor hun werk. “Het is werk dat raakt aan de informatiepositie van de Kamer, en daarmee aan het primaire proces.” De Voorzitter geleidt het rapport door naar de vaste Kamercommissie voor Economische Zaken voor verdere behandeling.  

'Gezamenlijke verantwoordelijkheid voor duurzame energievoorziening'

Kamervoorzitter Arib achter spreekgestoelte tijdens EU-conferentie in Ridderzaal
Kamervoorzitter Arib speecht tijdens de EU-conferentie over energie

“Onze wereld draait op de energie van meer dan zeven miljard mensen, die op hun beurt stuk voor stuk afhankelijk zijn van een blijvende toevoer van energie en grondstoffen.” Dat zei Kamervoorzitter Khadija Arib maandag 4 april 2016 in haar openingswoord voor een Europese conferentie over energie, innovatie en circulaire economie. Ze wees op de gezamenlijke verantwoordelijkheid om mogelijkheden te vinden voor de transitie naar een duurzame energievoorziening en een circulaire economie, “waarbij iedereen verzekerd is van een blijvende toelevering en dat ook kan betalen”.

Tijdens het Nederlandse EU-voorzitterschap, in de eerste helft van 2016, organiseren de Eerste en Tweede Kamer zes interparlementaire conferenties. Op maandag 4 april is er in de Ridderzaal in Den Haag een themaconferentie over energie, innovatie en circulaire economie. Hiervoor zijn parlementariërs uit de 28 EU-lidstaten en leden van het Europees Parlement uitgenodigd. ’s Middags zijn er themasessies in het Tweede Kamergebouw, over energie-infrastructuur en leveringszekerheid, energiebesparing in steden, duurzame energiebronnen en circulaire economie.

Lees hier de volledige speech van Kamervoorzitter Khadija Arib.

'Internationale politiek is complexe puzzel'

Khadija Arib spreekt de diplomaten en Eerste en Tweede Kamerleden toe
Khadija Arib spreekt de diplomaten en Eerste en Tweede Kamerleden toe

De internationale politiek is een complexe puzzel, zei Voorzitter Khadija Arib woensdag 30 maart 2016 in haar speech tijdens een lunch met tientallen ambassadeurs in het Tweede Kamergebouw. “De opgave voor politici en diplomaten is om die puzzel stukje voor stukje op te lossen, juist omdat het gaat over fundamentele, existentiële waarden zoals persoonlijke vrijheid en veiligheid.”

In de Tweede Kamer ontmoetten Kamerleden en diplomaten elkaar. In deelsessies spraken zij over onder andere de vluchtelingencrisis, het Nederlandse EU-Voorzitterschap, economische relaties en de strijd tegen IS. De ontmoeting met de Tweede Kamer is een vast onderdeel van de jaarlijkse ambassadeursconferentie.

Wereldwijd netwerk

Nederland heeft een wereldwijd netwerk van 140 vertegenwoordigingen. Een keer per jaar komen Nederlandse ambassadeurs vanuit alle windstreken in de wereld bij elkaar in Den Haag voor de ambassadeursconferentie. Ook permanent vertegenwoordigers bij internationale instellingen en consuls-generaal sluiten zich bij hen aan. Ze bespreken ontwikkelingen in Nederland, het beleid van de regering en de belangrijkste punten voor het nieuwe jaar. De regering ziet de ambassadeursconferentie als een belangrijk instrument om de Nederlandse belangen in het buitenland met één stem uit te dragen.

Lees hier de volledige toespraak van Kamervoorzitter Khadija Arib

Tweede Kamer herdenkt aanslagen Brussel

Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib herdenkt in de plenaire zaal de aanslagen in Brussel van 22 maart 2016
Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib speecht tijdens een herdenking van de aanslagen in Brussel van 22 maart

Op dinsdag 22 maart werd Brussel opgeschrikt door bomontploffingen op het vliegveld en in een metrostation. Daarbij kwamen ruim dertig mensen om het leven. De Tweede Kamer herdacht deze aanslagen op donderdag 24 maart. Kamervoorzitter Khadija Arib hield hierbij een korte toespraak in de plenaire zaal.

In haar speech ging Arib in op de slachtoffers van de aanslagen in Brussel. Maar niet alleen zij zijn getroffen, benadrukte ze: de hele Belgische samenleving is door de aanslagen geraakt en ook in Nederland leven we met de Belgen mee. “Omdat wij historisch met elkaar verbonden zijn. Omdat het onze dierbare buren zijn; omdat Brussel het hart van Europa vormt, waar wij staan voor dezelfde waarden: openheid, veiligheid en vrijheid – vrijheid van geloof, maar ook van níet-geloof. En het zijn juist deze kernwaarden die dinsdag onder vuur werden genomen.”

Arib riep op tot eenheid en vertrouwen. “Ondanks deze afschuwelijke aanslagen in Brussel, maar ook in Kopenhagen en Parijs, in Ankara en in Istanbul, waarbij honderden onschuldige burgers het leven hebben verloren, mogen we ons niet bang laten maken. We mogen onze samenleving niet uit elkaar laten drijven. We moeten des te strijdbaarder vasthouden aan onze vrije en open samenleving.”

Na afloop van de toespraak van Arib hielden de aanwezige Kamerleden en bezoekers een minuut stilte.

Lees hier de volledige toespraak van Kamervoorzitter Khadija Arib.

EU-conferentie over mensenhandel en migratie

Kamervoorzitter Arib achter spreekgestoelte tijdens EU-conferentie
Kamervoorzitter Arib speecht tijdens de EU-conferentie over mensenhandel en migratie

Volksvertegenwoordigers moeten de ‘verborgen misdaad’ van mensenhandel zichtbaar maken en aanpakken. Dat zei Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib op maandag 14 maart tijdens een themaconferentie over mensenhandel en internet. De Eerste en Tweede Kamer organiseerden de conferentie in het kader van het Nederlandse EU-voorzitterschap, in de eerste helft van 2016.

Mensenhandel verdient de continue aandacht van politiek en publiek, vindt Arib. In haar toespraak noemde ze prostitutie, kinderporno en loverboys als voorbeelden van deze ‘verborgen misdaad’. Maken de toenemende mogelijkheden van internet het voor daders makkelijker om toe te slaan?

Migratie

Naast mensenhandel is er tijdens de conferentie ook aandacht voor de komst van vluchtelingen naar Europa. Kamervoorzitter Arib noemde het migratievraagstuk ‘een van de grootste uitdagingen van onze tijd’. Daarom, zo legde ze uit, hebben de Eerste en Tweede Kamer het programma van de interparlementaire conferentie hebben uitgebreid: deelnemers spreken ook over de achtergronden van en mogelijke oplossingen voor de migratieproblemen.

Lees hier de volledige speech van Kamervoorzitter Khadija Arib.

Een gesprek met de MP van Roemenië

Kamervoorzitter Khadija Arib begeleidt de MP van Roemenië, Damian Ciolos, na hun ontmoeting naar de Kamercommissies voor Europese Zaken

Kamervoorzitter Khadija Arib ontving vandaag, 9 maart 2016, de MP van Roemenië, de heer Damian Ciolos. Met hem sprak ze onder meer over de migratieproblematiek. "Europa bevindt zich in woelig vaarwater. Soms lijkt het alsof we op een historisch kruispunt zijn beland. Hoewel Nederland en Roemenië in verschillende delen van Europa liggen, hebben we allebei te maken met - en moeten we zoeken naar oplossingen voor - de grote vluchtelingenstromen." Bij het gesprek was ook de Voorzitter van de Eerste Kamer aanwezig. Na afloop ging Ciolos door naar de Eerste en Tweede Kamercommissies voor Europese Zaken; Arib liep met hem mee.

Twee prettige ontmoetingen

Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib met onder anderen de parlementsvoorzitter van Oekraïne
Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib met de parlementsvoorzitter van Oekraïne, Volodymyr Groysman

Kamervoorzitter Khadija Arib zit niet alleen de plenaire Kamerdebatten voor, ze ontvangt ook collega’s uit het buitenland. Op 2 maart ontmoette ze de parlementsvoorzitter van Oekraïne, de heer Volodymyr Groysman. Die ontmoeting vond plaats in de Stadhouderskamer, ooit de ontvangst- en werkkamer van stadhouder Willem V, in aanwezigheid van de eerste ondervoorzitter van de Eerste Kamer. Arib en Groysman spraken onder meer over het raadgevend referendum over het EU-associatieverdrag met Oekraïne, dat op 6 april wordt gehouden, en de nasleep van de ramp met vlucht MH17. Eerder in de week zat Arib het Kamerdebat over dit onderwerp voor. “Het tragische verlies van zoveel mensenlevens bracht ons samen in rouw en verdriet. Het Nederlandse parlement is heel erg betrokken bij de nasleep van deze ramp.”

Op 3 maart ontving Arib de minister-president van Tunesië, Habib Essid, eveneens in de Stadhouderskamer. De Tunesische delegatie bestond verder uit Sonia M'Barek, minister van Cultuur, en Salma Elloumi Rekik, de minister van Toerisme en Nijverheid. Centraal in het gesprek stonden de ontwikkelingen in Tunesië en de Maghreb, bijvoorbeeld de transitie naar een democratie en de toekenning van de Nobelprijs voor de Vrede aan samenwerkende Tunesische organisaties. Kamervoorzitter Arib is positief over de bezoeken; volgens haar is het “een goede illustratie van de betekenisvolle relatie tussen onze landen”.

Voorzitter in Brussel: parlementen slaan brug tussen kiezers en Europa

Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib spreekt op woensdag 17 februari de leden van het Europees Parlement toe

“Na jaren van discussie over de economische en financiële crisis, is het nu tijd om weer vooruit te kijken.” Dat zei Khadija Arib, Voorzitter van de Tweede Kamer, woensdag 17 februari 2016 in het Europees Parlement in Brussel. Ze opende daar de conferentie over ‘Stability, Economic Coordination and Governance’, die de Eerste en Tweede Kamer samen met het Europees Parlement organiseren in het kader van de parlementaire dimensie van het Nederlandse EU-Voorzitterschap.

Het idee achter de conferentie – en dat geldt eigenlijk voor alle interparlementaire conferenties – is dat EU-lidstaten elkaar een spiegel voorhouden, met elkaar in gesprek gaan, leren van elkaars 'best practices’. In haar openingstoespraak stond Arib uitgebreid stil bij die onderlinge samenwerking: “Nederland is voorzitter van de Europese Unie op een moment in onze geschiedenis dat landen veel met elkaar te maken hebben – niet zonder elkaar kunnen. Veel maatschappelijke problemen stoppen niet bij de eigen landsgrenzen. De aanslagen in Parijs en de grote vluchtelingenstromen zijn daar misschien de meest overtuigende – en meest schrijnende – illustraties van. Maar ook de gesprekken over de rol van het Verenigd Koninkrijk in de Europese Unie en het Nederlandse referendum over het associatieverdrag met Oekraïne maken duidelijk dat Europa, eigenlijk voor iedereen,  dichterbij is dan het ooit was. Het zijn thema’s die geen land alleen de baas kan. Europese samenwerking is nodig; we moeten er met elkaar over praten. Dat is ook het thema van de parlementaire dimensie van het Nederlandse EU-Voorzitterschap: ‘samen bouwen aan parlementaire controle op EU-besluitvorming’. Parlementen hebben een belangrijke rol te spelen. Nationale volksvertegenwoordigers zijn bij uitstek in staat de brug te slaan tussen hun kiezers en Europese bestuurslagen. Ze controleren niet alleen de eigen regering, maar kunnen het geluid van hun achterban ook onder de aandacht brengen van de Europese Commissie, direct of via het Europees Parlement.”

Oorsprong

De conferentie over ‘Stability, Economic Coordination and Governance’ vindt z’n oorsprong in het Verdrag inzake Stabiliteit, Coördinatie en Bestuur in de Economische en Monetaire Unie geïntroduceerd; een verdrag dat in 2013 werd geïntroduceerd, en dat bepaalt waar nationale begrotingen aan moeten voldoen. De conferentie vindt twee keer per jaar plaats; in het voorjaar in Brussel, en het najaar in het land dat op dat moment het EU-Voorzitterschap vervult.

Tijdens het diner de vooravond van de conferentie hield de Kamervoorzitter, samen met de Voorzitter van het Europees Parlement, Martin Schulz, en de Voorzitter van de Eerste Kamer, Ankie Broekers-Knol, een welkomstwoord. Lees hier het welkomstwoord. Lees de openingstoespraak van de Kamervoorzitter van de conferentie over ‘Stability, Economic Coordination and Governance’.

De buitenwereld naar binnen

Aan de vooravond van de jaarlijkse Docentendag Maatschappijleer op 29 januari 2016 – een vakconferentie georganiseerd door de NVLM en ProDemos – ontving Kamervoorzitter Khadija Arib ruim honderd docenten in de Oude Zaal van de Tweede Kamer. In haar welkomstwoord gaf ze aan dat die Oude Zaal een historische plek is: tweehonderd jaar geleden vond daar de eerste Verenigde Vergadering van de Eerste en Tweede Kamer der Staten-Generaal plaats.

Toen al werd er door Kamerleden – dat waren toen zonder uitzondering ‘edel mogende heeren’ – gesproken over ‘gewigtige belangen’ zoals belastingen en koophandel, gelijkmatige behandeling van alle Nederlanders, veiligheid en de rust binnen Europa. Arib: “Eigenlijk zijn de onderwerpen waar we anno 2016 over debatteren niet anders. In het afgelopen jaar hebben we gezien hoe de wereld om ons heen steeds wat kleiner is geworden, dichterbij is gekomen. Het verdriet en de angst die de aanslagen in Parijs met zich meebrachten stoppen niet bij de eigen landsgrenzen. Dat geldt ook voor de vluchtelingenproblematiek; er is geen land dat dat alleen kan oplossen. We moeten erover praten, hier in het parlement maar ook met andere nationale parlementen.”

Arib sprak de hoop uit dat er ook in klaslokalen over deze kwesties wordt gesproken, en riep de docenten op daar een initiërende rol in te spelen. “Het Nederlandse parlement werkt zo open en transparant mogelijk, bijvoorbeeld door onze debatten te streamen. Dat hoort bij een representatieve democratie, waarin kiezers volksvertegenwoordigers hun stem toevertrouwen. Maar wat u vanuit uw positie beter kunt dan wij, is de brug slaan naar scholieren; u kunt het gesprek erover aangaan, het op de agenda zetten. Over wat er gebeurt in de wereld, en over hoe we daar in het parlement over debatteren. Ik hoop dat u dat doet en blijft doen, dat u de buitenwereld actief naar binnen haalt. De wereld is te klein, te dichtbij om dat níet te doen.”

Lees hier de volledige toespraak van Kamervoorzitter Khadija Arib.  

Nel Pellerin: 35 jaar warmte en een gulle glimlach

Afscheid Nel Pellerin
Caissière Nel Pellerin met Voorzitter Khadija Arib

Na 35 jaar zeer toegewijd werken in de Tweede Kamer nam caissière Nel Pellerin donderdag 21 januari afscheid. Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib speechte tijdens de afscheidsreceptie over de bijzondere plek die Nel Pellerin heeft ingenomen in de Tweede Kamer.

Kamerleden, bewindspersonen, journalisten en ambtenaren: iedereen kende Nel en Nel kende iedereen. De debatten in de Tweede Kamer kunnen soms fel zijn, maar Nel Pellerin zorgde voor ontspanning. Arib: "Iedereen is je even lief. Je hebt geen voorkeuren. Je verbaast je er soms over dat iedereen zo hartelijk voor je is. Maar vergeet niet: wie goed doet, goed ontmoet. Je doet het voor een groot deel zélf. Het is jóuw houding die deze reactie in mensen oproept."

Lees hier de volledige toespraak van Kamervoorzitter Khadija Arib.

Kamervoorzitter neemt verslag commissie van onderzoek in ontvangst

commissie van onderzoek
Commissievoorzitter Schouten (ChristenUnie) overhandigt het onderzoeksverslag aan Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib.

"Een volgende stap in een bijzondere en zeer ongebruikelijke procedure". Zo noemde Kamervoorzitter Khadija Arib de prestentatie van het verslag van de commissie die onderzoek deed naar het schenden van de geheimhouding waarvan door de  commissie voor de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CIVD) in maart 2014 aangifte was gedaan. "We hebben te maken met een ongemakkelijk situatie; een situatie die geen winnaars kent en die, ongeacht de uitkomst, raakt aan het aanzien van de Tweede Kamer."

Vanochtend kreeg de Kamervoorzitter het eerste exemplaar van het verslag officieel overhandigd uit handen van Carola Schouten, die de onderzoekscommissie leidde. Belangrijkste conclusie van de commissie is dat er geen feiten of omstandigheden zijn aangetroffen die leiden tot een redelijk vermoeden van schuld van één of meer personen aan het opzettelijk schenden van de geheimhouding van de CIVD. Om die reden stelt de commissie aan de Tweede Kamer voor om vast te stellen dat genoegzame gronden voor vervolging ontbreken.

Arib bedankte de commissie en de ambtelijke staf voor het vele werk dat zij in de afgelopen weken hebben verzet. "Zij deden het onderzoek naast hun reguliere werkzaamheden, in alle stilte, zonder te kunnen bouwen op soortgelijke ervaringen. In die zin hebben zij, met dit verslag, parlementaire geschiedenis geschreven." Nu de commissie haar verslag heeft opgeleverd is de Tweede Kamer weer aan zet. Arib sloot af: "In het belang van de betrouwbaarheid van ons parlement hoop ik dat we ook nu in alle zorgvuldigheid met elkaar over dit onderwerp kunnen spreken. Ik geleid het verslag van de commissie van onderzoek door naar de Kamer."

Lees hier de volledige speech van Kamervoorzitter Khadija Arib.

Voorzittersverkiezing

Khadija Arib (links) krijgt de Voorzittershamer van Stientje van Veldhoven, die vergadervoorzitter was tijdens het debat en de stemmingen.

De Tweede Kamer heeft woensdag 13 januari Khadija Arib (PvdA) gekozen tot Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal. Na een debat met de Kamer kreeg Arib in de vierde stemronde 83 van de 134 geldige stemmen. Vanuit de Voorzittersstoel bedankte Arib na afloop de Tweede Kamerleden: "Ik zal er alles aan doen om het komende jaar deze Kamer alle ruimte te geven."

De Kamerleden Khadija Arib (PvdA), Martin Bosma (PVV), Ton Elias (VVD) en Madeleine van Toorenburg (CDA) hadden zich kandidaat gesteld voor het Voorzitterschap. De Tweede Kamer kreeg woensdagmiddag eerst de gelegenheid om vragen te stellen aan de kandidaten. Die legden vervolgens uit waarom zij de beste kandidaat waren voor het Kamervoorzitterschap.

In de eerste stemronde zijn 146 geldige stemmen uitgebracht. Daarvan gingen 2 stemmen naar Roos Vermeij (PvdA), 16 naar Martin Bosma (PVV), 30 naar Madeleine van Toorenburg (CDA),  40 naar Ton Elias (VVD) en 58 naar Khadija Arib (PvdA). Omdat niemand de meerderheid behaalde, volgde een tweede stemronde. In de tweede stemronde zijn 148 geldige stemmen uitgebracht. Daarvan gingen 2 stemmen naar Roos Vermeij (PvdA), 13 naar Martin Bosma (PVV), 34 naar Madeleine van Toorenburg (CDA),  43 naar Ton Elias (VVD) en 56 naar Khadija Arib (PvdA). Omdat niemand de meerderheid behaalde, volgde een derde stemronde, waarin alleen gestemd mocht worden op de vier kandidaten met de meeste stemmen.
In de derde stemronde zijn 147 geldige stemmen uitgebracht. Daarvan gingen 11 stemmen naar Martin Bosma (PVV), 32 naar Madeleine van Toorenburg (CDA),  44 naar Ton Elias (VVD) en 60 naar Khadija Arib (PvdA). In de vierde stemronde ging het tussen de twee kandidaten met de meeste stemmen in de derde stemronde. Ton Elias (VVD) kreeg 51 stemmen en Khadija Arib (PvdA) 83.

Lees hier de sollicitatiebrief van Khadija Arib.

Voltallige Europese Commissie bezoekt Binnenhof

Tweede Kamergriffier Renata Voss, Federica Mogherini, Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib, Voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker, Eerste Kamervoorzitter Ankie Broekers-Knol, Frans Timmermans en Eerste Kamergriffier Hamilton

Op 7 januari 2016 bracht de voltallige Europese Commissie – voor de eerste keer in de Nederlandse parlementaire geschiedenis – een bezoek aan de Staten-Generaal. Dat gebeurde in het kader van het EU-Voorzitterschap, dat Nederland vanaf 1 januari vervult: sinds enkele jaren vindt ieder halfjaar, aan het begin van een Voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie, een ontmoeting plaats tussen het parlement van het ontvangende land en de Europese Commissie. In het gesprek stonden twee onderwerpen centraal: de vluchtelingenkwestie en de begrotingssystematiek. De Europese Commissie onder leiding van president Jean-Claude Juncker werd welkom geheten door Voorzitter Ankie Broekers-Knol van de Eerste Kamer en Khadija Arib, toen nog tijdelijk Voorzitter van de Tweede Kamer.

In haar openingstoespraak legde Arib nadruk op samenwerking, zowel met de Europese Commissie, het Europees parlement als nationale parlementen onderling. “William Shakespeare zei ooit: ‘Als je een beetje beter wilt zijn, wees dan competitief. Als je exponentieel beter wilt zijn: wees dan coöperatief’. Dat geld took voor Europa. Daarom is hoofdboodschap van de parlementaire dimensie van het Nederlands EU-Voorzitterschap: ‘samen bouwen aan parlementaire controle op EU-besluitvorming’. Deze boodschap moet doorklinken in de zes interparlementaire conferenties die wij organiseren, hier aan het Binnenhof.”

Arib noemde het positief dat de Europese Commissie de positie van nationale parlementen en het belang van goede onderlinge samenwerking onderschrijft – bijvoorbeeld met het initiatief van vicepresident Frans Timmermans, om het contact tussen Europees Commissarissen en nationale parlementen te intensiveren, of de uitspraken van president Jean-Claude Juncker. Arib; “Tijdens uw State of the Union noemde u, meneer Juncker, nationale parlementen het hart van de democratie, en in uw brief aan het Europees Parlement en de Europese Raad gaf u aan dat parlementen sterker en effectiever moeten kunnen functioneren in aanloop naar EU-besluitvorming. Ik geloof dat er op deze manier een grotere verbondenheid ontstaat tussen Brussel en de kiezers in de 28 EU-lidstaten.”

“De wereld is in beweging en wordt steeds kleiner”, sloot de Kamervoorzitter af. “Het is daarom goed om elkaar vast te houden; om met elkaar in gesprek te blijven over onderwerpen die niet stoppen bij de eigen landsgrenzen, en die raken aan het dagelijks leven van miljoenen mensen. Ik hoop op – en zie uit naar – een constructieve gedachtewisseling, nu en tijdens de interparlementaire conferenties.”

Lees hier de volledige toespraak van tijdelijk Kamervoorzitter Khadija Arib.

Terugblik op 2015

Voorzitter Arib

Het is een goede traditie dat de Voorzitter van de Tweede Kamer de laatste vergadering van het jaar afsluit met een korte speech. Op 17 december 2015 blikte Khadija Arib, toen nog als tijdelijk Kamervoorzitter, terug op het achterliggende jaar.  “Het was in alle opzichten een bewogen jaar. Een jaar waarin duidelijk werd dat onze wereld klein is. Alles wat tot voor kort ver of verder weg leek, is heel dichtbij gekomen. Dat begon met de aanslag op de redactie van Charlie Hebdo en de schietpartijen in Kopenhagen, eerst in een cultureel centrum, later in een synagoge. En in november waren er de verschrikkelijke aanslagen, opnieuw in Parijs. Het zijn geen lokale kwesties. Het zijn fundamentele waarden – ónze waarden, waarden die horen bij een democratische rechtstaat – die onder vuur worden genomen. En daarom raakt het ons zo.”

“Het beste bewijs dat die democratische waarden overwinnen”, vervolgde zij, “is de geschiedenis van het Nederlandse parlement. De Eerste en Tweede Kamer vierden in oktober van dit jaar hun tweehonderdjarig bestaan. Wij kunnen bouwen op een stabiele democratie, gebaseerd op de oudste geschreven grondwet van Europa, waarin de vrijheid van meningsuiting, persoonlijke vrijheid en onafhankelijke rechtspraak zijn verankerd, en die volgens cijfers van het Sociaal en Cultureel Planbureau breed door de samenleving wordt gewaardeerd.”

Arib sloot af met een dankwoord voor het ambtelijk apparaat. “Wij kunnen ons werk niet doen zonder de fractiemedewerkers en al die mensen van de griffie, bureau wetgeving, het restaurantbedrijf, de dienst verslag en redactie, het CIP, de communicatiemedewerkers en beveiligers. Namens de Kamer bedank ik hen voor hun loyaliteit en inzet in het afgelopen jaar.” Ook stond ze stil bij de rol van de parlementaire pers. “Ze hebben het ons in 2015 niet altijd gemakkelijk gemaakt, maar die kritische tegenmacht hoort bij een parlementaire democratie.”

Lees hier de volledige toespraak van tijdelijk Kamervoorzitter Khadija Arib.