Caspar Veldkamp

Portretfoto Caspar Veldkamp met partijlogo NSC

Samenvatting

Caspar Veldkamp is geboren in Etten en Leur op 23 april 1964 en woont in Den Haag. Hij is in totaal 131 dagen actief in de Tweede Kamer.

Links naar sociale media

Meer info

Biografie

“Ik wil mijn nieuwsgierigheid inzetten voor anderen”

Op mijn negende las ik al de krant, want ik wilde weten wat er in de wereld gebeurde. En ik ben nog net zo nieuwsgierig als toen. De politiek heeft me altijd geboeid en ik wil daar deel van uitmaken. Mijn drijfveer is om de situatie van mensen te verbeteren door concrete oplossingen te bedenken. Ik wil dat mensen goed kunnen wonen en hun boodschappen en de energierekening kunnen betalen.

Internationale blik

Ik heb veel internationale ervaring en ik heb op allerlei plekken gewoond, van Warschau tot Washington. Ik was Nederlands ambassadeur in onder andere Griekenland en Israël. Ook vervulde ik managementfuncties bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Met mijn internationale blik kijk ik wat Nederland kan doen in het buitenland. Zowel voor als achter de schermen kunnen we invloed uitoefenen op wat daar gebeurt. Ik wil dat we meer aandacht hebben voor voorstellen voor Europese wetten en regels – een kwestie van goed bestuur.

Van de wereld naar de voordeur

Ik sta altijd met één been in het buitenland en met de andere in het binnenland. En ik zoek daarbij naar de balans tussen macro en micro. Daar bedoel ik mee: wat betekenen grote ontwikkelingen in de wereld voor mensen hier en wat vinden ze ervan? Daarom ga ik in gesprek met mensen en luister naar hun zorgen. Zo kan je die problemen tastbaar maken en je inzetten voor de juiste dingen.

Onderwijs

  • Doctoraal Bestuurskunde, Erasmus Universiteit Rotterdam / Universiteit Leiden, 1990
  • Deelstudie Bestuurskunde, Verenigde Staten, 1988 - 1989
  • VWO, Thomas More College, Oudenbosch, 1982

Loopbaan

  • Bewindvoerder, European Bank for Reconstruction & Development (EBRD), Londen, 2020 - 2023
  • Tijdelijk Zaakgelastigde van Nederland, Brussel, 2020
  • Nederlands Ambassadeur, Athene, 2015 - 2019
  • Nederlands Ambassadeur, Tel Aviv, 2011 - 2015
  • Diverse functies, Ministerie van Buitenlandse Zaken, Inclusief plaatsingen te Warschau, Washington en in Den Haag, 1992
  • Reserve-officier, Koninklijke Marine, 1990 - 1991