Biografie

"Felgroene dromen realiseren"


'Groen' betekent voor mij ook ontspannen, tot rust komen. We moeten in Nederland geen Amerikaanse vechteconomie krijgen, waar mensen soms drie banen nodig hebben om rond te komen. De tijd van het casinokapitalisme ligt achter ons. Als mensen uit vrije keuze zich een slag in de rondte willen werken, is dat oké, maar ik ben tegen een hard economisch systeem dat mensen uitput.

Groen

Als directeur van Greenpeace heb ik veel over de connectie tussen milieu en economie geleerd. In de fractie van GroenLinks wil ik ‘Groen’ graag een gezicht geven. Politiek heeft altijd hoog gestaan op mijn lijstje met dingen die ik wilde doen. Ik wil dromen realiseren. Niet vanuit angst mensen in beweging krijgen, maar vanuit een positief wereldbeeld en oplossingen. Als iemand over mijn idealen 'dream on' zegt, denk ik: dat is het precies, blijven dromen en ondertussen oplossingen neerzetten. Die mentaliteit zie ik ook bij succesvolle duurzame ondernemers.

Solidariteit

Iemand die mij inspireert is milieuactiviste Wangari Maathai. ZIj kreeg in 2004 de Nobelprijs voor de Vrede voor haar boomplantacties. Daarmee wist ze in Kenia tegelijkertijd het milieu en de positie van vrouwen te verbeteren. De verrechtsing in Nederland vind ik rampzalig. Ik zie dat steeds meer mensen zich als calculerende consument opstellen en steeds minder als burger. Als je solidariteit met kwetsbaren niet belangrijk vindt en het nut van ontwikkelingssamenwerking betwijfelt, kun je inderdaad keihard bezuinigen. Ik wil een bijdrage aan een betere wereld leveren. Dat deed ik als kind al: in Almelo haalden we oud papier op voor Biafra en zat ik bij de Jeugdnatuurwacht.

Open geest

Als Kamerlid probeer ik om niet overal achteraan te lopen. Ik wil mij focussen op wat ertoe doet. Om een open geest te houden, lees ik regelmatig non-fictie van denkers met wie ik het niet eens ben en voor de ontspanning Engelstalige thrillers.

Onderwijs

  • Kandidaatsexamen rechten, 1978
  • Afronding doctoraal Internationaal Recht, Universiteit van Amsterdam, 1983

Loopbaan

  • Bestuurlijke functie, Bij een onderneming in vastgoed
  • Bestuurlijke functie, Women on Top, Europese lobbyorganisatie
  • Directeur, Van organisaties in Australië die zich inzetten voor daklozen en vluchtelingen, 1984 - 1992
  • IMCO, Provinciaal ondersteuningsinstituut van Noord-Holland 1993, 1993
  • Directeur, Van een Haagse vrouwenopvang 1994-1997, 1994 - 1997
  • Senior-projectadviseur, Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling, gemeente Amsterdam, Amsterdam, 1998 - 2001
  • Directeur Sociale Zaken, Gemeente Purmerend, 2001 - 2003
  • Directeur, Greenpeace, 2003 - 2010